Nauja mokėjimo už darželį tvarka Kaune: atsakė į dažniausiai kylančius klausimus | kl.lt

NAUJA MOKĖJIMO UŽ DARŽELĮ TVARKA KAUNE: ATSAKĖ Į DAŽNIAUSIAI KYLANČIUS KLAUSIMUS

  • 10

Pastaruoju metu netylant kalboms apie naują mokėjimo už darželį tvarką Kaune, miesto savivaldybės atstovai pateikė atsakymus į dažniausiai darželinukų tėvams kylančius klausimus.

Kaip skelbiama, lengvata už vaiko ugdymą Kauno miesto darželiuose priklauso tėvams, kai jiedu abu deklaravę gyvenamąją vietą Kauno mieste. Taip pat ir vienam iš tėvų, jei: motina ar tėvas yra miręs arba nenurodytas vaiko gimimo liudijime. Jei vienas iš tėvų yra pripažintas dingusiu be žinios, nežinia kur esančiu arba neveiksniu. Tuo atveju, jei vienas iš tėvų atlieka bausmę įkalinimo įstaigoje arba vienam iš tėvų laikinai arba neterminuotai apribota valdžia. Taip pat, jei vaiko gyvenamoji vieta teismo sprendimu yra nustatyta vienam iš tėvų.

* Ar keisis mokestis už darželį nuo 2020 metų sausio 1 dienos, jei abu vaiko tėvai deklaruoti Kauno mieste?

Ne, pritaikius lengvatą kauniečiai ir toliau mokės tiek pat, kiek iki šiol – 0,58 euro.

* Jei abu vaiko tėvai šiemet deklaravo gyvenamąją vietą Kauno mieste, ar iškart po to taikoma lengvata už darželį?

Mokestis už darželį skaičiuojamas už praėjusį mėnesį ir turi būti sumokėtas iki 20 dienos. Abiem tėvams deklaravus gyvenamąją vietą Kaune, lengvata taikoma nuo kito mėnesio.

* Kiek kainuos ugdymas darželyje, jei motina viena augina vaiką, o jo tėvas gyvena kitame mieste? Teisme pradėtas skyrybų procesas, bet dar nėra teismo sprendimo.

Jei tik vieno iš abiejų turimų tėvų deklaruota gyvenamoji vieta yra Kauno mieste, mokestis skaičiuojamas po 4,89 euro už dieną. Kai bus pateiktas teismo sprendimas, kuriame bus nurodyta, kad vaiko gyvenamoji vieta nustatyta su vienu iš tėvų, motina arba tėvas atitiks vienintelio vaiko tėvo sąvoką. Tuomet mokestis tesieks 0,29 euro ir galios 50 proc. lengvata už maitinimą.

* Jei motina su vaiko tėvu negyvena jau kelerius metus, nes jis yra užsienyje ir nėra deklaravęs gyvenamosios vietos Kauno mieste. Be to, motina su vaiko tėvu nebuvo susituokę, tačiau yra deklaravusi gyvenamąją vietą Kaune, ką daryti, kad įmokos už darželį liktų tokios pat kaip anksčiau?

Švietimo įstaiga turi duomenis apie vaiko tėvų deklaruotą gyvenamąją vietą, pagal kuriuos apskaičiuojamas mokestis už darželį. Todėl jokių dokumentų pristatyti nereikia. Jeigu tik vieno iš abiejų turimų tėvų deklaruota gyvenamoji vieta yra Kauno mieste, mokestis bus skaičiuojamas po 4,89 euro už dieną. Tačiau galima gauti vienkartinę pašalpą, skiriamą vieną kartą per metus, kai vienas iš vaiko tėvų yra deklaravęs išvykimą iš Lietuvos, bet iki tol ne mažiau nei šešis mėnesius buvo deklaravęs gyvenamąją vietą Kauno mieste.

* Kiek kainuos ugdymas darželyje, jei vaikas su motina gyvena Kauno mieste, bet tėvas gyvena atskirai, ne  Kaune, o šeima nesusituokusi?

Jeigu tėvas yra nurodytas vaiko gimimo liudijime, tai reiškia, kad vaikas turi abu tėvus. Tokiu atveju, jei tik vieno iš turimų abiejų tėvų deklaruota gyvenamoji vieta yra Kauno mieste, mokestis bus skaičiuojamas 4,89 euro už dieną.

* Ką reikėtų žinoti, jei vienas iš tėvų yra emigravęs?

– Tokiais atvejais šeimoms numatyta vienkartinė pašalpa. Ji skiriama padengti skirtumą už ne daugiau kaip 12 mėnesių (nuo 2020 metų sausio 1 dienos, – aut. past.) tarp jau sumokėtos sumos, šiuo atveju, – 4,89 euro už dieną, ir tos, kuri būtų priklausiusi, jei abu tėvai būtų registruoti Kauno mieste – 0,58 euro už dieną. Tokia kompensacija skiriama, kai vienas iš tėvų, įtėvių ar globėjų ir vaikas deklaravę gyvenamąją vietą Kauno mieste. O kitas deklaravęs išvykimą iš Lietuvos. Tačiau iki tol ne mažiau kaip šešis mėnesius buvo deklaravęs gyvenamąją vietą Kaune. Dėl vienkartinės išmokos reikėtų kreiptis į socialinės paramos skyriaus darbuotoją pagal gyvenamąją vietą priklausančioje seniūnijoje.

* Ar kaina už darželį keisis ir priešmokyklinių grupių auklėtinių tėvams?

Priešmokyklinių grupių auklėtinių tėvams mokestis už vaiko ugdymą nesikeis.

Primename, kad portale kauno.diena.lt skelbta, jog Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskritims Andrius Cechanavičius yra sakę, kad nauja tvarka dėl mokesčio už darželį, gali diskriminuoti vaikus pagal gyvenamą vietą. Pasak jo, kadangi taryba nesutiko pakeisti savo pozicijos, artimiausiu metu bus kreipiamasi į Kauno apygardos teismą, o jei reikės – vėliau ir į Aukščiausiąjį teismą.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Vakarė

Aš gyvenu Kaune ir deklaruota čia o tevas kitame Lietuvos mieste ir deklaruotas ten.Niekada negyvenome kartu .Auginu du mažamečius vaikus. Pradejome lankýti vaikų darželį ir sužinojau kad teks moketi į dieną 4.89€..patarkite ką daryti?

L.a.

Problema dėl rajoninių vaikų yra amžina. Prieš 17 metų taip pat. Gyvenam Aleksote, 3 min nuo darželio, net per gatvę pereiti nereikia. Laukėm eilėj 3 metus, užrašėm kai gimė. Nors čia mūsų tų namų aleksote saujelė. Visas vietas užėmė vaikai iš Garliavos, jonučių ir žemkės. Ir jei šitas padidintas mokestis pagelbės tokiems kaip mes kai per langą matai darželį o turėji vežioti prie Molo, tai tik ačiū.

Mama

Ir vis dėlto gal reiktų patikrinti Kauno klerkų kvalifikaciją. Visų pirma, šeima, dėl vienokių ar kitokių priežasčių gyvenanti atskirai, negali būti diskriminuojama. Antra, gyvenamosios vietos deklaravimas gali visai neturėti įtakos gyventojų pajamų mokesčio surinkimui, nes daugiausia įtakos turi nuolatinė gyvenamoji vieta, kurią asmuo pats nurodys (citata iš VMI internetiniame puslapyje esančio GPM įstatymo komentaro: "Tuo atveju, kai nuolatinis Lietuvos gyventojas Lietuvos Respublikoje turi kelias gyvenamąsias vietas, jo nuolatine gyvenamąja vieta laikoma ta vieta, kurią jis nurodo mokestį išskaičiuojančiam asmeniui ir metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje. Tokia nuolatinė gyvenamoji vieta nebūtinai turi sutapti su gyvenamąja vieta, kurią asmuo deklaravo ar privalėjo deklaruoti Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka. " Todėl visi asmenys, realiai gyvenantys Kauno rajone, ir turėtų nurodyti savo realią gyvenamąją vietą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS