Naujos mokyklos pakaunėje: pakitusi situacija įkurtuvių datos nekeičia | kl.lt

NAUJOS MOKYKLOS PAKAUNĖJE: PAKITUSI SITUACIJA ĮKURTUVIŲ DATOS NEKEIČIA

Į neregėtas aukštumas šoktelėjus statybinių medžiagų kainoms, švietimo ir ugdymo įstaigų projektai Kauno rajone nesustojo.

Paklaustas, kaip klostosi situacija jau statomuose objektuose, ar pavyko rasti kompromisų su rangovais dėl pasikeitusių statybinių medžiagų ir darbų kainų, Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius patikino: situacija derinama su statytojais ir tikslinami finansai, kad statybos būtų užbaigtos laiku.

„Žinoma, didžiausia finansinė našta teks savivaldybei, bet, pasitelkiant privačius investuotojus ir ieškant galimybių įvairiuose projektuose, našta mažėja. Solidarumo esama, tačiau valstybės lėšos, skirtos Šlienavos pagrindinei mokyklai renovuoti, sudarė 20 proc. reikalingų savivaldybei lėšų“, – sakė Š.Šukevičius.

Kur pluša statybininkai

Statybų arba atnaujinimo darbai pakaunėje verda kone dešimtyje objektų. Prioritetas, pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus, skirtas atsižvelgiant į įstaigų būklę ir ugdymo paslaugų prieinamumo plėtrą konkrečioje seniūnijoje.

Pagal viešojo ir privataus sektorių partnerystės projektą kyla naujas Mastaičių mokyklos-daugiafunkcio centro pastatas ir renovuojamas Mastaičių baseinas, sparčiai auga naujas Zapyškio pagrindinės mokyklos priestatas su nauja katiline, rekonstruojamas mokslo paskirties pastatas Kačerginėje, vyksta Vilkijos gimnazijos apšiltinimo, Neveronių lopšelio-darželio rekonstrukcijos ir modernizavimo, Jonučių progimnazijos atnaujinimo darbai. Artėja prie finišo Šlienavos pagrindinės mokyklos modernizavimo ir sporto aikštyno įrengimo projektas: pastatas jau priduotas naudoti, o sporto aikštyne pluša statybininkai.

Š.Šukevičius patikino: nors sutartyse fiksuota data: 2022 12 31, statytojai Kačerginėje, Mastaičiuose ir Zapyškyje darbus žada pabaigti iki rugsėjo 1 d.

Įkarštis: statybininkai triūsia ne tik Neveronių lopšelio-darželio viduje, tvarkoma ir jo aplinka. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kas pagražės labiausiai

Puikias sąlygas dirbti nuo rugsėjo 1-osios turės Neveronių lopšelio-darželio pedagogai, o mažiesiems ugdytiniams bus įdomu ir gera augti. „Darželis bus ne tik techniškai atnaujintas. Perplanavus pastato vidų, papildomai atsiras dar viena penkiolikos vietų grupė, sensorinis (pojūčių) kambarys. Iš viso Neveronių lopšelyje-darželyje veiks septynios ugdymo grupės. Judėjimo negalią turintiems mažiesiems ugdytiniams bus įrengtas įvažos tiltelis ir liftas“, – pokyčius vardijo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

Neatpažįstamai pasikeis darželio salė, ugdymo aplinka, bus nupirkta naujų baldų ir žaislų, įrengta judesiui ir tyrinėjimams (STEAM) skirta erdvė. Lauke mažųjų lauks lauko klasė su interneto ryšiu, čia galės vykti įvairūs pažintiniai ir meniniai užsiėmimai bet kokiu oru.

Rugsėjo 1-osios labai laukia ir jaunieji zapyškiečiai. Šalia Zapyškio pagrindinės mokyklos statomas priestatas su daugiafunkce sale ir papildomomis klasėmis, kuri tarnaus tiek mokyklos, tiek viso miestelio gyventojų poreikiams.

„Teritorijos prieigose formuojama reprezentacinė poilsio zona su želdynais ir takais, o už daugiafunkcės salės – uždara aktyvi zona su esama žaidimų aikštele“, – projektą pristatė J.Petkevičius.

Visiškai kitokį vaizdą rugsėjo 1-ąją išvys Kačerginės mokinukai ir jų tėveliai. Rekonstruotame Kačerginės mokykloje-daugiafunkciame centre bus priestatas su sporto sale, biblioteka ir laisvalaikio erdvėmis, papildomomis mokymosi ir kompiuterių klasėmis, darbo ir mokytojų kabinetais.

„Mastaičių mokykloje-daugiafunkciame centre bus šiuolaikiškai įrengtos ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo klasės. A++ klasės energinio naudingumo pastate numatyta naudoti atsinaujinančius energijos išteklius – fotovoltinius saulės elementus. Naujoji mokykla galės priimti 160 mokinių ir 115 darželio auklėtinių: 40 priešmokyklinukų, penkiolika darželinukų nuo dvejų iki trejų metų, 60 darželinukų nuo trejų metų“, – geromis žiniomis dalijosi Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Pastangos: Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Š.Šukevičius patikino: situacija derinama su statytojais ir tikslinami finansai, kad statybos būtų užbaigtos laiku. / KRS nuotr.

„Jau rekonstruotas Ramučių kultūros centras, kurio pastate įsikūrė mokykla. Atsinaujinusio Ramučių kultūros centro veikla tapo įvairialypė ir šiuolaikiška. Kultūrai naudojama ne tik atnaujinta, moderni salė, bet ir lauko amfiteatras, greta esantis parkas. Viename pastate su kultūros centru įsikūrė pradinė mokykla, vaikų darželis, biblioteka, pernai buvo įsteigta viena priešmokyklinė grupė“, – jau atliktus darbus įvardijo J.Petkevičius.

Pasak Š.Šukevičiaus, Karmėlavos seniūnija sparčiai auga, todėl Kauno rajono vadovai planuoja tolesnę infrastruktūros plėtrą.

Iš jau pradėtų vykdyti projektų finansine prasme didžiausias yra Zapyškio pagrindinės mokyklos statybos ir modernizavimo, toliau rikiuojasi Mastaičių mokyklos-daugiafunkcio centro renovacija ir Neveronių lopšelio-darželio rekonstrukcija ir modernizavimas. Bendra šių trijų projektų vertė – 17,3 mln. eurų.

Jau baigiama projektuoti ir VDU Ugnės Karvelis gimnazija su papildomų korpusu. Finansiniu atžvilgiu tai bus didžiausios pastarojo laikotarpio statybos.

Kur krypsta akys

Dėl itin sparčios plėtros per ankšta tapo ir Domeikavos gimnazija. Šiais mokslo metais čia mokėsi daugiau kaip 1 tūkst. mokinių, o projektinis pastato pajėgumas – apie 650 mokinių. Pastaraisiais metais gimnazijoje trūksta dalykinių kabinetų ir kitų bendrojo naudojimo patalpų, todėl, sprendžiant šią aktualią problemą, šalia Domeikavos gimnazijos planuojama statyti naują pradinę mokyklą.

„Naujoji mokykla talpintų 480 mokinių, būtų įrengta 20 klasių, užsienio kalbos, tikybos, pagalbos mokiniui specialistų kabinetai, universali salė, skirta mokinių maitinimui, sporto veikloms ir bendruomenės susirinkimams. iš esmės atnaujinta ugdymo įstaigos teritorija: įrengtos automobilių ir dviračių stovėjimo aikštelės, autobusų sustojimo vietos, kurios sudarys galimybę mokiniams saugiai pasiekti ugdymo įstaigą. Sklype planuojama įrengti želdynų, padėsiančių riboti mokyklos teritoriją nuo intensyvaus eismo, sumažinti triukšmą“, – Domeikavos pradinės mokyklos projektą „Kauno dienai“ pristatė J.Petkevičius. Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas teigė, kad numatytas ir perspektyvinis mokyklos plėtros planas.

Pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus, ateityje planuojama rekonstruoti Raudondvario gimnaziją, ieškoma patalpų vaikų darželiui Samylų seniūnijoje įrengti.

GALERIJA

  • Eiga: sparčiai juda ir Jonučių progimnazijos atnaujinimo darbai.
  • Pastangos: Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Š.Šukevičius patikino: situacija derinama su statytojais ir tikslinami finansai, kad statybos būtų užbaigtos laiku.
  • Įkarštis: statybininkai triūsia ne tik Neveronių lopšelio-darželio viduje, tvarkoma ir jo aplinka.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Dimitrijus

Labai tikiuosi, kad komentaras "Pasak Š.Šukevičiaus, Karmėlavos seniūnija sparčiai auga, todėl Kauno rajono vadovai planuoja tolesnę infrastruktūros plėtrą" reiškia Karmėlavos darželio renovaciją.

Lukas

Labai smagu matyti rekonstruojamas ir tvarkomas ugdymo istaigas. Bet labai idomu, kokios naujienos del Karmelavos darzelio? Seniunija pleciasi, ir tt ir pan, o darzelio bukle sakyciau verkdama prasosi remonto, tik akivaizdu, kad prasosi per tyliai, nes nelabai kam idomu. Tai va ir idomu, ar pajudes kazkada renovacija, ar apleista bus tiek, kad paprasciau bus nugriaut ir statyt nauja?

Žalias

Šarūniukas šaunuolis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS