Nuo mokymosi sėkmės ir gyvensenos įgūdžių (Metų kaunietės rinkimai) | kl.lt

NUO MOKYMOSI SĖKMĖS IR GYVENSENOS ĮGŪDŽIŲ (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 14

Ugdant jaunąją kartą reikia drąsos, pasitikėjimo ir atsidavimo. D.Garnienė ir S.Kapeliorienė pasirinko didžiulės atsakomybės reikalaujančias veiklos sritis, tačiau to nesigaili.

02 DAIVA GARNIENĖ – Kauno Maironio universitetinės gimnazijos direktorė, lietuvių kalbos mokytoja ekspertė, socialinių mokslų daktarė. Ji yra švietimo konsultantė, mokyklų vadovų mentorė, Lietuvos maironiečių draugijos viena įkūrėjų, Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos Kauno skyriaus tarybos narė.

Pati baigusi šią seniausią Kauno mokyklą, vadovė ne tik išsaugojo pagarbą jos istorijai, bet ir daug prisideda prie draugiškos ir pilietiškos bendruomenės kūrimo, tradicijų tęstinumo, organizuoja renginius miesto ir šalies bendrojo ugdymo mokyklų mokiniams. Pernai miesto puošmena jau buvo galima vadinti ne tik gimnazijos bendruomenę, bet ir atgimstantį istorinį mokyklos pastatą.

Stodama studijuoti pedagogikos D.Garnienė net neabejojo savo pašaukimu ir tikėjo grįšianti į mylimą mokyklą – šįkart kaip mokytoja. Studijų metais labiau susidomėjo lietuvių kalbos grožiu, jos gramatine struktūra, nors mokykloje buvo labiau linkusi prie kūrybinės veiklos, literatūros.

Esu optimistė, tikiu jaunu žmogumi ir jo noru tobulėti, o sąmoningumas, pagarba savo gimtajai kalbai yra išsiugdomos vertybės.

Prie ko linkęs šiuolaikinis jaunimas? Koks jų požiūris į knygas? "Šiame technologijų amžiuje menkėjantis jaunosios kartos raštingumo lygis, žinoma, liūdina, bet ši karta turi kitų pranašumų – ji kur kas raštingesnė informacinių komunikacinių technologijų srityje, moka daugiau kalbų, tad vieni iš kitų – vyresni ir jaunesni – turime ko pasimokyti. Galima džiaugtis, kad abiturientų lietuvių kalbos ir literatūros valstybinių brandos egzaminų rezultatai neblogėja, nemažai mokinių įvertinami aukščiausiais balais. Be to, esu optimistė, tikiu jaunu žmogumi ir jo noru tobulėti, o sąmoningumas, pagarba savo gimtajai kalbai yra išsiugdomos vertybės", – kalbėjo net 157-ąjį gimtadienį atšventusios mokyklos vadovė, akcentuodama bendruomenės narių darną.

Daiva Garnienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Svarbiausia mokykloje, anot jos, kad kiekvienas vaikas jaustųsi saugus, kad pagal galimybes patirtų mokymosi sėkmę, atrastų savo poreikius atitinkančią veiklą, įgytų kompetencijų, būtinų tolesniam gyvenimui.

Tik draugiškoje atmosferoje esame laisvi kurti, mokytis, bendrauti, ugdytis bendražmogiškąsias vertybes. "Džiaugiuosi, kad tai pastebi ir būsimi gimnazistai, kurie motyvacinio pokalbio metu kaip vieną pagrindinių gimnazijos pasirinkimo prioritetų įvardija gražius mokytojų ir mokinių santykius. Domėjimasis gimnazijos istorija, tradicijų puoselėjimas skatina mokinius būti atsakingesnius už savo pasiekimus ir elgesį, padeda susiformuoti būsimo gyvenimo įvaizdžius. Pilietiška bendruomenė prasideda nuo kiekvieno jauno žmogaus sąmoningumo, kuris pirmiausia išugdomas šeimoje ir mokykloje", – kalbėjo D.Garnienė.

18. SANDRA KAPELIORIENĖ – visuomenės sveikatos specialistė, lektorė, padedanti tėvams ir vaikams įgyti bei išsaugoti sveikos gyvensenos pagrindus, buria bendruomenes įvairiuose sveikatinimo projektuose. Jos pastangos ir įdirbis įvertintas miesto Metų specialistės apdovanojimu.

Į visuomeninę veiklą moteris įsitraukė, kai, dukrai pradėjus lankyti vaikų lopšelį-darželį, pastebėjo, kad juose vaikai buvo maitinami toli gražu ne pagal sveikos gyvensenos rekomendacijas. "Supratau, kad kaip specialistė galiu pagelbėti šioje srityje", – džiaugėsi galėjusi prisidėti prie itin svarbių pokyčių, susijusių su mažųjų valgiaraščiais, sveikos gyvensenos pagrindais.

Praėjusieji metai S.Kapeliorienei dėl koronaviruso epidemijos buvo išskirtiniai ir profesine prasme. Neskaičiuodama valandų Sandra konsultavo gyventojus Karštojoje koronoviruso linijoje ir kitaip prisidėdama prie pandemijos suvaldymo. Tačiau neapleido ir sveikatingumo srities, kuriai dėl karantino kilo naujų iššūkių.

"Labai smagu iš bendruomenės sulaukti grįžtamojo ryšio", – kalbėjo S.Kapeliorienė. Nors daug žmonių ėmė mažiau judėti, tačiau jos vykdytos apklausos parodė, kad mokydamiesi iš namų vaikai dažniau valgė pusryčius, kurie yra svarbi sveikos gyvensenos dalis, o anksčiau juos dėl skubos visai praleisdavo.

Labai smagu iš bendruomenės sulaukti grįžtamojo ryšio.

Sandra Kapeliorienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Sandra su Kauno Palemono gimnazijos pradinukais sukūrė pusryčių receptų knygą "Pusryčiai – svarbi dienos pradžia", o su Kauno "Paparčio" pradinės mokyklos pradinukais – knygą "Vanduo mano gyvenime". Vaikus sėkmingai įtraukė į žaismingas nuotolines sveikos gyvensenos paskaitas.

S.Kapeliorienė iš savo patirties sakė, kad sulaukia didelio bendruomenių palaikymo ir pritarimo, tačiau neslėpė, kad vis dar galioja populiarūs mitai, pavyzdžiui, bandoma lyginti sąlygas, kuriomis augo tėvai ir auga vaikai dabar. "Kai kurie tėvai mano, kad jeigu jie užaugo sveiki valgydami dešreles, tai jos nepadarys jokios žalos ir jų vaikams", – pateikė pavyzdį specialistė. Tačiau anų laikų produktai nelygintini su dabar siūlomais. Bet kokiu atveju ji primygtinai rekomenduoja skaityti etiketes ir geriau įsigyti mažiau maisto, bet kokybiškesnio.

S.Kapeliorienė dalijosi vaikų įspūdžiais iš Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro organizuojamų projektų "Žalios palangės", "Vaikai vaistažolių pasaulyje" ir kt. Pabandžius pačiam pasėti, o po to stebėti, kaip dygsta, auga daržovės, vaisiai, jie tarsi savaime tampa skanesni, kaip ir pačių pasigamintas sveikuoliškas kokteilis, jogurtas ar išvirta košė.

Patarimą, kaip atitraukti vaikus nuo kompiuterių ir telefonų bei išvilioti į lauką užsiimti judria veikla, ji turėjo tik vieną: būtinas kasdienis suaugusiųjų pavyzdys.


Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė" (kaunodiena.lt/mk). Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo kovo 16 d. iki balandžio 8 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Balandžio 10 d. paskelbsime dešimtuką ir tęsime balsavimą iki balandžio 22 d. 12 val.

Balandžio 24 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo balandžio 24 d. iki gegužės 10 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją.

Gegužės 11–13 d. susumuosime rezultatus.

Gegužės 14 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis "Kauno diena" dėkoja projekto mecenatui "Mano būstas", pagrindiniams rėmėjams "Vikonda grupė", "Bosca", rėmėjams "Baltic Transline", "Volfas Engelman nealkoholinis, partneriams "Clinic DPC", "SDG", renginio draugui "LNK".

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

abejojantis

manau, kad Kapeliorienė tikrai ne išskirtinė ir jos nuopelnai Kaunui tikrai nėra dideli

mokiniu tevai

Apie garniene tik blogi atsiliepimai.. ziauru..

Tėvas

Moko vaikus sveikai maitintis, o pati kaip k...vė. Jei neturi kuom pasigirti tai nejuokink svieto.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS