Nuo radijo bangomis valdomų automobilių iki šonaslydžio | kl.lt

NUO RADIJO BANGOMIS VALDOMŲ AUTOMOBILIŲ IKI ŠONASLYDŽIO

  • 0

Žygimanto Buožiaus meilė technikai gimė dar vaikystėje, kai tėčiui padėdavo remontuoti automobilius. Bėgant metams, entuziazmas niekur nedingo ir iš hobio tapo gyvenimo būdu. Šiandien Žygimantas yra ne tik šonaslydžio komandos narys, bet ir Kauno technikos kolegijoje studijuoja Automobilių techninio eksploatavimo studijų programoje bei dirba kartodrome.

Padėjo remontuoti automobilius tėčiui

Dar būdamas vaiku Žygimantas pajuto aistrą automobiliams, autosportui ir technikai. Jo mylimiausiu žaislu visada buvo mašinėlės. Šiek tiek ūgtelėjęs jis padėdavo savo tėčiui po darbo ardyti ir remontuoti automobilius.

Pradėjęs lankyti mokyklą Žygimantas prisijungė prie radiobangomis valdomų automodelių būrelio, o vėliau sekė jau tikri sportiniai automobiliai.

„Visada mylėjau automobilius, todėl visur ieškojau galimybių kaip būti arčiau jų. Pirmasis šansas buvo maži automobiliukai, valdomi radijo bangomis. Juos teko ne tik konstruoti, bet ir dalyvauti varžybose – tiek lenktyniaudavome, tiek ir „driftinome“. Būrelį lankiau turbūt iki 15-16-os metų. Tada sugalvojau, kad norėčiau nusipirkti kažkokį retesnį ir įdomų seną automobilį, kol sulauksiu teisių jį susiremontuoti, prikelti antram gyvenimui ir gavus vairuotojo pažymėjimą džiaugtis juo gatvėse. „Svajojau apie pirmąją mašiną ir ieškojau pirmosios kartos „Golf“ ar „Jetta“ markės automobilio. Keletą net buvome nuvykę apžiūrėti, tačiau jų kėbulai buvo labai prastos būklės ir neverti remonto. Todėl labai netikėtai pirmąja mano mašina tapo dar retesnis ir įdomesnis modelis – „Porsche 924“. Nepagalvokit, kad turėjau labai daug pinigų – tai pats pigiausias „Porsche“ modelis ir jis buvo toli gražu iki parodinio automobilio, todėl jį pavyko nusipirkti tikrai nebrangiai. Automobilį susitvarkiau ir praėjau techninę apžiūrą. Neužilgo su juo išvažiavau į Bačiūnų trasą ir pradėjau treniruotis, taip pat sudalyvavau slalomo varžybose ir tada supratau, kad man daug įdomiau vairuoti, o ne remontuoti, tad nusprendžiau parduoti šį automobilį ir nusipirkti tokį, kurio nebūtų gaila laužyti ir galėčiau išmokti vairuoti. Taip „Porsche“ pakeitė „Sierra“ ir su ja pradėjau mokytis slysti šonu“, – prisimena Ž. Buožius.

„Taip pat per televizorių pamačiau „Norbės“ – Norberto Daunoravičiaus – laidą „Ruošk roges“ apie šonaslydį, automobilių ruošimą. Jis daugiau pradėjo kelti „Youtube“ vaizdo įrašų, o aš vis labiau įsitraukiau ir pradėjau pamilti šį sportą“, – pasakoja Ž. Buožius.

Būdamas 17-os jau įsigijau savo pirmąjį „BMW E36, 325“. Beje, šis BMW buvo to paties Norbės, kurį taip sekiau ir kuris mane ir atvedė į šį sportą“, – sutapimus pristato Žygimantas.

Jau po savaitės nuo naujo automobilio įsigijimo ir turėjus tik vieną treniruotę trasoje, jaunojo sportininko laukė ir pirmosios varžybos, kuriose savo pasirodymą baigė porinėse dvikovose.

„Pirmose varžybose labai kaustė jaudulys. Treniruotėse man sekėsi kur kas geriau, tačiau pirmas blynas prisvilo. Per pirmą išvažiavimą kvalifikacijoje „susisukau“ ir gavau 0 taškų. Antras kartas pavyko ir kažkokiu būdu praėjau į dvikovų etapą, iš kurio, deja,  iškritau“, – pamena jis.

Pasirinko sportinių automobilių ruošimo studijas

Nors šonaslydis Ž. Buožiui ir tapo didžiausia aistra, tačiau gyvenimas susiklostė taip, kad šį sportą reikėjo apleisti keleriems metams, kol pagerės finansinės sąlygos. Teko net parduoti automobilį, vėliau vykti vasaromis dirbti į JAV.

Praėjus trejiems metams Ž. Buožių pasivijo jo aistra ir toje pačioje Bačiūnų trasoje, kur pirmą kartą stojo prie starto linijos, jis grįžo vėl į šonaslydžio varžybas.

„Sugrįžti tikrai buvo malonu. Automobilio tuo metu neturėjau, tad teko jį išsinuomoti iš organizatorių. Man atiteko „Nissan S13“, su kuriuo pavyko iškopti net iki ketvirtos vietos. Tai buvo tikrai neblogas rezultatas po pertraukos“, – sako jis.

Šiandien Žygimantas ne tik dalyvauja „drift‘o“ varžybose, bet ir studijuoja Kauno technikos kolegijoje Automobilių techninio eksploatavimo studijų programos 3-iame kurse.

„Žinojau, kad noriu tobulėti šioje srityje, todėl ieškojau sau tinkamų studijų. Jas radau Kauno technikos kolegijoje, kuri siūlė Automobilių techninį eksploatavimą su sportinių automobilių specializacija. Tai mane be galo sudomino ir iškart nusprendžiau prisijungti. Džiaugiuosi savo pasirinkimu. Ypač galiu išskirti jauną dėstytojų kolektyvą ir kolegijos autosporto komandos vadovą Povilą Bonkevičių, kuris ir pats lenktyniauja „KTK Racing Division“ komandoje. Kolegijos dėstytojai perteikia ne tik teorines, bet ir daug praktinių žinių. Studijų metu tenka daug dirbti su sportiniais automobiliais, suprasti sportininkų psichologiją, kaip veikia sportinės komandos ir daugybę kitų aspektų“, – pasakoja Ž. Buožius.

Prisijungė prie šonaslydžio komandos

Vos tik Kauno technikos kolegijoje susikūrė „drift‘o“ komanda, Žygimantas buvo vienas iš pirmųjų, kuris prisijungė prie jos.

„Kolegijoje veikia „KTK Racing Division“ komanda, kuri važiuoja žiede, tačiau aš save matau tik „drift‘e“, todėl labai apsidžiaugiau, kad šiais mokslo metais atsirado šios disciplinos komanda. Šiandien turime 16 narių ir kartu ruošiame „BMW E46 Compact“ šiam sezonui. Šiuo metu į jį dedame 3 l variklį, ruošiame kėbulą, kuris atitiks semi-PRO lygos reikalavimus. Ruošdami kėbulą vadovavomės daugkartinio Lietuvos „drifto“ čempiono Andriaus Vasiliausko patirtimi ir patarimais. Manau, kad automobilis bus labai konkurencingas, nes darbo visi įdėjome labai daug. Sezono atidaryme startavau dar su savo BMW, o kitose varžybose startuosiu jau su komandos draugo BMW, kuris turi galingesnį variklį, geriau veikiančią važiuoklę ir yra labiau pritaikytas varžytis. Tiek kaip komanda, tiek ir asmeniškai stengsimės šiemet maksimaliai atiduoti visas jėgas, tiek ruošiant automobilius, tiek ir siekiant rezultatų trasoje. Praėjusiais metais važiavau visą sezoną ir praleidau tik vienas varžybas, praėjau visas kvalifikacijas ir bendroje įskaitoje likau 10-as. Norėčiau, kad šiemet rezultatai būtų neprastesni“, – pasakoja Ž. Buožius.

Žygimantas su autosportu yra susiejęs visą savo laiką, o baigus studijas tikisi tapti sportinio vairavimo instruktoriumi.

„Keletą metų jau dirbu kartodrome, visada labai džiaugiuosi, jei kas nors paklausia, kaip įveikti vieną ar kitą posūkį ar pasiekti geresnį laiką. Galiu praleisti valandas analizuodamas ir diskutuodamas. Autosportas ir automobiliai yra visas mano gyvenimas, tad ir baigęs studijas tikiuosi likti, kaip įmanoma arčiau šio sporto“, – ateities planais dalinasi Ž. Buožius.

Tiek „KTK Racing Division“, tiek ir KTK drift team by P.P.P komandos durys yra atviros visiems Kauno technikos kolegijos studentams, besidomintiems autosportu ir norintiems tapti jo dalimi.

GALERIJA

  • Nuo radijo bangomis valdomų automobilių iki šonaslydžio
  • Nuo radijo bangomis valdomų automobilių iki šonaslydžio
  • Nuo radijo bangomis valdomų automobilių iki šonaslydžio
  • Nuo radijo bangomis valdomų automobilių iki šonaslydžio
  • Nuo radijo bangomis valdomų automobilių iki šonaslydžio
  • Nuo radijo bangomis valdomų automobilių iki šonaslydžio
Asmeninio arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS