Nuomos afera: prašo užstato už netikrą butą | kl.lt

NUOMOS AFERA: PRAŠO UŽSTATO UŽ NETIKRĄ BUTĄ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ieškote būsto nuomotis, o internete suradote tobulą pasiūlymą už labai žemą kainą? Būkite budrūs ir neskubėkite mokėti avanso – aferistai nemiega, ir galbūt toks būstas net neegzistuoja.

Konkurencija lyg aukcione

Prasidėjus vasarai daug studentų palieka savo išsinuomotus bendrabučius, kambarius ar butus, o paatostogavę liepos bei rugpjūčio mėnesiais pradeda dairytis naujų. Juolab kad studentų gretas papildo pirmakursiai, beieškantys, kur apsistoti.

Vasaros sezonu daug butų atsilaisvina, todėl atsiranda begalė nuomos skelbimų. Būstai tarpusavyje konkuruoja dailiu interjeru, nauju remontu, prieinama kaina, gera vieta ir viešojo transporto prieinamumu.

Niekam ne paslaptis – visi geriausi butai, vos paskelbus apie nuomą, išgraibstomi per kelias valandas. Taigi ieškantiems išsinuomoti būstą tenka nuolat tikrinti interneto skelbimų svetaines, o radus geriausią variantą – kuo greičiau skambinti, kad kas nors kitas neaplenktų.

Bijant prarasti gerą būsto variantą, lengviausias būdas yra sumokėti užstatą. Tačiau čia gali slypėti pavojų. "Manau, kad tikrai nemažai žmonių pakliūva į tokius spąstus", – teigia jau penkerius metus nekilnojamojo turto (NT) srityje dirbanti Ieva Meilutė.

"Dažniausiai netikras skelbimas pasižymi gražiomis nuotraukomis, gera vieta ir maža kaina. Klientas paskambina nuomotojui ir jam yra pasakoma, kad dėl šio buto buvo sulaukta labai daug skambučių, ir jeigu norite šį būstą rezervuoti sau, būti pirmas ir nepraleisti, perveskite avansą. Tokiu atveju žmogus, neturintis patirties nuomojantis būstą, tuos pinigus ir perveda, nes jam tai atrodo idealus variantas", – pasakoja brokerė.

Suaktyvėjus būsto nuomos rinkai, prabudo ir sukčiai.

Per gerai, kad būtų tikra

Į "Kauno dienos" redakciją kreipėsi studentė Brigita (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) ir papasakojo, kad būsto nuomos aferistus šį mėnesį internete pastebi jau ne pirmą kartą.

Pasak skaitytojos, butų skelbimai keičiasi ne dienomis, o valandomis. Geri būstai labai greitai išnuomojami. "Vieną dieną pamačiau neįtikėtinai gražų butą Vilniaus senamiestyje vos už 300 eurų. Aprašyme paminėta, kad bute yra visi virtuvės reikmenys, mikrobangų krosnelė, netgi indaplovė, skrudintuvas ir kavos aparatas. Tai atrodė idealiausias variantas", – pasakojo studentė. Tačiau jau kitą dieną šis skelbimas buvo ištrintas iš svetainės už taisyklių pažeidimus.

Po savaitės Brigita rado dar vieną idealaus buto skelbimą, kuris taip pat turėjo būti Vilniaus senamiestyje. "Jo nuomos kaina už mėnesį irgi buvo vos 300 eurų. Jis buvo pigesnis ir gražesnis nei visi kiti skelbimuose siūlomi butai. Pamačius tokį variantą iš karto norisi skambinti ir net neapžiūrėjus buto pervesti avansą, kad jis jau tikrai būtų tavo", – patirtimi dalijosi studentė.

Suabejoti skelbimo tikrumu ją privertė aprašymas, kuris buvo lygiai toks pats, kaip ir anksčiau matytame skelbime apie nuomojamą butą. Pasinaudojusi "Google" vaizdų paieška studentė išsiaiškino, kad prie skelbimo idėjos nuotraukos yra ne buto Vilniaus senamiestyje, o apartamentų Rumunijoje, "AQUA 6 Luxury" viešbutyje.

Sukčiai į būsto nuomos skelbimus kelia netgi užsienio šalių viešbučių apartamentų nuotraukas, kad tik priviliotų patiklių klientų.

NT specialistės patarimu, pastebėjus įtartiną ar netikrą skelbimą, reikėtų pranešti skelbimų svetainės administratoriams. Po kelių tokių neigiamų atsiliepimų, agentūra gali pradėti blokuoti numerį, elektroninį paštą ar net patį asmenį, kuris kelia tokius skelbimus. "Jei pamatai, geriau yra informuoti, negu tylėti", – teigia ji.

Nors Brigita neužkibo ant sukčių kabliuko, per dieną tą skelbimą buvo peržiūrėję daugiau apie 3 tūkst. žmonių, dalis jų galėjo tapti aferistų aukomis.

Žmonės dažnai nukenčia

Pasak I.Meilutės, sukčiams tikrai pavyksta iš to pasipelnyti. "Yra daug žmonių, kurie iš mažesnių miestų pirmą kartą atvažiuoja į didmiestį ir nori nuomotis būstą. Kadangi jie neturi patirties ir nežino, kaip veikia sistema, juos gana lengva apgauti", – pastebi brokerė.

Nors telefoninis sukčiavimas, kai žmogumi manipuliuojama ir jis emociškai paveikiamas pervesti pinigus sukčiams, vis dar yra labiausiai paplitęs, avansinis sukčiavimas yra antras pagal populiarumą. "Tenka pripažinti, kad nepaisant žiniasklaidoje ir viešojoje erdvėje nuolat platinamų įspėjimų bei patarimų, kaip nepatekti į sukčių pinkles, nuo įvairių sukčiavimų vis dar nukenčia gan daug patiklių žmonių", – teigia Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Žmogus, neturintis patirties nuomojantis būstą, tuos pinigus ir perveda, nes jam tai atrodo idealus variantas.

Pasak jų, tokio pobūdžio nusikalstamas veikas vykdo labai įvairūs asmenys, todėl gana sunku nustatyti konkrečius tokius žmones apibūdinančius požymius. "Tai gali būti tiek jau anksčiau už nusikalstamas veikas teistas asmuo, tiek išsilavinęs ir be ankstesnės kriminalinės praeities asmuo", – pastebi Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnai.

Būdų yra ne vienas

Nekilnojamojo turto agentūroje Kaune dirbanti I.Meilutė pasakoja, kad jos klientai yra ne kartą susidūrę su apgavikais ir nuo to nukentėję.

Pasak jos, žmonės kartais verčiami sumokėti ir už įvykdytas kelių butų apžiūras. "Žmogus skambina dėl vieno buto, o jam tuo pačiu parodo dar kelis. Po to už sugaištą laiką liepiama susimokėti, ir jis yra priverstas mokėti", – klientų patirtimi dalijasi brokerė.

Pasak I.Meilutės, būna ir tokių situacijų, kai žmonėms pažada surasti butą, bet iš tiesų niekas nieko nedaro, o pinigai už netikras paslaugas būna pervesti be jokių sutarčių ar įrodymų.

Remiantis Lietuvos kriminalinės policijos biuro informacija, nustačius nusikalstamos veikos požymius būna vykdomas ikiteisminis tyrimas ir, priklausomai nuo sukčiavimo aplinkybių (organizuotumo, svetimo turto vertės, turtinės teisės ar prievolės dydžio ir kt.), kaip bausmė kaltininkui gali būti skiriami viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas net iki aštuonerių metų.

Rizikingiausia – rugpjūtį

"Nors tokių sukčiavimo atvejų dabar pasitaiko šiek tiek rečiau, netikrų skelbimų žymiai padagėja rugpjūčio mėnesį, kai yra pats būsto nuomos paieškos bumas. Tuo metu daug studentų suvažiuoja į miestus, pradeda ieškoti būstų, ir būtent tada dažniausiai labai padaugėja apgaulingų skelbimų", – perspėja brokerė. Ji pataria prieš imantis veiksmų įsigilinti, kas nuomoja, ir patikrinti to žmogaus ar kompanijos patikimumą.

Pasak I.Meilutės, saugiausia būstų ieškoti didžiųjų Lietuvos NT agentūrų tinklalapiuose, kuriuose viskas yra patikima, saugu, o klientas gauna tai, ko ir tikėjosi. "Taip pat žinau, kad yra įsikūrusi specializuota nuomos agentūra, kuri ieško nuomininkų, nuomininkams ieško butų ir tikrina ne tik nuomotoją bei jo buto kokybę, bet ir nuomininką. Taigi manau, kad kuo daugiau tokią paslaugą teikiančių agentūrų atsidarys, tuo mažiau bus tokių nudegimų nuo sukčių, – teigia NT specialistė.

"Kiekvienoje srityje, aišku, buvo ir bus nesąžiningų žmonių, bet kuo toliau, tuo sunkiau jiems bus veikti ir dirbti", – įsitikinusi pašnekovė.


Lietuvos kriminalinė policija pataria

Kilus įtarimui, kad susidūrėte su sukčiumi ar jį pastebėjote, nedelsdami praneškite policijai telefonu 112.

Kodėl? Pranešę policijai padėsite efektyviau ir greičiau išaiškinti sukčius – visi gauti pranešimai yra registruojami, analizuojami, gretinami ir susiejami pagal bendrus požymius.

GALERIJA

  • Nuomos afera: prašo užstato už netikrą butą
  • Nuomos afera: prašo užstato už netikrą butą
  • Nuomos afera: prašo užstato už netikrą butą
  • Nuomos afera: prašo užstato už netikrą butą
  • Nuomos afera: prašo užstato už netikrą butą
  • Nuomos afera: prašo užstato už netikrą butą
  • Nuomos afera: prašo užstato už netikrą butą
  • Nuomos afera: prašo užstato už netikrą butą
  • Nuomos afera: prašo užstato už netikrą butą
Interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Atkrepkite dėmesį!!!

Pasikartoja skelbimų be depozito,o nuomotojas sako,kad butas žmonos.Ieškau buto nuomai jau seniai ir pastebėjau,kad atsiranda skelbiu lt. geri butai,bet paskambinus atsiliepia vis tas pats balsas(telefono nr. skirtingi).Pradėjus tartis ,išgirsti ,kad butas žmonos,kad ne vietinis,kad butą galima apžiūrėti trečiadienį,bet jeigu noriu,kad neišnumotų kitiems ,turiu sumokėti pusę buto nuomos užstatą.Visas pokalbis vyksta žodis žodin ,kaip ir ankstesniais atvejais,tik nuomotojas neva gyvena Marijampolėje,Radviliškyje ir pan.Kartą pateikė sąskaitą į kurią turėčiau pervesti užstatą .Ramunės Zakarkaitės vardu.Manau,kad tai tikrai aferistas.

Leonas

gerai užstatą..As mokejau .Bet pasirašėme per notarą.Parašyta ..užstatas galioja tiek tiek laiko.Ir nuomotojas išnuomoja tik man.

ironija

visur užsienyje yra depozitinė banko sąskaita, į kurią nuomininkas perveda užstatą, bet nuomotojas negali "čia ir dabar" jais naudotis ir tie pinigai guli iki nuomos pabaigos, o LT nuomotojo pinigai išleidžiami, o paskui ieškoma "kabliukų". Šį reikalą galima labai greitai išspręsti įstatymu ir baigsis apgavystės kaip avanso paėmimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS