Operacinė – kaip kosminė stotis | kl.lt

OPERACINĖ – KAIP KOSMINĖ STOTIS

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų medikams išaušo džiaugsminga diena – Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos darbuotojai operuos pacientus vienoje moderniausių pasaulyje operacinių.

900 tūkst. eurų

Šios klinikos specialistai visada buvo pirmaujantys tarp otorinolaringologų Baltijos ir Rytų Europos šalyse, tačiau būtent šiuolaikiška operacinė buvo akcentas, kurio trūko.

Praėjusių metų rudenį Ausų, nosies ir gerklės ligų klinika persikėlė į atnaujintas patalpas centriniame Kauno klinikų korpuse, trečiame aukšte. Pacientai buvo operuojami trijose operacinėse ir iki šiol buvo rengiama ši, ketvirtoji operacinė.

"Žinoma, norint įsigyti pačią naujausią ir geriausią aparatūrą, reikia suprasti, kad jos suteikiamos galimybės turi atitinkamą kainą", – teigė Kauno klinikų generalinis direktorius Renaldas Jurkevičius.

"Operacinės įranga, – kalbėjo jis, – kainavo 900 tūkst. eurų, tačiau dabar mūsų gydytojai turės jų profesionalumo vertą operacinę."

Generalinis direktorius džiaugėsi, kad Kauno klinikų pacientams bus atliekamos maksimaliai kokybiškos ir saugios operacijos.

Įdiegta daugybė inovacijų

Kuo naujoji operacinė ypatinga, papasakojo Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos profesorius Saulius Vaitkus. Pasak jo, ši operacinė padės gydytojams saugiau, efektyviau ir dar kokybiškiau suteikti gydymo paslaugas pacientams.

"Tai integruota, vienintelė tokia Baltijos šalyse operacinė. Joje į vieną suderintą sistemą integruota endonazalinėms kaukolės pamato operacijoms reikalinga endoskopinė, mikroskopinė ir navigacinė įranga", – pabrėžė profesorius.

Šios operacinės pranašumas – kuo didesnio sterilumo užtikrinimas, kadangi visi laidai, paprastai operacinėse esantys ant grindų, yra įmontuoti lubose ir eina per specialias vamzdines sistemas. Taip išsaugomas operacinei svarbus sterilumas ir sumažinama darbuotojo užkliuvimo rizika.

Dabar gydytojai anesteziologai ir chirurgai galės vieni kitų netrukdyti operacijos metu, nes iki šiol reikėdavo dirbti toje pačioje zonoje, taigi tekdavo vienas kitą užleisti. Šioje operacinėje anesteziologo ir chirurgo darbo zonos yra atskirtos.

Moderni įrangos valdymo sistema gali būti valdoma vieno specialisto – taip sumažinama žmogiškojo faktoriaus klaidos tikimybė. Patogus valdymas padės gydytojams maksimaliai susikaupti ir kuo geriau atlikti operaciją.

Puiki mokslo kalvė

Profesoriui S.Vaitkui pristatant operacinę, gydytojai rezidentai taip pat džiaugėsi integruotos operacinės įrengimu. Dabar studentai ir jauni šios srities specialistai turės galimybę matyti kiekvieną patyrusio chirurgo judesį operuojant. Tai leis puiki vaizdinė aparatūra.

"Vaizdas HD raiška bus tiesiogiai transliuojamas į tris auditorijas – gydytojų rezidentų, studentų ir konferencijų auditoriją, – teigė prof. S.Vaitkus. – Anksčiau gydytojai rezidentai galėjo operacijos veiksmus stebėti chirurgui pro petį, o dabar jie matys tuos operacijos momentus, kurių anksčiau tiesiogiai pamatyti nepavykdavo."

Ši operacinė, žada profesorius, bus ne tik puiki Lietuvos specialistų paruošimo vieta, bet ir tarptautinis mokymo centras Baltijos, Baltarusijos ir Skandinavijos šalių medikams.

Šios operacinės pranašumai dar nesibaigia – joje veikia šeši ryšio kanalai, kurie prireikus leis konsultuotis su kolegomis iš bet kurios pasaulio šalies. Įdiegtas interneto ryšys leis parsisiųsti operuojamų pacientų kompiuterinės tomografijos nuotraukas, nauja sutapatinimo sistema jas sulygins su paciento anatominėmis struktūromis ir taip bus pasiektas aukštas precižiškumo lygis.

Apie kliniką

Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinika nuo pat įkūrimo pasižymėjo kaip viena pirmaujančių klinikų tarp Baltijos šalių ir lenkė net Rytų Europą. Daugiau nei 50 metų čia atliekamos klausą atkuriančios ir fonochirurginės operacijos.

Nuo 1993-iųjų atliekamos mikrochirurginės endoskopijos metodu funkcinės endonazalinės operacijos, navikų šalinimas, akiduobės ir regos nervo dekompresija sergant endokrininėmis ligomis, kietojo smegenų dangalo plastika.

1998 m. Klinikų ausų, nosies ir gerklės ligų specialistai atliko pirmąją Baltijos šalyse kochlearinės implantacijos operaciją. Šiemet tokia operacija atlikta jauniausiai pacientei Lietuvoje – vos pusmečio sulaukusiai mergaitei, svėrusiai 6 kg.

2006 m. atlikta pirmoji Baltijos šalyse lazerinė gerklų mikrochirurginė operacija. Dėl operacinio mikroskopo ir chirurginio lazerio radikaliai pašalinami gerklų navikai ir kiti dariniai, atkuriamos gerklų funkcijos.

2014 m. pirmą kartą Baltijos šalyse pacientui, sergančiam gerklų vėžiu, atlikta išplėstinė lazerinė dalinė laringektomija.

Kauno klinikų "Balso banke" saugoma daugiau nei 1,5 tūkst. sveikų asmenų ir pacientų skaitmeninių balso įrašų, kurie leidžia kurti pirminės balso atrankos būdus ir inovatyvios automatinės balso analizės sistemas, pagerinančias ankstyvąją gerklų ligų diagnostiką.

GALERIJA

  • Operacinė – kaip kosminė stotis
  • Operacinė – kaip kosminė stotis
  • Operacinė – kaip kosminė stotis
  • Operacinė – kaip kosminė stotis
  • Operacinė – kaip kosminė stotis
  • Operacinė – kaip kosminė stotis
  • Operacinė – kaip kosminė stotis
  • Operacinė – kaip kosminė stotis
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

To

Baisu kol nepabandai, po to sakai kad nieko baisaus :)

Anonimas

Operuotis baisu

ar nenorėtų papasakot

apie personalo darbo peripetijas šitoje stebuklų karalystėje?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS