Paaiškėjo daugiau detalių apie gyvybės langelyje paliktą mažylę: šalia buvo raštelis | kl.lt

PAAIŠKĖJO DAUGIAU DETALIŲ APIE GYVYBĖS LANGELYJE PALIKTĄ MAŽYLĘ: ŠALIA BUVO RAŠTELIS

  • 43

Paaiškėjo daugiau detalių apie antradienio naktį Kauno gyvybės langelyje paliktą naujagimę.

Kaip praneša LNK, mergaitė buvo atnešta aprengta, greičiausiai – gimusi ligoninėje. „Šilta, suvystyta, aprengta. Paliktas buteliukas su čiulptukais“, – kalbėjo gydytoja neonatologė Liudmila Zenkevičienė.

Ant kūdikio kūno smurto žymių nesimatė. Vaikas buvo pamaitintas. Kada gimė mažylė, aišku dėl to, kad šalia naujagimės buvo paliktas raštelis.

„Paliktas raštelis, kuriame parašyta data, kada ji gimė, ir kad jai suteikiamas Atlantos vardas“, – pasakojo gydytoja.

Visas vaizdo įrašas – LNK reportaže:

 

 

Medikai sakė, kad naujagimė rasta rami ir tik po kelių valandų, išalkusi, pradėjo rodyti charakterį. Mergaitė toliau bus prižiūrima medikų. „2.6 kg, išnešiota, tvarkinga, atrodo, prižiūrėta. Budėję mūsų komandos nariai nematė nieko išskirtinio – naujagimis natūraliai gimęs. Stebimas, maitinamas, atliekami tyrimai“, – teigė LSMU Kauno ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vadovas Virgilijus Rudzinskas.

Ši mergaitė šiemet pirmoji palikta gyvybės langelyje Kaune, tačiau ji jau tapo rekordininke. Vos po devynių valandų atsirado moteris, prisistačiusi jos mama.

„Smagu, kad atsiliepė galimai, kol kas galiu sakyti, mama. Rinksime informaciją ir spręsime dėl perspektyvos vaikui grįžti pas šią mamą“, – sakė Kauno miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė.

Moteris, prisistačiusi mama, dabar turės įrodyti, kad kūdikis – tikrai jos. „Kreipimasis į teismą dėl motinystės nustatymo. Lauktų DNR tyrimas, kuris patvirtintų, kad tai yra šito vaikelio mama. Ir tuomet, nustačius motinystę, atsirastų galimybė grįžti pas mamą“, – aiškino Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Įprastai tėvams, palikusiems vaikus saugiai gyvybės langelyje, jokia teisinė atsakomybė netaikoma. Jie turi galimybę apsigalvoti. „Biologiniai tėvai gali kreiptis per tris mėnesius, kadangi tiek laiko trunka laikinoji globa. Jei jie per tiek laiko neatsiranda, tada galimas įvaikinimo procesas“

Specialistai sako, kad viena dažniausių priežasčių, dėl ko tėvai nusprendžia palikti vaikus, – depresija po gimdymo. „Galima atpažinti iš labai liūdnos nuotaikos, bejėgiškumo, nebesidomėjimo tomis veiklomis, kurios džiugino. Taip pat būtent šita – pogimdyvinė depresija yra susijusi ir su santykiu su vaiku. Mamai gali kilti tokios mintys, kad norisi sužeisti, ar bijo, kad gali sužeisti“, – detalizavo psichologė Kristina Navickienė.

Gyvybės langeliai Lietuvoje pradėjo veikti prieš 14 metų. Per visus šiuos metus palikti 92 naujagimiai. 14 iš jų tėvai nusprendė susigrąžinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Ops nurautu stogu

Nesamones rašo kaltindama vyrus be pagrindo. 1. Tai moterų žulikystė- vyrai nuo atsakomybės ir elementų nepabėga, o moterys gali reiškiasi- nutrenkė gyvybės langelį ir viskas. Nei išlaikymo, elementų- nieko. Ir vis tiek dar vyrai kalti. Tai kam skęčiatės karvės jei netinkamas vyras gyvenimui, kam duodate belekam, ko neršiate besmegenės.?

Anonimas

Kaip gerai, kad turime gyvybės langelius

O gal šita mamyte

Net nežino kas jai užtaise davesi gal su visais o paskui nutarė atsikratyti jokių būdu negalima grąžint
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS