Pagal gyventojų skaičių Ringaudai netrukus gali tapti trečiąja pakaunės seniūnija | kl.lt

PAGAL GYVENTOJŲ SKAIČIŲ RINGAUDAI NETRUKUS GALI TAPTI TREČIĄJA PAKAUNĖS SENIŪNIJA

Ringaudų seniūnija jau kuris laikas kitoms neperleidžia sparčiausiai besiplečiančios seniūnijos titulo. Specialistai pastebi – plėtra jau kuris laikas čia vyksta darniai, civilizuotai ir moderniai.

Lipa ant kulnų

Pagal gyventojų skaičių Ringaudų seniūnija nusileidžia tik Garliavos, Domeikavos ir Garliavos apylinkių seniūnijoms. Pastarajai, turinčiai 8 356 gyventojus ir per metus paaugusiai 195, Ringaudų seniūnija su 8 316 gyvenamąją vietą deklaravusių asmenų ir per metus pagausėjusi 383 gyventojais sparčiai lipa ant kulnų.

2015 m. pradžioje Ringaudų seniūnijoje, kurios plotas 59,02 kv. km, gyvenamąją vietą buvo deklaravę 6 135 gyventojai, o šiemet sausio 3 d. – jau 8 316. Gyventojų padaugėjo žymiai – 2 181 asmeniu, panašiai tiek žmonių šiuo metu gyvena Vilkijos apylinkių seniūnijoje, išsidėsčiusioje 149 kv. km plote.

Tokia sparti Ringaudų seniūnijos plėtra buvo užprogramuota 2009 m. patvirtintame Kauno rajono bendrajame plane. Juo vadovaujantis, iš žemės ūkio į gyvenamąją Ringaudų seniūnijoje buvo pakeista 5 tūkst. sklypų paskirtis. Pavieniai gyvenamieji namai ir ištisi kvartalai ėmė dygti kaip grybai po lietaus, Ringaudų, Noreikiškių ir kiti kaimai tapo miegamuoju Kauno rajonu.

Ringaudų seniūnijoje sparčiai dygsta nauji gyvenamųjų namų kvartalai, džiugu, kad ateina ir verslas.

Minimumas chaoso

"Tai patraukli teritorija tiek susisiekimo, tiek gamtiniu atžvilgiu: šalia – Kamšos botaninis draustinis, žavesį kuriantys krantai, o Kaunas – šalia. Kita vertus, draustinio kaimynystė įpareigoja – čia galioja nemažai draudimų. Jau seniau išvystyti "Kamšos namų" kvartalai, anuomet buvo statomi kaip pavyzdiniai, humaniška architektūra – ir Noreikiškių senojoje gyvenvietėje. Savivaldybė jau ne vienus metus deklaruoja siekianti darnaus planavimo ir darnios architektūros – šios krypties ir laikomės", – tvirtino Kauno rajono vyr. architektė Jurgita Kalvinskaitė.

Vertinimas: plėtra Ringaudų seniūnijoje jau kuris laikas vyksta darniai, civilizuotai ir moderniai. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Dabar šioje seniūnijoje kaip gerosios praktikos pavyzdys įvardijamas kvartalas "Noa namai". Projekto vystytojai įsipareigojo įrengti visą infrastruktūrą: kelius, gatves, apšvietimą, šiuo metu jau statomos administracinės ir vaikų darželio patalpos.

Neseniai Kamšos draustinio pašonėje Noreikiškių kaimo Stirnų gatvės pabaigoje išdygo dešimties dvibučių namų kvartalas "Stirnų namai", Minties gatvėje pastatytas naujas kvartalas, kuriame galės gyventi 21 jauna šeima. Būstų statyba vyksta ir kituose Ringaudų seniūnijos kaimuose.

Daugės prekybos centrų

"Ringaudų seniūnijoje sparčiai dygsta nauji gyvenamųjų namų kvartalai, džiugu, kad ateina ir verslas. Per dvi seniūnijas – Ringaudų ir Akademijos – praktiškai turėsime visus prekybos centrus, kol kas trūksta tik "Norfos". Manau, kad ji irgi atsiras šalia besiplečiančių Bajorų, Miriniškių ir Poderiškių kaimų", – prognozavo seniūnas Rimantas Vitkauskas.

Rimantas Vitkauskas. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Tai, kad kaimyninėje seniūnijoje prie jas jungiančio Šakių plento jau nuo rudens veikia "Rimi", nė kiek nepakoregavo "Iki" prekybos tinko vystytojų bene dešimt metų puoselėjamų planų. Vadinamajame trikampyje tarp "Analizės" ir "Maximos" projektuojamas "Iki" prekybos centras ir "Baltic Petroleum" degalinė, šių objektų statybai jau išduoti leidimai.

Kyla: vadinamajame trikampyje statomas „Iki“ prekybos centras ir „Baltic Petroleum“ degalinė. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Ringaudų žemėlapyje taip pat padėtas taškas, kur turėtų atsirasti "Lidl". Naujam prekybos centrui numatytoje vietoje ne vienus metus prekiauta vaismedžiais, dekoratyviniais krūmais ir gėlėmis. Ringaudiškiai ir aplinkinių kaimų gyventojai šio prekybos centro vietą įvardija paprasčiau – Viktoro Pranckiečio žeme. Tiesa, šis projektas šiek tiek stringa.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

"Bendrasis planas nedraudžia statyti, o poreikį diktuoja rinka. Bendruomenės nori prekybos centrų, sporto klubo ir kitų dalykų, paslaugos turi žengti koja kojon su gyvenamųjų namų plėtra. Tai vienas iš pagrindinių efektyvaus planavimo principų, paslaugos turi būti pasiekiamos ranka. Priešingu atveju vėl bus generuojami papildomi srautai, nes gyventojams, norint apsipirkti, apsikirpti ir pan. reikia važiuoti iš vieno krašto į kitą. Vystytojai ateidami privalo atitikti įstatyme numatytus reikalavimus, o kartu neapsunkinti susisiekimo infrastruktūros", – sakė Kauno rajono savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjas Mindaugas Kruopis.

Vieta: „Lidl“ numatytame sklype ne vienus metus prekiauta vaismedžiais, dekoratyviniais krūmais ir gėlėmis. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pralaidumas per mažas

Kol nebus išspręsti transporto judumo klausimai Šakių plente, grandiozinių projektų šalia jo nebus.

Būtent tai Ringauduose ir kelia daugiausia diskusijų, nes jau dabar važiuojančius Šakių plentu erzina rytinės ir vakarinės spūstys. Šakių plentas – tranzitinis, juo važiuoja ne vien Ringaudų gyventojai. Kelių ir transporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Tautvydas Tamošiūnas pritarė: Šakių plento pralaidumas per mažas, savivaldybė kokių nors priemonių imtis negali, nes jis priklauso Lietuvos automobilių kelių direkcijai. Iš "Lidl" išvažiuojantys Ringaudų žiedu turėtų pirmumo teisę ir tai padėtį dar labiau pablogintų.

Sprendimas: smulkiesiems verslams kurtis šalia Šakių plento Ringaudų seniūnijoje raudona šviesa nežiebiama. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

"Kol nebus išspręsti transporto judumo klausimai Šakių plente, grandiozinių projektų šalia jo nebus, – patikino J.Kalvinskaitė. – O teritorijos toliau nuo krašto kelio nėra labai patrauklios stambiajam verslui. Be to, ir Bendrasis planas yra gana smulkaus mastelio, labiau orientuotas į naujų gyvenamųjų namų statybą."

Įsipareigojimai: kvartalo „Noa namai“ vystytojai įsipareigojo įrengti visą infrastruktūrą: kelius, gatves, apšvietimą, šiuo metu jau statomos administracinės ir vaikų darželio patalpos. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Vis dėlto smulkiesiems verslams kurtis šalia Šakių plento Ringaudų seniūnijoje raudona šviesa nežiebiama. Šakių plento pradžioje neseniai pradėjo veikti automobilių servisas. Mitkūnų kaime, Šakių pl. 62, projektuojami du – 1 400 ir 1 100 kv. m – pastatai. Prekybos paskirties pastate numatytos prekybos ir sandėliavimo, o antrajame jo aukšte – administracinės ir darbuotojų poilsiui skirtos patalpos. Antrasis – paslaugų paskirties – pastatas yra suskirstytas į sunkvežimių remonto dirbtuves ir sandėliavimo patalpas. Šalia Šakių plento, Virbališkių kaime,  Žalioji g. 1, įrengiama automobilių plovykla, o Mitkūnų kaime planuojamas žemės ūkio technikos servisas.

GALERIJA

  • Pagal gyventojų skaičių Ringaudai netrukus gali tapti trečiąja pakaunės seniūnija
  • Pagal gyventojų skaičių Ringaudai netrukus gali tapti trečiąja pakaunės seniūnija
  • Pagal gyventojų skaičių Ringaudai netrukus gali tapti trečiąja pakaunės seniūnija
  • Pagal gyventojų skaičių Ringaudai netrukus gali tapti trečiąja pakaunės seniūnija
  • Pagal gyventojų skaičių Ringaudai netrukus gali tapti trečiąja pakaunės seniūnija
  • Pagal gyventojų skaičių Ringaudai netrukus gali tapti trečiąja pakaunės seniūnija
  • Pagal gyventojų skaičių Ringaudai netrukus gali tapti trečiąja pakaunės seniūnija
  • Pagal gyventojų skaičių Ringaudai netrukus gali tapti trečiąja pakaunės seniūnija
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Taigi..

Visi glaudžiasi prie vado ,rajono mero , Makūno . Juk ir jis ten gyvena.

Aldona

Ringaudai plečiasi bet susisiekimas su miestu tragiškas autobusai važiuoja tik į autobuso stoti, kodėl negalima pratęsti 18 maršruto o sako kamščiai didėja nes vos ne kiekvienas suaugęs šeimos narys turi mašiną nes nėra normalaus visuomeninio transporto

Kamšos draustinis.

Labai darnu... Kamšos draustinyje stebuklingai buvo pastatyti gyvenamieji namai. O va, karjero prie Nemuno negalima daryti.... Kur Makūnas ir jo komanda buvo tada?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS