Pakaunė tampa sunkiai atpažįstama: atėjo stadionų ir aikštynų eilė | kl.lt

PAKAUNĖ TAMPA SUNKIAI ATPAŽĮSTAMA: ATĖJO STADIONŲ IR AIKŠTYNŲ EILĖ

Kauno rajone intensyviai atnaujinami stadionai, aikštynai ir kita sporto infrastruktūra. Anksčiau su futbolo aikštėse telkšančiomis balomis ir ištrupėjusiais bėgimo takeliais jie neviliojo vietos gyventojų. Atnaujinti, jie tampa bendruomenių traukos vietomis.

Taps moderniausiu stadionu?

Dar prieš metus moderniausiu pakaunės sporto aikštynu buvo tituluojamas Akademijos U.Karvelis gimnazijos stadionas su aikštynu. Dabar šį titulą ruošiasi paveržti po rekonstrukcijos atidarytas Vilkijos stadionas. Atnaujinta ne tik futbolo aikštė – ir bėgimo takai, įrengtos tinklinio ir disko metimo aikštelės, lauko treniruokliai, daugiau kaip 180 vietų žiūrovų tribūnos.

Vilkijos vaikus mokantis žaisti futbolą ukrainietis treneris Olehas Fedorčakas džiaugėsi, kad naujoji futbolo aikštė dabar atitinka minimalius tarptautinius standartus, todėl čia bus galima rengti tarptautinius futbolo turnyrus, bėgimo varžybas. "Jei kas nors prieš dešimt metų būtų pasakęs, kad vaikus galėsime treniruoti profesionaliame stadione, nebūčiau patikėjęs. O dabar tai iš tiesų darome", – sakė Vilkijos futbolo entuziastas.

Aikštynas tapo traukos centru, kviečiančiu ežerėliečius kartu aktyviai, sveikai praleisti laisvalaikį – pasportuoti, pakvėpuoti grynu oru.

Pirmąjį moksleivių futbolo turnyrą vilkijiečiai ruošiasi surengti pavasarį. "Anksčiau mes važiavome į Baltarusiją, Ukrainą – dabar komandas iš ten galėsime pasikviesti pažaisti pas mus", – džiaugsmo neslėpė treneris.

Paprašytas palyginti ankstesnes ir dabartines treniruočių sąlygas, pašnekovas susimąstė. "Ta futbolo aikštelė, kurioje anksčiau treniruodavomės, daugiau kaip trisdešimt metų nebuvo remontuota. Ji atrodė apgailėtinai: po lietaus ten telkšodavo balos, visas aikštelės plotas – duobėtas, išmušinėtas. Ten buvo baisu – lengvai buvo galima susilaužyti koją. Kai neturėjome nieko geresnio, mes ten šiaip taip sportavome. O dabar aikštė – lygiausia, paklota dirbtinos žolės danga, viskas įrengta šiuolaikiškai – vaikai gali saugiai sportuoti. Net ir per lietų dabar vaikai čia žaidžia futbolą", – pasakojo O.Fedorčakas.

Atnaujinus stadioną, Vilkijoje atsirado daug daugiau vaikų, norinčių žaisti futbolą. "Anksčiau tėvai dėl nesutvarkytos futbolo aikštės ir nesaugumo joje mažų vaikų neleisdavo į treniruotes. O dabar ateina ir daug pradinukų. Anksčiau treniravau dvi moksleivių komandas, dabar – keturias: po dvi mergaičių ir berniukų, pradinukų ir vyresnių. Visoje Europoje futbolas labiau domina berniukus nei mergaites, tačiau čia, Vilkijoje, tai negalioja", – juokėsi O.Fedorčakas ir džiaugėsi, kad žaisti futbolo šiame miestelyje veržiasi tiek berniukai, tiek mergaitės. Treniruoti jaunuosius Vilkijos futbolininkus, kurie yra iškovoję ir Lietuvos čempionų titulą, jam padeda sūnus Ernestas Fedorčakas. "Be jo man dabar būtų sudėtinga", – prisipažino tėvas.

Įleidžia ir vakare

Jau antras mėnuo ežerėliečiai sportuoja atnaujintame mokyklos stadione ir čia įrengtame futbolo aikštyne su dirbtinės žolės danga, tinklinio, krepšinio aikštelėse, šuoliaduobėje. Sporto aikštynas sutvarkytas pagal naujausius reikalavimus, čia įrengtas ir apšvietimas, vaizdo stebėjimo sistema, apsauginė tvora.

Pasak Ežerėlio pagrindinės mokyklos direktorės Paulinos Gailiūnienės, susidomėjimas visiems ežerėliečiams atviru aikštynu – didžiulis: "Aikštynas tapo traukos centru, kviečiančiu ežerėliečius kartu aktyviai, sveikai praleisti laisvalaikį – pasportuoti, pakvėpuoti grynu oru. Savaitgaliais čia tiesiog verda gyvenimas: vieni žaidžia futbolą, kiti bėgioja, treti kitaip sportuoja. Kadangi dabar stadionas tamsiuoju paros metu yra apšviestas, ateina žmonės ir vėliau pasportuoti. Kol nebuvo aikštyną juosiančios tvoros, visko mokyklos teritorijoje pasitaikydavo: ateidavo jaunimas ir alkoholio pavartoti. Dabar tokio jaunimo paprasčiausiai neįleidžiame. Aikštynas aptvertas ne tik dėl to, kad norime šį turtą kuo ilgiau išsaugoti bendruomenei, bet ir saugumo sumetimais: kai nebuvo tvoros, kamuolys dažnai išriedėdavo į važiuojamąją gatvės dalį."

Nuo 7 iki 21 val. sporto aikštyno vartai visada atviri. Tačiau, pasak mokyklos direktorės, norintieji sportuoti į aikštyną įleidžiami ir vėliau: "Mes lanksčiai žiūrime į grafiką. Jei ateina žmogus, prašo: įleiskite, norėčiau porą ratukų stadione apibėgti – sargas įleidžia ir vėliau. Triukšmingai nusiteikusios kompanijos tokiu metu jau neįleistume, vis dėlto ramybės metas."

Nuo mažens sportuojanti P.Gailiūnienė yra dalyvavusi ne vienose bėgimo varžybose, bėgti jose skatina ir moksleivius. Tačiau moteris prisipažino naujųjų gimnazijos bėgimo takelių dar neišbandžiusi. "Žinoma, labai knieti. Kai atsiras atokvėpis nuo darbų, bėgimo takelį tikrai išbandysiu", – šypsodamasi asmeninius planus atskleidžia P.Gailiūnienė.

Sporto aikštyno rekonstrukcija yra vienas iš ES paramą gavusio daugiau kaip 900 tūkst. eurų vertės projekto "Ežerėlio miesto atnaujinimas ir plėtra" darbų. Lėšų projektui skyrė ES ir Kauno rajono savivaldybė. Aikštyne palikta 40 kv. m aikštelė, kurioje ketinama įrengti taip pat visai Ežerėlio bendruomenei skirtus vienuolika treniruoklių.

Atviros treniruoklių salės

Pernai renovuojant Domeikavos gimnaziją, atnaujintas ir jos stadionas. Čia nutiesti nauji bėgimo takai, įrengtos futbolo, tinklinio, krepšinio aikštelės. Kai kuriose seniūnijose įrengiamos ir treniruoklių salės, kur vietos gyventojai gali lankytis nemokamai. Viena tokių – Kulautuvos vaikų ir jaunimo dienos centre esanti treniruoklių salė, kurioje augintis raumenis ar tobulinti figūrą gali visi kulautuviškiai.

Treniruoklių aikštelės įrengtos daugelyje pakaunės seniūnijų. Naujausia – prieš porą savaičių Mastaičiuose atidaryta sveikatingumo zona. Spalvinga lauko treniruoklių aikštelė vietos gyventojų pamėgtame Mastaičių parke įrengta pagal visuomenės sveikatos rėmimo specialiąją programą.

Šiuo metu vyksta Jonučių sporto ir laisvalaikio aikštyno ir Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos sporto ir laisvalaikio aikštyno tvarkymo darbai. Aikštynai tvarkomi pagal didžiulį, ketverius metus truksiantį projektą "Garliavos miesto viešųjų erdvių kompleksiškas sutvarkymas ir pritaikymas bendruomenei ir verslui". Pagal šį projektą, per septynerius metus į Garliavos viešąsias erdves bus investuota apie 5,2 mln. (4,4 mln. – ES, 0,8 mln. – savivaldybės) eurų. Prasidėjęs 2014 m., projektas baigsis 2020 m.

Atitiks europinius standartus

Per lapkričio mėnesį turėtų būti baigtas tvarkyti A.Mitkaus pagrindinės mokyklos sporto aikštynas, ateinančiais metais – Jonučių aikštynas. "ES finansuojamo projekto lėšomis prie A.Mitkaus mokyklos norėjome įrengti ir futbolo aikštyną, tačiau tam nebuvo skirtas ES finansavimas. Vis dėlto savivaldybės užsakymu yra baigiamas parengti futbolo aikštės techninis projektas. Keliama sąlyga – kad aikštė atitiktų europinius standartus, – sakė Garliavos seniūnė Nijolė Tarvydienė. – Šiuo metu Garliavoje yra futbolo aikštynas prie Jonučių gimnazijos ir progimnazijos. Tačiau, kadangi juo naudojasi šios dvi mokyklos ir J.Lukšos gimnazija, neturinti savo sporto aikštyno, ten šiuo metu įrengiama daugiau aikštelių, kuriomis naudotųsi visų pirma moksleiviai. Tai – mini futbolo, taip pat multifunkcinės krepšinio, rankinio aikštelės."

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojo Arūno Talalo teigimu, pakaunės moksleiviams sukurtos gan geros sąlygos sportuoti. "Remontuojamos mokyklų sporto salės, sutvarkyti, tvarkomi arba artimiausiu metu planuojami tvarkyti visų pakaunės mokyklų stadionai. Jie nėra apleisti. Net ir tuose stadionuose, kuriems dar reikia renovacijos, stengiamės sukurti minimalias sąlygas sportuoti. Pavyzdžiui, Babtų gimnazijos stadionas dar tiktai laukia renovacijos, tačiau ten visą laiką šiek tiek aptvarkyta: žolė nušienauta, krepšinio lankai su tinkliukais sukabinti."


Valerijus Makūnas

Kauno rajono meras

Tai, kad nemažai stadionų, sporto aikštynų pakaunėje neseniai atnaujinta, nėra atsitiktinis sutapimas. Šias investicijas planavome iš anksto. Esame parengę Sporto aikštynų atnaujinimo programą, ją finansuojame iš savivaldybės (privatizavimo fondo) ir europinių lėšų. Atnaujinti stadionai, sporto aikštynai, mokyklų sporto salės nėra prabanga, tai – būtinybė. Siekiame šias erdves sutvarkyti ne tik tam, kad vaikai per pamokas galėtų sportuoti malonesnėje aplinkoje. Ši infrastruktūra skirta ir miestelių, kaimų bendruomenėms. Šie projektai susiję su vietos gyventojų sveikatinimu.

Dar šiais metais planuojame pradėti Neveronių ir Linksmakalnio sporto aikštynų renovaciją, kurią užbaigsime kitais metais. Panašūs darbai planuojami ir Vandžiogaloje, Babtuose, kitose vietovėse. Sporto infrastruktūros rekonstrukcija, pritraukiant privatų kapitalą, numatoma ir Mastaičiuose, Kačerginėje, Zapyškyje.

Džiugu, kad pastaraisiais metais visa pakaunės bendruomenė – tiek vaikai, tiek jaunimas, tiek senjorai – pradėjo daugiau investuoti į save, savo laisvalaikį, sveikatą stiprinančius užsiėmimus. Atgimsta aktyvus laisvalaikis, populiarėja sveika gyvensena. Tam sudaromos sąlygos: atsiranda pėsčiųjų ir dviračių takai, sporto aikštelės, stadionai, kuriasi įvairūs klubai. Be to, Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras yra parengęs projektą, pagal kurį instruktoriai veda ir toliau ves nemokamus sporto užsiėmimus. Kai kurie jų vyksta distanciniu būdu – transliuojami internetu. Ši programa tęsis trejus metus.

GALERIJA

  • Populiarus: norinčius sportuoti ežerėliškius į mokyklos sporto aikštyną sargai įleidžia ir po 21 val.
  • Plėsis: Neveronys jau turi šiuolaikišką krepšinio aikštelę, visas sporto aikštynas bus renovuotas ateinančiais metais.
  • Pakaunė tampa sunkiai atpažįstama: atėjo stadionų ir aikštynų eilė
  • Laukia: Kulautuvos vaikų ir jaunimo dienos centro treniruoklių salėje augintis raumenis ar tobulinti figūrą gali visi kulautuviškiai.
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Raimondas

Kauno rajone gyventi gera

edas

turetu finansinius reikalus patikrinti stt

Sofija

Labai gerai, kad rašote apie gražius darbus, o ne apie kriminalus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS