Pakaunėje startavo šeimos darželio modelis | kl.lt

PAKAUNĖJE STARTAVO ŠEIMOS DARŽELIO MODELIS

Kauno rajone startavo Lietuvoje dar neišbandytas šeimos darželio modelis. Nuo vasario 1 d. pakaunėje jau veikia dešimt šeimos darželių.

Eilė patrumpėjo

Pasak Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus darbuotojos Nijolės Jasinavičienės, vaikų priežiūros paslaugos teikiamos penkiose: Garliavos, Garliavos apylinkių, Noreikiškių, Užliedžių, Ringaudų seniūnijose. Dešimtyje šeimos darželių dirba trylika vaikų priežiūros paslaugos teikėjų. Jų paslaugomis gali pasinaudoti 65 Kauno rajono gyventojų vaikai. Tokiu skaičiumi pavardžių patrumpėjo ir laukiančių patekti į darželius eilė. Šiuo metu vaikų darželių skaičius yra mažesnis negu paslaugų teikėjų, nes kai kuriuose darželiuose dirba du arba trys paslaugų teikėjai.

"Vaikų priežiūros paslaugas jiems priklausančiose arba nuomojamose patalpose teikia specialiosios pedagogikos ir psichologijos bei higienos įgūdžių kursų programą Kauno rajono švietimo centre išklausę ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose įdarbinti paslaugų teikėjai. Kiekvienas iš jų prižiūri po penkis ikimokyklinio amžiaus (2–5 metų) vaikus, gyvenančius Kauno rajono savivaldybės teritorijoje, nepatekusius į Savivaldybės švietimo įstaigose įsteigtas ikimokyklinio ugdymo grupes ir nelankančius nevalstybinių švietimo įstaigų", – sakė N.Jasinavičienė.

Paslaugos teikimo tikslas, pasak Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus darbuotojos, – didinti vaikų priežiūros paslaugų prieinamumą šeimoms, auginančioms ikimokyklinio amžiaus vaikus, ir suteikti tėvams galimybę derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus, dalyvauti darbo rinkoje ir pasirūpinti šeimos materialine gerove.

Pritaikys užsienyje įgytą patirtį

Jonučių kaimo gyventoja Jolita Urbanavičienė penkis mažylius prižiūri savo namuose. "Gyvenamasis plotas nemažas, turiu erdvės tokiai paslaugai teikti. Kita vertus, nenorėjau patalpų nuomotis, nes dar tik pati pradžia, neaišku, kaip naujovę priims tėveliai", – sakė Jolita.

Jolita Urbanavičienė

Moteriai puikiai suprantamas jų nerimas ir kylantys klausimai: kas ir kaip prižiūrės jų atžalas. Pati moteris jaučiasi tvirtai. "Šiuo metodu esu septynerius metus dirbusi Anglijoje, dvejus metus – auklėtoja privačiame darželyje, todėl turiu praktikos. Be to, šiuo metu studijuoju ikimokyklinį ugdymą, lankau daug seminarų ir kursų. Tokia paslauga Anglijoje ir Vakarų Europoje teikiama jau 20 metų, bet ne tokiomis sąlygomis ir ne su tokiomis geromis garantijomis, kaip Kauno rajone. Užsienyje tėveliai už vaikučių priežiūrą moka didelius pinigus, vaikų priežiūra yra verslas. Ten veikia kitokia sistema – vaikai nuo 4 m. pradeda lankyti mokyklą, o valstybinių darželių nėra, tik užimtumo centrai. Vakarų Europoje namų auklėtojos yra labai populiarios, tačiau jos turi išklausyti nemažai seminarų, kad galėtų kokybiškai teikti paslaugą", – pasakojo pašnekovė.

Nors J.Urbanavičienė yra naujakurė Garliavos seniūnijoje, jaučia, kad šioje vietovėje trūksta darželių. "Čia noriai kuriasi jaunos šeimos, vien mūsų gatvelėje yra 20 vaikučių, eilėje į darželius tenka laukti 2–3 metus, kai jau ne tik tėveliams reikia grįžti į darbą, bet ir pačiam vaikui būtina eiti į darželį, ugdytis ir socializuotis. Ne visų tėvelių finansai leidžia vaikučius leisti į privačius darželius, todėl šeimos darželiai yra ir bus puiki išeitis", – įsitikinusi Jolita.

Į šią veiklą pakaunėje neriu labai drąsiai, tikiu, kad viskas puikiai pavyks. Tereikia daugiau informacijos, kuri išsklaidytų tėvelių abejones ir nerimą.

J.Urbanavičienės sūnus šiuo metu lanko paruošiamąją grupę, tad moteris prižiūrės kitų šeimų mažylius. Vėliau moteris ketina jungtis su kita paslaugos teikėja ar teikėjomis, kad galėtų prižiūrėti daugiau vaikučių. "Man tai – ne kiek darbo vieta, o erdvė saviraiškai", – nauja pradžia džiaugėsi moteris.

Pati susidūrė su vietų trūkumo vaikų darželiuose problema

Odetai Kasparavičienei taip pat nebuvo sunku apsispręsti imtis naujos veiklos. "Su vaikais dirbti yra įdomu. Sėmiausi patirties, bendravau su pedagogėmis, psichologėmis, papildomai lankiau kursus apie vaikų psichologiją. Įvairias auklėjimo priemones taikau savo vaikams, taip pat geriau žinosiu, kaip elgtis su kitais vaikučiais", – tvirtino ši Garliavos seniūnijos gyventoja, ryžusis imtis naujos veiklos.

Odeta Kasparavičienė

Moteris Kauno kolegijoje yra baigusi agronomijos studijas. Kurį laiką ji, kaip ir J.Urbanavičienė, darbavosi užsienyje, o sugrįžusi į pakaunę iš emigracijos susidūrė su vietų trūkumo vaikų darželiuose problema: vienai dukrai ją gavo, kitai – ne. Tai tapo savotišku postūmiu padėti kitoms jaunoms šeimoms. "Nauja veikla, naujas darbas, o kartu galiu prižiūrėti ir savo mergytę. Būti mama dviem vaikams – tai jau irgi šiokia tokia patirtis", – drąsiai jaučiasi auklėtojos patirties neturinti moteris.

Pačios Odetos viena iš dukrų lanko Garliavos "Eglutės" darželį. "Matau, kokia ten vyrauja atmosfera, kaip dirba auklėtoja, kaip vaikai noriai eina į darželį. Tikiuosi, kad ir aš sukursiu panašią atmosferą. Žinoma, mano prižiūrimi mažyliai bus 2–3 m., tačiau taip pat sieksiu, kad jie jaustųsi gerai ir saugiai, norėtų eiti į darželį", – planais dalijosi pašnekovė.

O.Kasparavičienė prižiūri keturis mažylius, su jais yra ir keturmetė moters dukra. Šis šeimos darželis Garliavoje įsikūrė tame pačiame pastate kaip ir "Menų virtuvėlė", kurioje vyksta fortepijono, vokalo ir kitos pamokos mažyliams. "Džiaugiuosi, kad pavyko išsinuomoti įrengtas patalpas, kuriose tvyro šilta ir gera atmosfera. Man prisidėti įsikuriant nereikėjo, teliko sustatyti vaikučiams lovytes, staliukus, kėdutes, pasirūpinti žaisliukais", – džiaugėsi moteris.

GALERIJA

  • Pakaunėje startavo šeimos darželio modelis
  • Pakaunėje startavo šeimos darželio modelis
  • Pakaunėje startavo šeimos darželio modelis
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Didžiajam Kaunui

Babkes plauna ir gana senai matjošaika. Uzdare mokyklas,vaiku darzelius ir kas toliau...pacius geriausius objektus prichvatizuot baigia. Kazkaip negirdejom,kad butu pastatytas naujas darzelis,ar mokykla. Tik picerijos,makdonaldai...ir šaikos verslo centrai.,kurie niekam nereikalingi,ir stovi tusti. Taip,kad pries komentuojant pasiskaityt,ka gero miestui padare,apart uzasfaltuotu smegenu cholopams...

Rajono gyventoja

Iš kur mumyse tiek daug pykčio? Kodėl nenorime matyti, kad dėl mūsų, mūsų vaikų stengiamasi? Čia tikriausia nepatenkinti tie, kurie patys nieko nedaro ir visą savo energiją skiria neigimui. Gaila tokių žmonių. Žmonės, jei nieko nedarote gero ir nepastebite kaip keičiasi rajonas, tai niekas jums nedraudžia rinktis gyventi ten, kur yra labai gerai. Liaudies patarlė sako: "blogas tas paukštis, kuris į savo lizdą šika".

...

O po kiek tas 'žuvytes' nuomos?.. :/
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS