Pakaunės daugiabučių kiemų programai skirto milijono dalybos šiemet – sudėtingos | kl.lt

PAKAUNĖS DAUGIABUČIŲ KIEMŲ PROGRAMAI SKIRTO MILIJONO DALYBOS ŠIEMET – SUDĖTINGOS

Daugiabučių namų kiemų tvarkymo programa Kauno rajono savivaldybės biudžete atsirado tik pernai. Ankstesniais metais pasigesta pakaunės daugiabučių namų bendrijų aktyvumo, o šiemet savivaldybė suka galvą, kaip reikės padalyti 1 mln. eurų.

Pateikė daugiau paraiškų

Pasak Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojo Antano Nesteckio, pagal nustatytą tvarką iki kovo 31 d. buvo laukiama paraiškų. Šiemet jų gauta 35, o reikalavimus atitinka 27. Pernai pateiktos 32 paraiškos, 18 jų nuspręsta tenkinti.

Komisija šiemet daugiausia paraiškų atmetė dėl to, kad jas teikė ir tos bendrijos, kurios nėra žemės sklypo valdytojos nuosavybės teise arba nuomos pagrindais. Tačiau pastebima, kad šiemet paraiškų teikėjai pasidarbavo kruopščiau ir atsakingiau.

Kauno rajono savivaldybės administracijai pateikti prašymai vertinti ir reitinguoti atsižvelgiant į keturis kriterijus. Svarbiausi: daugiabučio namo dydis, ar namas dalyvavo daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, ar namų sklypai ribojasi ir į jų kiemus patenkama bendra įvaža.

Lėšų visiems neužteks

„Šiuo metu savivaldybės ir rangovų atstovai lankosi seniūnijose, vietoje apžiūri kiemus ir rengia sąmatas. Paaiškėjus, kokių sumų reikės programai įgyvendinti, bus aišku, kurios reikalavimus atitikusios paraiškos liks už brūkšnio“, – sakė A. Nesteckis.

Be to, milijono dalybas sunkina ir tai, kad pirmiausia reikės užbaigti pernai pradėtus tvarkyti šešis kiemus Garliavoje ir Akademijos miestelyje.

Rangovai: šiemet darbus pakaunėje atliks dvi bendrovės. / E. Mališausko nuotr.

Natūralu, kad daugiausia paraiškų sulaukta iš Garliavos (8), Akademijos (5) ir Karmėlavos (3) seniūnijų. Būtent jose yra daugiausia daugiabučių. Tačiau šiemet programos geografija yra įvairesnė. Gražesniu ir patogesniu kiemu, jei užteks lėšų, galės džiaugtis Babtų, Batniavos, Domeikavos, Kulautuvos, Neveronių, Ringaudų, Šlienavos ir kitų seniūnijų daugiabučių bendrijos.

Didžiąją dalį šios programos darbų atliks bendrovė „Kauno keliai“, netrukus paaiškės ir antrasis rangovas.

Kur startuos greičiausiai

Projektas maksimaliai gali surinkti 13 balų. Arčiausiai šio skaičiaus yra Vasario 16-osios gatvės 25-ojo namo Teleičiuose (Garliavos apylinkių seniūnija) bendrijos paraiška, įvertinta 12 balų. Po 11 balų komisija skyrė Akademijos miestelio Pilėnų gatvės 4-ojo ir 5-ojo namų bendrijų paraiškoms.

„Vadinasi, darbai šiuose kiemuose prasidės netrukus, toliau specialistai keliaus į dar porą kiemų šioje gatvėje“, – teigė Kauno rajono savivaldybės Kelių ir transporto skyriaus vyr. specialistas Tautvydas Tamošiūnas.

Darbai: atnaujinamuose kiemuose teks kloti asfalto dangą automobilių stovėjimo aikštelėse, įrengti saugius takus pėstiesiems, sutvarkyti namų aplinką./ J. Lasauskaitės nuotr.

T. Tamošiūno žodžiais, sunkiausia įrengti automobilių stovėjimo vietas tuose kiemuose, kuriuose nėra lietaus nuotekų tinklų. Ypač ši problema aktuali kaimo vietovėse. „Tačiau pernai su ja susidurta ir Akademijos miestelyje. Šiemet bus paprasčiau, nes, rekonstruojant Pilėnų gatvę, lietaus vandens kanalizacija jau įrengta. Kokybiškoje aikštelėje po lietaus joje neturi telkšoti balos“, – pabrėžė Kelių ir transporto skyriaus vyr. specialistas.

Sudėtinga patenkinti gyventojų lūkesčius ir tuomet, kai daugiabučių namų žemės sklypai ribojasi ir į jų kiemus patenkama bendra įvaža.

Programą tęs

Jei pasidairytume Kauno rajone, rastume įvairių daugiabučių kiemų. Gerųjų pavyzdžių nestinga Ežerėlyje, jų galima rasti Vilkijoje, Akademijoje. Šiuo metu Kauno rajone yra beveik 100 daugiabučių namų kiemų, kuriuos reikia tvarkyti.

Antanas Nesteckis. / E. Mališausko nuotr. 

Esame apsisprendę, kad programa bus tęstinė, nes daugiabučių namų kiemams sutvarkyti reikia nemažai lėšų.

Kauno rajono mero pavaduotojas Antanas Nesteckis „Kauno dieną“ patikino: „Esame apsisprendę, kad programa bus tęstinė, nes daugiabučių namų kiemams sutvarkyti reikia nemažai lėšų. Mūsų skaičiavimais, sutvarkyti vieno daugiabučio namo kiemą – automobilių stovėjimo aikštelės asfaltavimo, paviršinio vandens surinkimo ir nuvedimo, kiti darbai – kainuoja apie 50 tūkst. eurų. Gal kitais metais biudžete pavyks skirti daugiau lėšų.“

Vicemeras atkreipė dėmesį, kad dėl tvarkymo darbų finansavimo gali kreiptis bendrijos, jei daugiabučio gyvenamojo namo statybos data – 1994 m. arba ankstesnė; valdytojas žemės sklypą valdo nuosavybės teise arba nuomos pagrindais; tvarkymo darbams pritaria 51 proc. ar daugiau daugiabučio gyvenamojo namo butų ar kitų patalpų savininkų. Tos paraiškos, kurios šiemet liks už brūkšnio, kitais metais turės būti teikiamos iš naujo be jokių lengvatų.

GALERIJA

  • Pakaunės daugiabučių kiemų programai skirto milijono dalybos šiemet – sudėtingos
  • Pakaunės daugiabučių kiemų programai skirto milijono dalybos šiemet – sudėtingos
  • Pakaunės daugiabučių kiemų programai skirto milijono dalybos šiemet – sudėtingos
  • Pakaunės daugiabučių kiemų programai skirto milijono dalybos šiemet – sudėtingos
  • Pakaunės daugiabučių kiemų programai skirto milijono dalybos šiemet – sudėtingos
  • Pakaunės daugiabučių kiemų programai skirto milijono dalybos šiemet – sudėtingos
Justinos Lasauskaitės ir E. Mališausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietis

Negi seniūnai nemato , kuriuos kiemus ir įvažiavimus reikia tvarkyti ...jei pasivaikščiotu pėsti po savo valdomas teritorijas , gal pastebėtų ... ypač Raudondvaryje ...

Regina Rasiulienė

Gėda Raudondvaryje prie pradinės mokyklos nedidelė gatvelės atkarpėlė vien duobės tėvai kiekviena diena veža vaikus mašinų apačios siekia

SUSIJUSIOS NAUJIENOS