Pandemija kiša koją pakaunės daugiabučių renovacijai | kl.lt

PANDEMIJA KIŠA KOJĄ PAKAUNĖS DAUGIABUČIŲ RENOVACIJAI

21 – tiek šiuo metu pakaunėje vykdoma daugiabučių namų renovacijos (modernizavimo) projektų. Visi jie – skirtingų stadijų ir gali nutikti taip, kad kai kurių daugiabučių renovacija baigsis net neprasidėjusi.

Nepritaria padidėjusioms kainoms

"Šiuo metu statybos rinkoje vyksta dideli pokyčiai. Prasidėjus nekilnojamojo turto pirkimo bumui, statoma labai daug naujų gyvenamųjų namų: daugiabučių, kotedžų ir individualių. Tai daro didžiulę įtaką statybinių medžiagų ir statybos sektoriaus darbuotojų paklausai. Per pandeminį laikotarpį daug gamintojų buvo sustabdę veiklą, dabar juntamas žymus statybinių medžiagų trūkumas, be to, dvigubai pabrango polistirenas, akmens vata, skarda, metalas, mediena ir kitos medžiagos", – problemą įvardijo UAB Komunalinių paslaugų centro (KPC) direktoriaus pavaduotojas Saulius Saliklis.

Pasak S.Saliklio, investiciniai projektai su numatomomis daugiabučio namo renovacijos kainomis buvo skaičiuoti dar 2019–2020 m. kainomis. "Gali atsitikti taip, kad rangos darbai dar nenupirkti, ir gyventojams reikės iš naujo pritarti koreguotiems investiciniams projektams su padidėjusiomis kainomis. Vieniems daugiabučiams namams tai pavyksta, o kitiems tai gali būti renovacijos proceso pabaiga, nes gyventojai nepritaria padidėjusioms kainoms", – prognozavo KPC direktoriaus pavaduotojas.

Patogumas: renovuojant daugiabutį Vilniaus g. 6 (Karmėlava) įrengta įvaža neįgaliesiems. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Keturis teliko priduoti

Šiuo metu keturiuose pakaunės daugiabučiuose namuose statybos rangos darbai užbaigti ir vyksta pridavimas, trijuose triūsia statybininkai, septyniems daugiabučiams namams perkami rangos darbai, dar septyniems – parengti investiciniai projektai, kurie bus derinami su daugiabučių namų butų savininkais organizuojamuose susirinkimuose.

"Naujausiame, aštuntame kvietime, kuris šiuo metu pratęstas iki 2021 12 31 (iki šios datos Būsto energijos taupymo agentūrai dar galima teikti dokumentus), Kauno rajono savivaldybė septyniems namams parengė investicinius projektus, kurie bus derinami su daugiabučių namų butų savininkais organizuojamuose susirinkimuose", – sakė S.Saliklis.

Saulius Saliklis: renovacija žymiai pagerina gyventojų gyvenimo kokybę visais aspektais: sumažėja mokesčiai už šildymą, pasikeičia namo išvaizda, pakyla būsto vertė. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Šiame etape ketinama renovuoti tris daugiabučius Ežerėlyje, du – Babtuose ir po vieną – Garliavoje ir Vilkijoje.

Renovacija ryškiausia Garliavoje

Didžiausia daugiabučių koncentracija Kauno rajone yra Garliavoje, todėl čia ir yra daugiausia – 22 – renovuotų namų. Ežerėlyje šiuo metu jau renovuoti septyni namai, Babtuose ir Raudondvaryje – po šešis daugiabučius, Karmėlavoje – keturi, Akademijoje ir Neveronyse – po tris daugiabučius namus, Žiegždriuose ir Domeikavoje – po du, Ringauduose, Kulautuvoje ir Vilkijoje – po vieną daugiabutį namą.

Garliavoje, kurioje jau atnaujintos dvi dešimtys namų, yra pakaunės daugiabutis – čempionas, kuriam po atnaujinimo pavyksta sutaupyti apie 68 proc. šilumos energijos.

Koncentracija: daugiausia – 22 – daugiabučių renovuota Garliavoje. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

KPC direktoriaus pavaduotojo tvirtinimu, kiekvienas atnaujintas senas daugiabutis jau yra sėkmingas pavyzdys, nesvarbu, kokias priemones pasirinko butų savininkai. "Renovacija žymiai pagerina gyventojų gyvenimo kokybę visais aspektais: sumažėja mokesčiai už šildymą, pasikeičia namo išvaizda, pakyla būsto vertė", – sakė S.Saliklis.

Nuo 2013 m. per visus etapus KPC Kauno rajone nuo pradžios iki galo administravimo 58 daugiabučių namų renovacijos (modernizavimo) projektus.


Komentaras

Mantas Rikteris

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas

Prasidėjo aštuntas daugiabučių namų renovacijos etapas. Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyrius septyniems namams jau yra paruošęs investicinius projektus. Esam pasiruošę žengti pirmyn ir teikti paraiškas Būsto energijos taupymo agentūrai dėl projektų finansavimo.

Pastebime tendencijas, kad žmonės abejoja, ar verta renovuoti daugiabučius namus dėl išaugusių statybos kainų. Tačiau stebime ir analizuojame rinką bei matome, kad kainų augimas statybų sektoriuje yra sustojęs. Yra net signalų, kad kainos gali ir mažėti. Turbūt visi girdi, kad smarkiai auga dujų ir elektros kainos. Tad norime priminti žmonėms, kad po renovacijos išlaidos elektrai ir dujoms gyventojams sumažės. Skatiname gyventojus aktyviau domėtis daugiabučių renovacija, o jeigu iškyla kokių nors klausimų, mūsų kvalifikuoti specialistai pakonsultuos ir suteiks visą reikiamą informaciją. Galime net padėti parengti projekto investicinį projektą.

Be to, norime informuoti pakaunės gyventojus, kad rugsėjo mėnesį Aplinkos projektų valdymo agentūra Kauno rajone organizuos viešą pristatymą-renginį apie daugiabučių renovacijos naudą. Dalyvauti renginyje pakviesime daugiabučių namų ir bendrijų pirmininkus, ir kitus suinteresuotus asmenis, kuriems yra įdomi renovacija, tačiau jie dar neapsisprendę dėl jos. Iš pirmų lūpų žmonės galės sužinoti visą renovacijos eigą: nuo projekto pateikimo iki renovuoto daugiabučio namo pridavimo.

GALERIJA

  • Saulius Saliklis: renovacija pagerina gyventojų gyvenimo kokybę: sumažėja mokesčiai už šildymą, pasikeičia namo išvaizda, pakyla būsto vertė.
  • Koncentracija: daugiausia – 22 – daugiabučių renovuota Garliavoje.
  • Ateitis: renovuotų daugiabučių gyventojai labai laukia kiemų tvarkymo programos.
  • Patogumas: renovuojant daugiabutį Vilniaus g. 6 <span style=color:red;>(Karmėlava)</span> įrengta įvaža neįgaliesiems.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Rasa

Pati turiu judejimo negaliis galvoju iisirengti tokia ivaza,kokia mazdaug butu ivazos samata

L8na

Įdomu, kiek kainavo neįgaliam žmogui padaryt tą įvažiavimą? Nes kiek žinau, šis įvažiavimas buvo senai??

Ne visi turi pinigų renovacijai

O beto ta renovacija ilgai nelaikys, dar blogiau būna po renovacijos negu nerenovuotam name. Po keletos metų išlenda visas brokas, o nuo lietaus ima pelyti sienos nes jos negali greitai išdžiūt, nerenovuotam name po lietaus papučiant vėjeliui ir pašvietus saulutei iškart namas vėl sausas, kaip nebūta lietaus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS