Paveldosaugininkai aiškinasi, kas apgadino unikalius pastato ornamentus | kl.lt

PAVELDOSAUGININKAI AIŠKINASI, KAS APGADINO UNIKALIUS PASTATO ORNAMENTUS

  • 9

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus specialistai išplatino informaciją apie V.Putvinskio gatvėje apgadintą paveldo objektą. Kultūros sergėtojai nurodo, kad už savavališkai nuardytus ornamentus gresia baudos.

„Informuojame, kad 2019 gegužės 10 dieną nustatėme, jog buvo nuardyta dalis namo V. Putvinskio g. 70-ojo namo balkono lipdinų. Namas V. Putvinskio g. 70 yra kultūros paveldo objektas – Pastatų komplekso šeštas namas. Namo balkonų augalinių motyvų lipdiniai yra šio kultūros paveldo objekto vertingoji savybė“, – apie užfiksuotą paveldo niokojimo atvejį socialiniame tinkle „Facebook“ informavo KPD.

Nurodoma, jog dalį balkono lipdinių nuardžiusiems asmenims ne tik gresia administracinė atsakomybė, bet iš jų bus pareikalauta nuardytas balkono lipdinių dalis atkurti.

„Taip pat aiškinsimės, ar kultūros paveldo objekto valdytojas deramai prižiūrėjo šį kultūros paveldo objektą“, – pažymėjo paveldosaugininkai.

Kultūros paveldo užfiksuotose nuotraukose matosi, jog prieš kelis metus minėtas V.Putvinskio gatvės namas gerokai atrodė tvarkingiau. Matyti, jog balkonus dengė ornamentų plokštės. Tiesa, pastatui jau tada reikėjo restauratorių pagalbos, nes vietomis buvo užfiksuotas aptrupėjęs fasadas. Balkonų tvorelės taip pat reikalavo perdažymo ir atnaujinimo.

Dabar KPD specialistai pažymėjo, jog pastato sienos ne tik aptrupėjusios, tačiau trūksta ir dalies balkoną puošusių ornamentų. Kadangi tai buvo unikalios pastato detalės, jos turės būti atkurtos.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Pastebejimas

Jeigu ši ar kitus namus saugoja KPD t. y. Valstybe, tai tegul jie uz savo lesas juos ir restauruoja.

Edmundas Tulcevičius

Siaubas , kokie pastatai žūsta , užtat kaip grybai kyla visokios verslo centrų dėžės .

KEMBRIKAS

TVAIMAT ,kaip rase Avyzius ,kai kaimai tustejo.Kodel tie kabinetu ZIURKES pamato kai viskas sugadinama,Cia apie tuossaugotojus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS