Permainų sūkurys Čekiškėje vis dar sukasi aplink gimnaziją | kl.lt

PERMAINŲ SŪKURYS ČEKIŠKĖJE VIS DAR SUKASI APLINK GIMNAZIJĄ

Prieš trejus metus rugsėjo 1-oji Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijoje buvo itin šventiška: bendruomenė gėrėjosi atnaujintomis ugdymo erdvėmis. Tų pačių metų gruodį po gimnazijos stogu pradėjo veikti vaikų darželis, o 2019 m. vasarį atidaryta sporto salė. Šiemet liepos 18 d., per kasmetę Čekiškės miestelio šventę, numatytos dar vienos iškilmės – naujai pastatytame priestate duris atvers laisvalaikio salė. Ir tuo permainos Čekiškėje nesibaigs, jų sūkurys suksis aplink gimnaziją.

Tilps dvigubai daugiau

"Anksčiau kultūros puoselėtojai glaudėsi mažame pastatėlyje Ateities gatvėje, kuriame vienu metu galėjo susirinkti apie 100 žmonių, bet jau būdavo ankšta. Naujoji laisvalaikio salė talpins dvigubai daugiau žiūrovų, į ją bus patogu patekti neįgaliesiems, atlikėjų lauks erdvesnė scena", – pasakojo Čekiškės seniūnas Mečislovas Zavedskas.

Pasak seniūno, didesnės laisvalaikio salės Čekiškei ir nereikia – gyventojų skaičius mažėja, jie sensta ir rečiau lankosi renginiuose, o jaunimas irgi pasyvokas. Miestelyje veikia du kolektyvai: dramos būrelis "Pelėda" ir senjorų šokių kolektyvas "Volungė". "Anksčiau dar turėjome kapelą ir apskritai daugiau veiklos, nes Anapilin iškeliavusi Juzefa Saltonienė viską darė iš idėjos ir tam atidavė visą dūšią", – sakė M.Zavedskas.

Gimnazija, kurios ištakos siekia 1625 m., kai čia veikė parapijinė mokykla, dabar tampa ne tik miestelio švietimo, bet ir kultūros židiniu. Be išvardytų įstaigų, po tuo pačiu stogu jau įsikėlė ir veikia biblioteka-skaitykla. O jei jau prakalbome apie stogą – čia taip pat planuojamos permainos: ketinama įrengti saulės fotovoltinę elektrinę. Ji prisidės prie aplinkos saugojimo ir bus ekonomiškai naudinga gimnazijai.

Sinergija: kaimynystėje veikiančios biblioteka ir laisvalaikio salė sugeneruos daugiau ir įvairesnių renginių. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Vaikų darželiui ieškos pirkėjo

Pasak seniūno, 47 km nuo Kauno atitolusioje Čekiškėje problemos kitokios nei priemiestinėse vietovėse. Atnaujintoje gimnazijoje mokosi ne tik vietiniai, bet ir moksleiviai iš kaimyninių Kėdainių bei Raseinių rajonų. Į pirmame gimnazijos aukšte veikiantį darželį, šiais mokslo metais įsteigus dar vieną grupę, patenka visi jį lankyti norintys mažieji čekiškiečiai. "Darželis užpildytas, laisvų vietų nėra, nes jį lanko ir aplinkinių vietovių mažyliai", – aiškino seniūnas.

Naujoji laisvalaikio salė talpins dvigubai daugiau žiūrovų, į ją bus patogu patekti neįgaliesiems, atlikėjų lauks erdvesnė scena.

Anksčiau Čekiškės darželis veikė 47 metų senumo gyvenamajame name, kurio patalpos neatitiko šiuolaikinių higienos normų reikalavimų. Naujame darželyje sąlygos nepalyginti geresnės, čia įrengtas grindinis šildymas, rekuperacinė vėdinimo sistema, grindų danga specialiai pritaikyta patalpoms, kuriose yra mažamečių vaikų.

Ne mažiau svarbus ir psichologinis pranašumas: atėjus laikui eiti į mokyklą, vaikams nereiks prie jos pratintis iš naujo, viskas jau bus pažįstama ir sava.

Patogiau: naujame darželyje įrengtas grindinis šildymas, rekuperacinė vėdinimo sistema, grindų danga specialiai pritaikyta patalpoms, kuriose yra mažamečių vaikų. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Seniūnas džiaugėsi, kad pagaliau paskelbtas buvusio darželio patalpų pardavimo konkursas. Pasak jo, negerai, kai pastatas stovi nenaudojamas, jo vertė kasmet mažėja. Paklaustas, kam galėtų praversti buvęs darželis naujam savininkui, M.Zavedskas nedvejojo. "Tai gyvenamasis namas. Iš bėdos į jį gali kraustytis iš karto įsigijęs. Pradinė kaina nedidelė. Jei ji nepadidės aukciono metu, šiek tiek investavus, galima susikurti geras sąlygas gyventi", – mano pašnekovas.

Patogesnės erdvės sportui

Šalia Prano Dovydaičio gimnazijos jau baigiamas įrengti kartodromas, jį  atidaryti planuojama rugsėjį. Tai bus tarptautinis renginys, kuriame dalyvaus kaimyninių šalių: Estijos ir Latvijos – sportininkai. Gimnazijos moksleiviai – šios srities lyderiai šalyje, yra pelnę nemažai apdovanojimų, tad nekantriai laukia kartodromo, kad ir toliau galėtų garsinti ir puoselėti gimnazijos tradicijas.

"Lietuvoje tėra vos keletas kartodromų, o kartodromas Čekiškėje atitiks tarptautinius reikalavimus. Automobilių modeliai čia galės išvystyti iki 200 km/val. greitį. Tai išskirtinis objektas Kauno rajone, į kurį investavome apie 300 tūkst. eurų", – teigė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris.

Čekiškėje, Jaunimo ir Naujosios gatvių sankryžoje jau anksčiau įrengti treniruokliai suaugusiesiems. Neseniai bendruomenės centras, vadovaujamas Laimutės Rutkauskienės, laimėjo finansavimą vaikų žaidimo aikštelei įrengti. Prie šio projekto finansiškai prisidės ir Kauno rajono savivaldybė. Pastačius sūpynes ir karstykles mažiesiems, visa ši teritorija bus aprėminta ir nuo gatvių atskirta tujomis.

Laukiamas: šalia Prano Dovydaičio gimnazijos jau baigiamas įrengti kartodromas, kurio labai laukia gimnazistai. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Rūpinasi saugumu

"Pernai atnaujinome Mokyklos gatvę ir taką vaikams į gimnaziją. Šias metais iš naujo išasfaltavome Vyšnių gatvę, automobilių stovėjimo aikštelę. Neseniai paskelbėme konkursą, laukiame, kas laimės ir įgyvendins apšvietimo projektą. Atkarpa tarp Čekiškės ir Eikščių kaimo yra judri, ja į gimnaziją eina vaikai, tačiau tamsi. Gyventojai jau ne vienus metus prašė, kad čia būtų įrengtas apšvietimas, tikiuosi, kad dalis darbų šiais metais jau bus atlikta. Kadangi kelias priklauso Lietuvos automobilių kelių direkcijai (LAKD), projektas buvo įstrigęs dėl aukštų reikalavimų, dabar ledai pajudėjo. Kadangi šiems metams skirta tik dalis projektui reikalingų lėšų, darbų pabaigtuvės nusikels į kitus metus", – pasakojo seniūnas.

Pasak M.Zavedsko, seniūnijoje ir kitais būdais rūpinamasi gyventojų saugumu. "Gyventojai prašo, kad Čekiškėje ir Liučiūnuose būtų įrengti greičio mažinimo kalneliai. Ne kartą raštu kreipėmės į LAKD, tačiau vis gauname atsakymą, kad eilė ateis po penkerių šešerių metų. Reikės vėl rašyti užklausą, kiek pakilome eilėje į viršų ar, atvirkščiai, nukritome žemyn", – šypsojosi pašnekovas.

 

GALERIJA

  • Sinergija: kaimynystėje veikiančios biblioteka ir laisvalaikio salė sugeneruos daugiau ir įvairesnių renginių.
  • Mečislovas Zavedskas.
  • Trauka: jaunieji čekiškiečiai mėgsta burtis ir žaisti šalia gimnazijos.
  • Patogiau: naujame darželyje įrengtas grindinis šildymas, rekuperacinė vėdinimo sistema, grindų danga specialiai pritaikyta patalpoms, kuriose yra mažamečių vaikų.
  • Laukiamas: šalia Prano Dovydaičio gimnazijos jau baigiamas įrengti kartodromas, kurio labai laukia gimnazistai.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS