Pirmą kartą Kaune – netradicinė biblioteka | kl.lt

PIRMĄ KARTĄ KAUNE – NETRADICINĖ BIBLIOTEKA

  • 0

Vasario 16-ąją Kauno Studentų skvere bus atidarytas pirmasis „Knygų namelis“ – nedidelė miesto erdvėje integruota biblioteka, kurioje visi norintys galės palikti ir pasiimti knygas.

Bibliotekos atsiradimą įkvėpė tarptautinės organizacijos „Little Free Library“ sukurtas principas – skatinant dalinimąsi ir bendruomeniškumą, žmonės viešai prieinamoje vietoje pasistato savitas, mažą namelį primenančias bibliotekas, kurių veiklą geriausiai apibūdina jų šūkis: „Padėk tai, ką jau perskaitei, ir pasiimk tai, ko dar neskaitei“. Vėliau nebūtina grąžinti tos pačios paimtos knygos, tačiau visi kviečiami prisidėti ir palikti ką nors nuo savęs, bendruomenės labui.  

Visame pasaulyje „Little Free Library“ bibliotekų yra daugiau kaip 15 tūkstančių, Lietuvoje – apie dešimt. Daugelis jų įsikūrusios Vilniuje, tuo tarpu laikinojoje sostinėje tokia netradicinė biblioteka atsiras pirmą kartą.

Projekto Kaune sumanytojos, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) viešosios komunikacijos ketvirtakursės Indrė Levickytė ir Greta Rozenbergaitė, vietą „Knygų nameliui“ pasirinko neatsitiktinai – atgaivintą Studentų skverą jau pamėgo ne tik studentai, bet ir visi miestiečiai. Praėjusiais metais čia sutvarkytos grindinio plytelės, pašalinti seni, sudžiūvę medžiai, įrengta daugiau suoliukų.

„Labai džiaugėmės, kai Kauno miesto savivaldybė pritarė pasiūlymui erdvę tarp Vytauto Didžiojo ir Kauno technologijos universitetų pavadinti Studentų skveru. Tai įrodo, jog Kaunas neveltui vadinamas akademiniu miestu. Tarsi atsidėkodamos, studentų ir VDU bendruomenės vardu panorome kažką palikti šiam miestui, įspausti jame ir savo pėdsaką“, – pasakojo viena iš iniciatorių, I. Levickytė.

Studentės tiki, jog ši nedidelė biblioteka ne tik prisidės prie visuomenės švietimo, kultūros puoselėjimo Kaune, bet ir originaliai praturtins miesto atmosferą. Entuziastės pasakoja, jog žmonėms ši idėja kelia nuostabą. „Neretai „Little Free Library“ bibliotekos yra pavadinamos lesyklėlėmis, miesto baldais, knygų koplytėlėmis, mažaisiais knygų namais. Tikėtina, kad be palaikymo iš naujovių nebijančių žmonių tiek universitete, tiek savivaldybėje, mums nebūtų pavykę. Tačiau, kaip sakoma, jei labai nori, viskas įmanoma“, – mintimis dalinosi G. Rozenbergaitė.

Merginos dėkoja visiems, prisidėjusiems prie idėjos įgyvendinimo: VDU bibliotekai už padovanotas knygas, Kauno miesto savivaldybei ir Kultūros paveldo departamento Kauno skyriui už pasitikėjimą ir suteiktą leidimą įgyvendinimui, Kauno policijai už būsimą namelio priežiūrą ir žmonėms, kurie namelį pagamino, puošė ir statė.

„Knygų namelio“ atidarymo šventė vyks vasario 16 d., pirmadienį, 13.30 val., Studentų skvere (S. Daukanto g. 28), kartu su Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirtais renginiais. Studentės kviečia visus ateiti ir palikti savo knygą arba pasižvalgyti ir paieškoti sau tinkamos.

Atidarymo data buvo pasirinkta neatsitiktinai – 2015-ieji yra paskelbti Lietuvos etnografinių regionų metais. „Dėl šios priežasties namelį dekoravome tautiniais motyvais, o po atidarymo toliau švęsti Valstybės atkūrimo dieną kviečiame jaukiame VDU tautinių šokių ansamblio „Žilvitis“ koncerte“, – paaiškino iniciatorės. Renginys vyks šalia esančioje VDU didžiojoje salėje.

GALERIJA

  • Pirmą kartą Kaune – netradicinė biblioteka
VDU nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS