Po gyventojus išgąsdinusių dūmų iš „Palemono keramikos“ – aplinkosaugos vizitas | kl.lt

PO GYVENTOJUS IŠGĄSDINUSIŲ DŪMŲ IŠ „PALEMONO KERAMIKOS“ – APLINKOSAUGOS VIZITAS

Vakar Palemono gyventojus ant kojų sukėlė iš čia įsikūrusios gamyklos kamino ėmę sklisti juodi dūmai. Žmonės skundėsi, kad nuo jų ėmė graužti akis ir gerklę. Atvykus aplinkosaugininkams dūmų jau nebebuvo, tačiau numatytas išsamesnis neplaninis patikrinimas.

„Automobiliai, sako, teršia orą. Tai tik smulkmena palyginus su tokiomis gamyklomis“, – piktindamasis socialiniame tinkle rašė vienas palemoniškių, viešindamas nuotrauką ir vaizdo įrašą, kuriuose – iš „Palemono keramikos“ kamino kylantys juodi dūmai.

Aplinkos apsaugos departamento Viešųjų ryšių specialistė Ieva Krikštopaitytė portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad buvo gauti keli pranešimai apie iš bendrovės „Palemono keramikos gamyklos“ sklindančius dūmus.

„Vakar, iškart po gautų pranešimų, buvo susisiekta su įmone“, – nurodė I. Krikštopaitytė. Bendrovė departamento inspektoriams atsiųstame paaiškinime nurodė, kad vakar apie 11 val. gamykla pradėjo keramzito gamybą.

„Gamykla keramzito gamyba užsiima jau daugiau kaip 12 metų, o keramzito gamyba vyksta periodiškai, ciklais (po 2-4 savaites). Įprastai tai vienas arba du ciklai, atskirais atvejais trys arba keturi ciklai per metus. 2019 metais tai yra pirmasis ciklas“, – bendrovės atsakymą citavo aplinkosaugininkų atstovė.

Automobiliai, sako, teršia orą. Tai tik smulkmena palyginus su tokiomis gamyklomis.

Anot jos, bendrovės „Palemono keramikos gamyklos“ taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidime numatyti neatitiktiniai teršalų išmetimai į aplinkos orą sukamosios keramzito gamybos krosnies paleidimo metu. Jų trukmė iki 6 valandų, periodiškumas iki 4 kartų.

„Kuriama krosnis ilgą laiką nedirba, tad kuriant šaltą krosnį tuo metu gali rūkti dūmai tiek iš pačio kamino, tiek iš krosnies „šaltojo galo“. Keičiantis temperatūriniam režimui, sureguliavus paleidimo metu traukas šie požymiai išnyksta. Optimalų technologinį režimą sukamoji krosnis pasiekia per 48 valandas“, – komentavo I. Krikštopaitytė.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, pasakojo atstovė, vakar apie 15 val. nuvyko į vietą, tuo metu dūmų jau nebebuvo matyti. 

„Tačiau, atsižvelgdami į skundus, Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai ketina atlikti neplaninį įmonės patikrinimą“, – nurodė I. Krikštopaitytė.

Buvo gyventojų, kurie kreipėsi ne tik į aplinkosaugininkus, bet ir į ugniagesius. Apie tai nurodyta Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos paros įvykių suvestinėje. Birželio 26 d. 12.07 val. gautas pranešimas, kad pranešėjas mato juodus dūmus, kylančius iš bendrovės „Palemono keramika“. Ugniagesiams atvykus į įvykio vietą, iš kamino veržėsi juodi dūmai. Įvardijama, kad tai gamybinio proceso dalis, gaisro požymių nebuvo.

Dūmai tam ir yra dūmai, kad jie kažkiek laiko graužia.

„Palemono keramikos“ direktoriaus pavaduotojas Albertas Drūlia portalui kauno.diena.lt teigė, kad gyventojų nuogąstavimai – be pagrindo. „Dirbame suderinę visus leidimus su visomis mūsų institucijomis. Savavališkai nieko nedarome. Jau daugelį metų taip vyksta. Ir nieko naujo šiemet“, – akcentavo A. Drūlia ir pridūrė, kad šiandien „dūmėlio visiškai nėra – jis baltas“.

Pasiteiravome, ar gyventojams vakar nuo dūmų tikrai galėjo graužti gerklę, akis? „Užsikurkite kieme laužą ir įkvėpkite. Kaip? Negrauš jums gerklės? Dūmai tam ir yra dūmai, kad jie kažkiek laiko graužia. Kaminas yra aukštas. Sklaida yra paskaičiuota. Dūmai išsisklaido. Pagal leidimą mes galime tam tikrą laiką dūminti. Ugnis negali būti be dūmų. Technologiškai taip surėdyta. Fizika. O dabar visiškai saugu. Jokio dūmo nėra. Kaip tik į kaminą žiūriu – baltas gražus dūmelis eina“, – telefonu kalbėjo A. Drūlia. 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Zmogus

Prikuria naudojant atidirbta tepala... Didelis tešimas, ardo tenais automobilius kazakstano pilieciams ir jų tepala naudoja kaip kura

Info-asilui

Kas bebutu zekas ar nezekas istatymai turi buti lygus,o ne vieni lygus,kiti lygesni

Vyti lauk nevykėlius

paprastą žmogelį jau būtų nubaudę, o kai keramkėj dešimtmečiais visus nuodija: tai jiems seniai kurti pečiai dūmija, tai jie konfiskuotas prekes degina, tai šiaip kokį tručą - ir vis ant gyventojų galvų ir į gyventojų plaučius. Skalbiniai juodi, bobelės dūsta, o Drūlia nesugeba tvarkos įsivesti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS