Po tinko sluoksniu rastos durys: jei jos prabiltų – daug pasakytų | kl.lt

PO TINKO SLUOKSNIU RASTOS DURYS: JEI JOS PRABILTŲ – DAUG PASAKYTŲ

Algirdo Sliesoraičio namuose V.Putvinskio gatvėje prieš metus atnaujintos lauko durys, o vos prieš kelias dienas jo bute, po tinko sluoksniu, atkrapštytos dar vienos.

Prakalbino sienas

"Jei jos prabiltų – daug pasakytų", – žvelgdami į šimtmečius skaičiuojančias pilių ar rūmų sienas, veikiausiai ne sykį kartojote iki skausmo girdėtą posakį.

Vienai kauniečių šeimai prakalbinti pastato dalis, ribojančias skirtingas patalpas, pavyko. Tiesa, ne Vindzoro pilyje ar Versalio rūmuose, o V.Putvinskio gatvėje, kur sutuoktiniai neseniai įsigijo būstą. Pradėję kapitališkai tvarkyti penkių kambarių butą, darbininkai po storo tinko sluoksniu aptiko duris, kurias praėjusį šimtmetį varstė tuometis šeimininkas – A.Sliesoraitis.

"Fiziškai galėjome numatyti, kad šioje vietoje yra niša. Apie tai kalbėjo ir parketo išdėstymas, ir senas buto brėžinys. Dėl durų buvo didelis klausimas", – apie malonias radybas viename V.Putvinskio gatvės senų namų kalbėjo iniciatyvos "Gražinkime Kauną" įkūrėjas Dainius Lanauskas.

Kodėl durys buvo užmūrytos? Nesudėtinga nuspėti.

Pavertė komunaliniu

32-uoju numeriu žymėtame, lenktais balkonais, laiptuotu siluetu išsiskiriančiame 1938-aisiais Broniaus Elsbergo projektuotame name, kur anuomet gyveno karininkas ir verslininkas A.Sliesoraitis, per ilgus metus mažai kas pasikeitė.

Kiekviename aukšte čia yra po du butus. Erdvūs ir komfortiški keturių ar penkių kambarių butai buvo skirti aukštesnes nei vidutines pajamas gaunantiems nuomininkams, mažesni, dviejų kambarių, viešbučio tipo kambarių, be virtuvės – viengungiams ir vienišiams.

"Kodėl durys buvo užmūrytos? Nesudėtinga nuspėti. Namas, buvo nacionalizuotas, šeimininkas ištremtas į Sibirą, iš kur nebegrįžo, todėl pastate buvo apgyvendintos svetimos šeimos. Name greičiausiai buvo įrengta komunalkė arba siena užmūryta tam, kad vieną kambarį būtų galima išnuomoti", – savo versiją dėstė ne vieną dešimtį metų art deco ir tarpukario architektūra besidomintis baldų kolekcininkas.

Dėmesys detalėms

Paklaustas, koks likimas laukia rastų durų, verslininkas džiaugėsi buto šeimininko pasirinkimu jas restauruoti ir palikti. Savo istoriją penkių kambarių bute, kuriame anuomet buvo įsikūręs A.Sliesoraitis, toliau rašys ir kitos autentiškos detalės.

"Durys gana gerai išsilaikiusios, su bėgeliais, įsistumiančios į sienos vidų. Padarytos karkaso principu, ant viršaus – faneruotė", – D.Lanauskas neabejojo, kad minėtas radinys – tai tik maža dalis lobių, kuriuos slepia V.Putvinskio gatvės namai ir konkrečiai 32-uoju numeriu žymėtasis.

Beje, tai jau ne pirmas kartas, kai šis pastatas sulaukia dėmesio. Praėjusiais metais keturių aukštų name buvo atkurtos lauko durys – su originalios formos langu, atkartojančiu pastato balkonų linijas, šviesaus ąžuolo faneruote, sidabro spalvos vario, nikelio ir cinko lydinių detalėmis. Durų name V.Putvinskio gatvėje atkūrimą finansavo ir namo gyventojai, ir Kauno durų koalicijos rėmėjai, ir "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" rengiama programa "Modernizmas ateičiai".

GALERIJA

  • Po tinko sluoksniu rastos durys: jei jos prabiltų – daug pasakytų
  • Po tinko sluoksniu rastos durys: jei jos prabiltų – daug pasakytų
Dainiaus Lanausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

...

Te geriau teisėjų kabinetų durys prabyla...

Kiekvienos durys

jei prabiltų, daug pasakytų...

Nekomentuoki

Liaudie be kompetenciju
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS