Prezidentas reiškia užuojautą mirus inžinieriui, akademikui K. Ragulskiui | kl.lt

PREZIDENTAS REIŠKIA UŽUOJAUTĄ MIRUS INŽINIERIUI, AKADEMIKUI K. RAGULSKIUI

  • 5

Prezidentas Gitanas Nausėda reiškia užuojautą mirus inžinieriui mechanikui, Kauno technologijos universiteto emeritui Kazimierui Ragulskiui.

„Profesorius K. Ragulskis – Lietuvos mokslo mokyklos pradininkas ir plėtotojas, per savo akademinę karjerą padaręs tūkstančius išradimų. Ilgas talentingo ir darbštaus mokslininko gyvenimas rodo žmogaus pasišventimą mokslui, o akademiniai pasiekimai kalba patys už save. Lietuvos mokslo bendruomenei tai – didelė netektis“, – rašoma pirmadienį išplatintoje šalies vadovo užuojautoje profesoriaus artimiesiems, bičiuliams ir visai akademinei bendruomenei.

K. Ragulskiui buvo 97-eri, apie netektį pirmadienį pranešė jo įkurta vibrotechnikos mokslo mokykla ir mokslinė laboratorija „Extrica“.

Kaip skelbiama Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje, K. Ragulskis 1963 įkūrė mokslinį centrą „Vibrotechnika“ ir buvo jo mokslinis vadovas, buvo tęstinio leidinio Vibrotechnika atsakingasis redaktorius, knygų serijos Vibracinės inžinerijos biblioteka anglų ir rusų kalba vyriausiasis redaktorius.

Mokslininkas sukūrė precizinės mechanikos ir vibrotechnikos mokslo mokyklą, jo sukurtų sistemų pagrindu suprojektuoti originalūs įrenginiai, manipuliatoriai bei robotai buvo panaudoti įvairiose pramonės šakose – aviacijoje, kosminėje technikoje, laivyne, mikroelektronikoje, optikoje, taip pat medicinoje, biologijoje, fizikoje.

Mokslininkas Paskelbė daugiau kaip 700 mokslinių straipsnių, jam asmeniškai ir kartu su kitais priklauso daugiau nei 1750 išradimų bei patentų.

Jo pasiekimai pripažinti tarptautiniu lygiu, jis keliskart apdovanotas LSSR valstybine premija, K. Semenavičiaus premija (1995), Lietuvos mokslų akademijos atminimo medaliu (2020), Gedimino ordino Karininko kryžiumi (2022).

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Tarp kitko

Pats akademikas bent po nepriklausomybės atgavimo akademiko vardo nepripažino, sakė nėra tokio laipsnio, čia sovietų išmislas - vadinkite mane tiesiog profesoriumi. Teko šiek tiek bendrauti, malonūs prisiminimai. Ypač apmaudu matyti, kad Vibrotechnikos vietoje radosi kalėjimas, atseit prie caro buvo (tada buvo užmiestis), tai vėl reikia kalėjimo pačiame centre - absurdas.

Matuliui

Kai ką nors rašai, tai reikėtų pasidomėti istorija. "Vibrotechnikos" pradžia buvo atskirų mokslinių grupių egzistavimas įvairiuose to meto KPI ir energetikos instituto padaliniuose. Buvę sunkiųjų darbų kalėjimo griuvėsiai buvo palaipsniui remontuojami ir perkeliamos ten atskiros mokslo grupės, kol galutinai buvo sukurtas galutinis "Vibrotechnikos" pastato vaizdas.Tik Ragulskio iniciatyva ir dėka ir buvo sukurtas šis mokslo darinys.Pavadinimai keitėsi, bet "Vibrotechnikos" pavadinimas visais atvejais išliko, nes tai ir buvo Ragulskio mokslinių tyrimų krypties esmė.

apsolventas

Su jo galva pasiekti mokslo aukštumų nereikėjo nei "kokybės ženklo"-komunistų partijos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS