Prieš kadencijos pabaigą – dosnūs sandoriai su savais | kl.lt

PRIEŠ KADENCIJOS PABAIGĄ – DOSNŪS SANDORIAI SU SAVAIS

Po savivaldos rinkimų socialdemokratų atstovai skaičiuoja paskutines dienas Kauno miesto taryboje. Kai kurie jų, atrodo, laiko negaišta ir pasirūpino, kaip pasipildyti savo kišenes.

Laikina amnezija?

Vieną iš Kauno savivaldybės skelbtų vertikaliųjų žaliuzių ir ritininių užuolaidų Viešųjų pirkimų laimėjo bendrovė "Dextera". Kauno miesto tarybos narys, socialdemokratų partijos atstovas Židrūnas Garšva savo kandidato anketoje yra nurodęs esantis šios kompanijos direktorius.

Socialdemokratui Ž.Garšvai savivaldos rinkimuose kauniečiai neparodė prielankumo, tačiau laimėtas konkursas jo vadovaujamos kompanijos biudžetą papildys beveik 8,3 tūkst. eurų. Ž.Garšvos bendrapartietis Kauno administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius uždegė žalią šviesą pirkimo sutarties pasirašymui, tačiau susvyravo, kai "Kauno diena" paprašė prisiminti tokį faktą.

"Nežinau, neprisimenu", – telefonu "Kauno dienai" nukirto R.Rabačius. Klausiamas, ar neužkliuvo, kad vienas iš tarybos narių – Ž.Garšva yra įmonės "Dextera" atstovas, taip pat nedaugžodžiavo: "Nežinau, nemanau." Raminamas, kad bendrapartietis pats viešai prieinamoje kandidato anketoje pažymėjo esantis "Dextera" direktorius, R.Rabačius situacijos nekomentavo.

R.Rabačius nekomentuoja sandorio su partijos bičiulio  kompanija.

Ko gero, keisčiausiai atrodė tai, kad, esant nekaltai situacijai, dėl kolegos laimėto konkurso administracijos direktoriaus pavaduotojas, užuot pasidžiaugęs, net nesugebėjo paaiškinti tokios savo pozicijos motyvų. "Taip, juokinga, bet nekomentuosiu", – pareiškė R.Rabačius.

"Dextera" pasiūlymą Kauno savivaldybei pateikė šiemet paskutinėmis vasario dienomis, pritariamąjį sutarties parašą R.Rabačius suraitė kovo pradžioje, jau po rinkimų į savivaldybių tarybas.

Nuolaidos netaikė

Gerokai šnekesnis vertikaliųjų žaliuzių ir ritininių užuolaidų pardavimo klausimu buvo politikas Ž.Garšva. Socialdemokratas, paklaustas apie šį sandorį, pradėjo juoktis ir tikino, kad toks veiksmas neatrodo amoralus.

Tai standartinė procedūra. Jei laimėjome tą konkursą, tai, matyt, pasiūlėme geriausią kainą.

"Tai normalu, visiškai normalu, – situaciją įvertino Ž.Garšva. – Įsivaizduokite: verslo subjektas dalyvauja savivaldybės paskelbtame konkurse. Jam nebegalima dalyvauti ar specialiai pralošti?"

Viena smulkmena, kad šio pardavimo Ž.Garšva neprisiminė, tačiau prisiminė ankstesnius Kauno savivaldybės skelbtus konkursus, kuriuose dalyvavo jo vadovaujama įmonė. "Prieš dvejus metus skelbtą konkursą laimėjome, o prieš metus pralaimėjome", – neslėpė politikas.

Privatiems asmenims teikiamuose reklaminiuose pasiūlymuose "Dexteros" vertikaliųjų žaliuzių ir ritininių užuolaidų kainos mažai kuo skiriasi, nebent bendrovė skelbia kokią nors neįtikėtiną akciją, dėl kurios kliento naudai kainos pasikeičia.

Tačiau, vertindamas laimėtus konkursus, Ž.Garšva pabrėžė, kad jo kompanijos siūloma kaina Kauno savivaldybei buvo palankiausia. "Ką daryti, jei kiti siūlo dvigubai brangiau", – Ž.Garšva paneigė pritaikęs nuolaidą savivaldybei ir pabrėžė, kad pasiūlė savo bendrovei tinkamą kainą su minimalia marža, kad laimėtų.

"Visi stengiasi laimėti. Tai standartinė procedūra. Jei laimėjome tą konkursą, tai, matyt, pasiūlėme geriausią kainą. Neįmanoma nieko apeiti. Tokių procedūrų kriterijus yra mažiausia kaina", – dėstė Kauno tarybą paliekantis Ž.Garšva.

Fortūna nusisuko

Pastarieji metai Ž.Garšvos politinei karjerai nebuvo itin palankūs, nepaisant Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) paskelbtų sąrašų, kuriuose Ž.Garšva kaip vienas iš 200 didžiausią turtą 2017 m. deklaravusių viešųjų asmenų.

Jis suskaičiavo turįs 2,48 mln. eurų vertės turto ir piniginių lėšų. Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktoje deklaracijoje teigiama, kad Ž.Garšva yra bendrovės "Dextera holding" akcininkas. Šiemetinėje kandidato anketoje – "Dexteros" direktorius.

Politiko įmonėje būta ir šešėlių. Prieš keletą metų jo verslo sandorius taršę mokesčių inspektoriai aptiko netikslumų, kuriuos sudėlioję į vietas nustatė, kad "Dextera" pagal padarytus pažeidimus valstybei turėtų sumokėti daugiau 695 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio, baudų ir delspinigių.

Su tokiu VMI verdiktu Ž.Garšva nesutiko ir skundė teismui. Galiausiai klaidas pripažino, tačiau nepuolė mokėti, ko gero, ne per vienus metus susidariusios skolos valstybei. Ž.Garšva "Kauno dienai" patvirtino, kad buvo pasirašyta taikos sutartis, tačiau neatskleidė turinio. "Konfidencialu", – pareiškė Ž.Garšva.

Likus kelioms dienoms iki kadencijos pabaigos, Ž.Garšvos bendrovė užsitikrino užsakymą iš savivaldybės.

O štai politinėje Ž.Garšvos karjeroje – debesuota. Jis netapo Kauno socialdemokratų lyderiu, be to, prarado ir šios partijos frakcijos seniūno pareigas. Beje, šiemet, vasario pabaigoje, Ž.Garšva buvo atšauktas ir iš "Kauno energijos" stebėtojų tarybos, galiausiai socialdemokratų patirtas fiasko savivaldos rinkimuose eliminavo Ž.Garšvą ir iš Kauno miesto tarybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Anonimas

Manau, jei į kns skyriaus pirmininkus nebūtų naglai įstumtas Bielskus, šios partijos skyrius nebūtų nusiritęs taip žemai. Bet vidinės intrigos padarė savo.

O Leipute sedi savivaldybej ir informacija renka,po to straipsiai uzsakomieji.

Klausimas

O Garšva valstybei bauda jau jis sumokejo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS