R. Navickienė: pasaulį laiko kasdienis kryptingas darbas (Metų kaunietės rinkimai) | kl.lt

R. NAVICKIENĖ: PASAULĮ LAIKO KASDIENIS KRYPTINGAS DARBAS (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 2

13. Regina Navickienė – rinkimų „Metų kaunietė 2023“ finalo dalyvė, pirmojo privataus turizmo informacijos centro įkūrėja, aukščiausios kategorijos gidė, turizmo Kaune ir Lietuvoje puoselėtoja, rengia kitus gidus, turizmo specialistus, dirba mokslinį darbą. Vien pernai suorganizavo apie 30 nemokamų ekskursijų po Kauną.

Degančios akys

„Esu maloniai nustebinta. Dėkoju visiems už palaikymą“, – sakė R. Navickienė, dirbanti dėstytoja ir rengianti gidus. Veikli moteris neslėpė sulaukusi ir klausimų, už kokius nuopelnus buvo nominuota. Kai kuriems tikriausiai atrodo, kad rašyti reikia tik apie tokius žmones, kurie pasiekia pasaulio rekordų.

Projektas „Metų kaunietė“ įrodo, kad svarbios įvairios visuomenės labui nuoširdžiai atliekamos veiklos, iniciatyvos. „Ant mūsų, dirbančių kryptingai, su meile, kasdien besistengiančių, kad ir kurią sritį būtume pasirinkę, pasiekę profesinių aukštumų, laikosi pasaulis“, – įsitikinusi R. Navickienė.

Šią kaunietę tiek yra įtraukusi gido profesija, kad neretai neskaičiuoja ir laiko, o garsindama Kauną, Kauno rajoną, Lietuvą, kartais dirba ir be atlygio. Smalsumu degančios studentų, bendradarbių ar ekskursijų dalyvių akys ją įkvepia siekti dar daugiau, dar labiau domėtis. Tai dar kartą įrodo, kad net ir trumputis „ačiū“, nuoširdi padėka daro stebuklus, tad R.Navickienė ragina nenuvertinti šių svarbių dalykų, negailėti dėmesio aplinkiniams, kartu kurti šaunią Kauno bendruomenę, valstybę.

Paliko įspūdį

R. Navickienė pasakojo, kad rinkimai „Metų kaunietė“ jai buvo atradimas. „Iš šio konkurso dvidešimtuko dalyvių žinojau tik dvi. Man tai buvo puiki proga susipažinti su miesto bendruomene, su aktyviomis moterimis. Puikios moterys, atsidavusios miestui ir savo veiklai“, – kalbėjo R. Navickienė ir pridūrė, kad šis konkursas, visuomenei pateikdamas informacijos apie šaunias moteris, apie įvairią jų veiklą, talentus, padeda dar labiau didžiuotis savo miestu.

Vienus šis konkursas skatina toliau tęsti savo veiklą, kitiems sufleruoja apie galimybes patiems imtis kokios nors iniciatyvos, didesnių ar mažesnių pokyčių savo gyvenime.

Įspūdį R. Navickienei paliko visos dvidešimtuko dalyvės. „Organizuotos, kryptingos, darbščios, talentingos, gebančios motyvuoti. Šeštuko dalyvės – iš viso įspūdingos asmenybės. Džiaugiuosi dėl jų visų“, – sakė kaunietė.

Vietinio turizmo asė

„Tuo, ką žinau, noriu dalytis su kitais“, – sakė R. Navickienė. Sunkiausia jai – matyti abejingus veidus, bet jei tokių jos paskaitose ar ekskursijose ir pasitaiko, situacija greitai pasikeičia.

R. Navickienė su bendraminčiais buvo pirmieji, pradėję skatinti vietinį turizmą, vieni iš pirmųjų ėmę privačiai ruoštis gidus, mažuosius Lietuvos, o kartu ir Kauno ambasadorius.

„1997 m. visi buvo nepaprastai ištroškę užsienio. Visi norėjo pamatyti pasaulį. Aš ieškojau naujos krypties. Visi vežė į užsienį, aš pradėjau skatinti vietinį ir atvykstamąjį turizmą“, – vardijo turizmo įmonės „Mūsų odisėja“ įkūrėja. Šios įmonės specializacija – kelionių, ekskursijų organizavimas Kaune ir po Lietuvą, o gidų kursų lankytojai baigiamuosius egzaminus – ekskursijas nemokamai veda kauniečiams ir miesto svečiams.

„Su kolega Eugenijum R. papasakojome apie ilgiausią tiltą Lietuvoje ir pasaulyje ir dabar šį terminą vartoja daugelis gidų“, – prisiminė R. Navickienė, turėdama omenyje XIX–XX a. pradžios medinį pontoninį tiltą per Nemuną į Aleksotą. Norint juo pereiti iš vieno Nemuno kranto į kitą, prireikdavo net trylikos dienų. Prūsijos teritorijoje buvęs Aleksotas gyveno pagal katalikų kalendorių, o Rusijai priklausęs Kaunas – pagal stačiatikių.

„Mūsų odisėja“ gidų kursus organizuoja jau 23 metus ir per šį laikotarpį parengė daugiau kaip 800 gidų, kurie garsina Lietuvos ir Kauno vardą, nes didžioji dalis jų – kauniečiai.

Tuo, ką žinau, noriu dalytis su kitais.

Nenustoti mokytis

R. Navickienė daug kartų apdovanota už nuopelnus, vietinio turizmo skatinimą ir inovacijas, parašė pirmąją daktaro disertaciją Lietuvoje apie turizmo sektoriaus kontaktinių darbuotojų kompetencijas. Ši aktyvi kaunietė yra ir daugelio mokslinių straipsnių autorė ar bendraautorė, specializuojasi vadinamojo tamsiojo turizmo srityje, aktyviai dalyvauja tarptautinėse mokslinėse konferencijose – skaito pranešimus.

Kaune tikriausiai nebūtų vietos, apie kurią ji negalėtų papasakoti ko nors įdomaus ir užburiančio, įtraukiančio, verčiančio išsamiau pasidomėti Kauno istorija, asmenybėmis. Pavyzdžiui, ar žinote, koks buvo Maironio telefono numeris? Kur palaidotas Motiejus Valančius? Kur yra klounų muziejus?

Jos širdis labiausiai linksta prie Kauno senamiesčio. „Kiekviena plyta, akmuo, siena čia turi savo istoriją. Čia buvo mano pirmoji darbo vieta baigus universitetą – Kauno ekskursijų biuras“, – pasakojo R. Navickienė.

Ji visus ragina būti atvirus pasauliui, mylėti save, mėgautis gyvenimu, darbu, draugais, dalytis savo žiniomis ir nenustoti mokytis visą gyvenimą.


Balsuoti galite:

• DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, „Kauno dienos“ laikraščio redakcija, I. Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialią balsavimo dėžę prenumeratos skyriuje I a. 1 kuponas = 10 balsų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

• SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1679 su tekstu „MKA XX“. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 euras. 1 SMS = 10 balsų.

• PORTALAS: kaunodiena.lt rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo vasario 22 d. iki kovo 4 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją. Kovo 5–6 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 7 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Fi Clinica“; pagrindiniams rėmėjams „Kauno tiltai“, „Bosca be alkoholio“, „Vikonda grupė“; rėmėjams „Jukata“, „Kauno grūdai“, „Heiga Group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „Mano būstas“, „Ribas Jewellery“, „Mega“; partneriams „Etapas Group“, „Centro kredito unija“, „SDG“, „Stiklita“, „Ilgiausi limuzinai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Metų Kauniete tapti yra garbė! Bet ar garbė nulaužinėt sistema,pasitelkus robotus rinki balsu,nes aplinkiniai nepalaiko,o taip norisi šlovės.....Žemas lygis ! Gėda turėtu būti atvykti i apdovanojimus...

Anonimas

man atrodo,kad cia vyksta grozio konkursas,o ne pagal tikrus nuopelnus vertinimai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS