Ramučiuose įsibėgėja tvenkinio sutvarkymo darbai | kl.lt

RAMUČIUOSE ĮSIBĖGĖJA TVENKINIO SUTVARKYMO DARBAI

Šiandieninius Ramučius pavadinti tik statybų aikštele būtų netikslu. Netoli rekonstruojamo kultūros centro jau prasidėjo tvenkinio valymo ir pakrančių tvarkymo darbai, o kitas žingsnis bus atnaujinti ir pritaikyti bendruomenei viešąją erdvę.

Nori užbaigti kuo greičiau

Ramučių tvenkinys nedidelis – vos 0,5 ha. Susikaupusios nuosėdos bus valomos 0,404 ha plote, o 705 kv. m – vaduojamas nuo vandens augmenijos. Tvarkant vandens telkinį, numatoma pašalinti apie 2 300 kub. m susikaupusių dugno nuosėdų.

"Darbai nesudėtingi ir nedideli, tikimės, kad nebus ir didelių iššūkių. Svarbiausia, kad rangovas nepritrūktų darbuotojų, kad nenuviltų technika, tuomet projektą užbaigsime numatytu laiku", – sakė Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėja Jurgita Rakauskaitė.

Darbai nesudėtingi ir nedideli, tikimės, kad nebus ir didelių iššūkių.

Numatytas darbų terminas – metai, tačiau, esant palankioms oro sąlygoms, visus tvenkinio valymo ir pakrančių tvarkymo darbus planuojama užbaigti anksčiau. Greitas pabaigtuves prognozuoti leidžia tai, kad konkurso laimėtoja – bendrovė "Hidrum" – šioje srityje turi daugiau kaip penkiolikos metų patirtį.

Darbai: jau pašalinti menkaverčiai augalai, trukdantys technikai. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Projektai susiję tarpusavyje

Kuo greičiau išvalyti tvenkinį ir sutvarkyti pakrantes savivaldybei norisi dėl to, kad šių darbų finišas leistų pradėti kitą etapą – tvarkyti šalia esančią viešąją erdvę. "Kitais metais visas pastangas ir jėgas galėtume skirti jos tvarkybos darbams", – teigė J.Rakauskaitė. Čia ketinama įrengti vaikų žaidimų aikšteles, patogius takelius pasivaikščioti, juos apšviesti – gyventojai čia galės leisti laisvalaikį, organizuoti šventes.

Planai: šalia tvenkinio esančioje erdvėje ketinama įrengti vaikų žaidimų aikštelių, patogių takelių pasivaikščioti, juos apšviesti – gyventojai čia galės leisti laisvalaikį, organizuoti šventes. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

"Šios erdvės atnaujinimą inicijavo aktyvi vietos bendruomenė ir gyventojai. Idėja labai įdomi – norima, kad Ramučius matytų kylančių ir besileidžiančių lėktuvų keleiviai", – pasakojo Karmėlavos seniūnė Violeta Armolaitienė. Įgyvendinant sumanymus, ketinama tvenkinyje įrengti fontaną, šviečiantį tiltą, patogius takus, apšviestas originalias vietas poilsiui.

Pagerės ne tik vaizdas

Paruošiamieji Ramučių tvenkinio valymo ir pakrančių tvarkymo darbai prasidėjo praėjusią savaitę. Jau pašalinti menkaverčiai augalai, trukdantys privažiuoti technikai. Šalia esanti viešoji erdvė, kuri oficialiai  įteisinta kaip miškas, ir komunikacijos neleidžia dumblo sėsdintuvą įrengti šalia tvenkinio, todėl išsiurbtas dumblas bus sėsdinamas laikinu pylimu atitvertoje siauriausioje tvenkinio dalyje.

"Iš sėsdintuvo dumblas keliaus į laikiną aikštelę ir, kai išsausės, iš jos bus išgabentas. Pašalinus dumblą iš laikino sėsdintuvo, bus valomas siauriausios tvenkinio dalies dugnas ir išardomas laikinas pylimas", – pasakojo J.Rakauskaitė. Užbaigus šiuos darbus, bus tvarkomos pakrantės – šalinami krūmai ir pavojingi į tvenkinį pasvirę medžiai.

Sparta: daugiausia judesio – netoliese rekonstruojamame kultūros centre. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

"Išvalius tvenkinį nuo susikaupusio dumblo pagerės ne tik estetinis tvenkinio vaizdas, bet ir vandens kokybė. Tvenkinio dumblo susikaupimą lėmė natūralios priežastys, tokios kaip medžių lapų kritimas į tvenkinį, maisto medžiagų patekimas paviršiniu nuotėkiu į vandens telkinį ir kt.", – aiškino J.Rakauskaitė.

Pasak Aplinkos skyriaus vedėjos, šis tvenkinys – ne pirmasis pakaunėje, kurį nuspręsta sutvarkyti. Prieš kelerius metus tokie darbai atlikti Garliavoje, Kaimynystės parke, tvenkinio pakrantės sutvarkytos Šimtmečio parke, seniūnijos ir bendruomenės jėgomis tvarkomi Neveronių tvenkiniai, šiuo metu derinamas Babtų tvenkinio tvarkybos planas, netrukus šiam objektui bus skelbiamas viešųjų pirkimų konkursas.


Komentaras

 

Kauno rajono mero pavaduotojas Antanas Nesteckis. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Mums labai svarbu, kad bendruomenė domisi šios teritorijos sutvarkymu. Gyventojams rūpi ne tik gyvenamieji namai, gatvės, kurios yra prižiūrimos ir tvarkomos, bet ir laisvalaikio praleidimo objektai. Jie yra svarbūs bendruomenei dėl sveikatinimo, gyvenimo kokybės gerinimo.

Tikiu, kad, atlikus pagrindinius darbus, susijusius su tvenkinio valymu, esamo miško teritorijos takų formavimu, jų pagrindų įrengimu, bendruomenė prisidės ir prie kitų darbų: sutvarkys aplinką, prižiūrės teritoriją. Taip pat mums padės pritraukti investicijas, kad atsirastų vaikų žaidimo ir treniruoklių aikštelės ir kiti aktyviam laisvalaikiui reikalingi įrengimai.

GALERIJA

  • Ramučiuose įsibėgėja tvenkinio sutvarkymo darbai
  • Ramučiuose įsibėgėja tvenkinio sutvarkymo darbai
  • Ramučiuose įsibėgėja tvenkinio sutvarkymo darbai
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

draugiškai

palei tvenkinį įsibėgėti nesaugu, galima į vandenį įkristi, juolab darbus dirbant...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS