Ramybės ir vilties, pagalbos susitarti patiems pasiuntinės (Metų kaunietės rinkimai) | kl.lt

RAMYBĖS IR VILTIES, PAGALBOS SUSITARTI PATIEMS PASIUNTINĖS (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 1

„Metų kaunietės“ rinkimų dalyvės, kurias plačiau pristatysime šį kartą, atskleidžia išklausymo vienas kitą, nuoširdaus pokalbio ir gero žodžio, vilties galią.

04. Eglė ŠIUGŽDINYTĖ – teisininkė, mediatorė, kauniečiams nemokamai teikianti mediacijos paslaugas ir teisines konsultacijas. Visuomenę šviečia viešojoje erdvėje teisiniais ir mediacijos klausimais, taip garsindama šį taikų ginčų sprendimo būdą – mediaciją.

„Dirbdama pirmosios instancijos teisme stebėdavau žmones, klausydavausi jų, bandydavau suprasti kiekvieną ginčo šalį, svarstydavau, dėl ko kilo ginčas, ir suvokiau, kad dažnai, jei jie būtų nuoširdžiai pasikalbėję, išsiaiškinę kiekvieno interesą, to ginčo net ir nebūtų buvę. Tuomet svarsčiau, kaip galėčiau padėti žmonėms išspręsti konfliktus, kad jie išvengtų ilgo, brangaus ir varginančio teismo proceso. Ir tokį būdą radau – mediacija“, – pasakojo E. Šiugždinytė.

Didžiausias mediacijos pranašumas – ginčo šalys pačios priima sprendimą, kaip bus išspręstas jų ginčas. Ginčui persikėlus į teismą, sprendimą priima teisėjas. Teisėjo priimtas sprendimas gali netikti nė vienai iš ginčo šalių.

Pačiomis geriausiomis ji įvardija akimirkas, kai pamato ginčo šalių veiduose palengvėjimą, kad pavyko susitarti. Būna, kad ginčo šalys po visko nuoširdžiai apsikabina, paspaudžia rankas ir stebisi, kodėl anksčiau nepamėgino mediacijos.

Nemokamas mediacijos paslaugas nepasiturintiems asmenims Eglė nusprendė teikti norėdama paskatinti žmones ginti savo teises ir pirmiau išbandyti šį būdą.

Rinkdamasi studijas stovėjo tarp teisės ir psichologijos. „Pasirinkdama teisę, manau, vienu šūviu nušoviau du zuikius. Teisininko profesija yra labai įvairialypė. Norint padėti žmonėms, reikia gerai išmanyti ne tik teisės aktus, bet ir turi turėti psichologinių žinių. Ypač jų prireikia mediatorės veiklai“, – kalbėjo kandidatė į Metų kaunietės titulą.

„Kaune gimiau ir užaugau. Čia praleidau didžiąją gyvenimo dalį. Tai mano miestas“, – didžiuojasi E. Šiugždinytė. Kaunas ją žavi unikalia modernizmo architektūra, gausybe žaliųjų plotų, kultūros ir stiliaus pojūčiu.

Daugiausia sentimentų kelia Lietuvos zoologijos sodas, kuriame vaikystėje dažnai lankydavosi. Gyvūnų sąlygoms pagerinti ji skyrė ir savo pirmuosius uždirbtus pinigus.

„Džiugina, kad po rekonstrukcijos Lietuvos zoologijos sodas atitiks tarptautinius reikalavimus“, – sakė E. Šiugždinytė.

06. Indrė SEKEVIČIENĖ – šios kaunietės knyga „Dangus virš ežiuko vaikystės“, išleista dviem kalbomis, sukurta siekiant praskaidrinti Lietuvoje apsistojusių vaikų iš Ukrainos kasdienybę, virto ir spektakliu Kauno valstybiniame lėlių teatre. Spektaklis skamba irgi dviem kalbomis – ukrainiečių ir lietuvių.

Gimus vaikams Indrė nuolat kurdavo ir sekdavo pasakas apie Ežiuką. „Pamažu išsigrynino viena, kuri drąsina, skatina giedras, šviesias mintis, kursto vaizduotę leistis į stebuklingą kelionę. Šia pasaka panorau pasidalyti ne tik su savo ežiukais. Juo labiau kad šių dienų kontekste ji turi dar daugiau prasmių ir misijų“, – pasakojo I. Sekevičienė.

„Dangus virš Ežiuko vaikystės“ – apie Ežiuką, kuris savo vienatvės akimirką randa draugų debesyse. Jie leidžia Ežiukui nusiraminti, ir jau norisi šypsotis.

„Į Lietuvą atvykę ukrainiečiai, bėgantys nuo karo, – tarsi mažieji ežiukai. Toli nuo savo namų ir draugų. Kilo mintis pasaką išleisti ne tik lietuvių, bet ir ukrainiečių kalba. Labai džiaugiuosi, kad pavyko padovanoti į Lietuvą atvykusiems Ukrainos vaikučiams net 1 000 knygų!“ – skaičiavo kaunietė.

Kiekvienoje knygoje ji ranka ukrainiečių kalba užrašė žodžius „Tu niekuomet nebūsi vienas, nes virš Tavęs yra Dangus!“.

Knygos pasiekė mokyklas, vaikų darželius, bibliotekas, ukrainiečių susibūrimo vietas, šeimas.

Iniciatyva neliko nepastebėta. Knygos „Dangus virš Ežiuko vaikystės“ buvo svarbus Ukrainos gynėjų dienos minėjimo, švęsto Vilniuje įkurtame Ukrainos centre, akcentas.

Į Lietuvą atvykę ukrainiečiai, bėgantys nuo karo, – tarsi mažieji ežiukai.

„Be galo buvo gera matyti lietuvių vaikučių ir ukrainiečių šypsenas vartant knygeles ir suspindusias jų akis. Vadinasi, misija vyksta taip, kaip tikėjausi“, – sakė I. Sekevičienė.

Maža to, knyga virto spektakliu. „Tikras stebuklas, kad mano knygos motyvais Kauno valstybiniame lėlių teatre gimė labai šiltas dvikalbis spektaklis „Ežiukas ir debesėliai“ (režisierė Natalija Parasočkina-Vichtinskaja, dailininkė Edita Lepšienė, kūrybinis mentorius – Andrius Žiurauskas)“, – pasakojo rašytoja.

Planuojama, kad spektaklis keliaus: jau sulaukta kvietimo iš Ukrainos centro Vilniuje, planuojama kelionė ir į Zarasus.

„Tikiu, kad ši pasaka mažųjų širdelėms atneša ramybės, šypsenų ir giedro vaikiško džiaugsmo. Labai norėčiau įrašyti šią pasaką dviem kalbomis ir dovanoti jos įrašų, kad būtų galima klausytis prieš miegą, o vaizduotės debesėliai atplauktų į šviesius sapnus“, – apie planus užsiminė I. Sekevičienė. „Dangus virš Ežiuko vaikystės“ – jau penktoji jos knyga.

I. Sekevičienė žavisi Kauno gatvelėmis, architektūra, labai mėgsta pasivaikščioti stebėdama įvairiausias detales: mažučius apvalius langelius, išlikusias duris su vitražais, išsaugotas žaviųjų medinių namų verandas.

„Neretai po tokių akistatų su praeities atspindžiais gimsta eilėraščiai. Labai norisi, kad žmonės suvoktų, kokių turtų turi greta. Kad juos vertintų, puoselėtų, išsaugotų. Perduotų iš kartos į kartą“, – vylėsi pašnekovė, didele laime vadinanti penkerius metus darbo vienoje gražiausių Kauno vietų – VDU Botanikos sode, kur įdomi istorija susipina su nuostabiais vaizdais, gėlių kompozicijomis ir tyru oru.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite ir užpildykite lapelį ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija,  I.Kanto 18 g. 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

! Esant galimybei dienraščio iškarpas prašome į redakciją siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1679 su tekstu „MKA XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Heiga“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Centro kredito unijai“, „Etapas Group“, „lgiausi limuzinai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Senelis Liudo draugas

Saunuole indre linkiu sekmes irsveikatos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS