Reikia ne supergalių, bet trupučio žinių | kl.lt

REIKIA NE SUPERGALIŲ, BET TRUPUČIO ŽINIŲ

Lietuvos samariečių bendrija antrus metus iš eilės Kaune, Muzikinio teatro sodelyje, organizavo pirmos pagalbos sąspietį. Tądien Laisvės alėja skubėję miestiečiai kraipė galvas ir gūžčiojo pečiais.

"Gal vėl ką nors filmuoja? Šitiek žmonių priguldyta ant grindinio", – samprotavo garbaus amžiaus praeivė, atkreipusi dėmesį ir į samariečių automobilį, kuriuo vežiojami sunkūs ligoniai. Moteris nepastebėjo, kad ant grindinio gulėjo ne tikri žmonės, o manekenai, kuriuos buvo aptūpęs jaunimas.

"Šis sąspietis skirtas mokyti jaunus žmones teikti skubią medicinos pagalbą, – aiškino vienas šios akcijos organizatorių Artūras Stoškus – aktyvus Lietuvos samariečių bendrijos Kauno skyriaus narys. – Idėja surengti tokius netikėtus jaunimo mokymus kilo pernai, kai Europos samariečių organizacijas vienijantis "Samaritan International" tinklas 2015 m. paskelbė jaunimo įtraukimo teikti pirmąją pagalbą metais."

"Tuomet, – prisiminė A.Stoškus, – Kauno samariečiai drauge su bendraminčiais iš 15-os skirtingų Europos valstybių atsiliepė į tai sąspiečiu, kurį, kaip ir šiemet, surengėme pažymėdami Pirmosios pagalbos dieną. Mes pakvietėme jaunus žmones į spontanišką akciją Muzikinio teatro sodelyje. Panašios akcijos tuo pačiu metu vyko ir 15-oje skirtingų Europos valstybių. Mūsų sąspiečio laikas buvo sinchronizuotas su kitomis Europos šalimis. Vienu metu visose Europos šalyse iš samariečių ir jų bendraminčių rankų į orą pakilo balionai su heliu. Tą patį pakartojome ir šiemet."

Šiame sąspietyje buvo gausu moksleivių iš įvairių miesto mokyklų. Prie renginio prisidėjo bendrovė "Ortopedijos technika", padėjusi gauti manekenus, ir LSMU skubiosios medicinos gydytojai rezidentai, inscenizavę insultą, parodę smalsavusiam jaunimui, kaip jį, insultą, atpažinti ir ką tokiu atveju daryti.

"Tai, ką čia išgirdau apie insultą, pamačiau, kaip atrodo insulto ištiktas žmogus ir kaip jam padėti, man gali labai praversti ateityje, nes tarp giminaičių turiu daug garbaus amžiaus žmonių", – kalbėjo mokymus stebėjusi moksleivė Aistė.

Buvo daug smalsaujančiųjų ir norinčiųjų daugiau sužinoti ir apie skenduolio gaivinimą bei mėginusiųjų tai padaryti praktiškai, panaudojus manekenus. Šiems mokymams vadovavo Kauno samariečių savanoriai bei LSMU skubiosios medicinos gydytojai rezidentai.

Lietuvos samariečių bendrijai šis pirmosios pagalbos praktinių įgūdžių ir teorinių žinių skleidimo būdas nėra vienintelis – jie ne vienus metus miesto mokyklose nemokamai mokė moksleivius teikti pirmąją medicininę pagalbą. "Tau nereikia turėti supergalių, kad išgelbėtum gyvybę – tereikia bent minimalių žinių. Mes ir šiemet pasirengę atvykti į mokyklas ir mokyti moksleivius nemokamai", – tvirtino A.Stoškus.

GALERIJA

  • Reikia ne supergalių, bet trupučio žinių
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS