Renginių išsiilgę kauniečiai: išmokome vertinti ir mažas laimės akimirkas | kl.lt

RENGINIŲ IŠSIILGĘ KAUNIEČIAI: IŠMOKOME VERTINTI IR MAŽAS LAIMĖS AKIMIRKAS

Renginių išsiilgę kauniečiai šiandien galėjo mėgautis ne tik jų gausa, bet ir netikėtumais, kur jie buvo surengti. Kaunas šiandien virto išradingai prie karantino sąlygų prisitaikiusių, o kartais – ir nutrūktgalviškų pasirodymų arena – jau ketvirtą kartą buvo minima Tarptautinė laimės diena, kurią pasaulis, Jungtinių Tautų iniciatyva, švenčia jau nuo 2013 metų.

Naujos arenos – ant stogų

Oficialaus šios šventės ambasadoriaus Lietuvoje – „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ komandos kartu su Kauno miesto savivaldybe ir kultūros įstaigomis suplanuoti renginiai mieste vyko nuo pat ryto.

O šiųmetės Laimės dienos šūkis – „Metas pakilti!“ Nuo sofos, akimis į dangų, kartu su savo svajonėmis ir pan., t.y. kartu su sugrįžtančiu pavasariu po truputį išsivaduoti iš visiems mums nelengvu išbandymu tapusių koronaviruso pandemijos ir jos ištikimo palydovo – karantino – gniaužtų. Juk ne veltui šiemet Laimės diena sutapo ir su ilgai lauktu muziejų bei galerijų atsivėrimu lankytojams!

Šiųmetė Laimės diena Kaune oficialiai prasidėjo pusę devynių ryto – nuo rytinės treniruotės vienos įspūdingiausių miesto panoramų fone. Būtent tokia atsiveria nuo Aukštuosiuose Šančiuose esančio šešiolikaaukščio stogo, ant kurio šį rytą smagiai mankštinosi sporto bendruomenės „Šešios trim“ nariai.

 

 

Improvizuota scena šiandien tapo ir M.Žilinsko galerijos stogas, ant kurio savo pasirodymą budindami kiek ilgiau savaitgalio proga numigusį miestą surengė šokio teatras „Aura“ ir grupė „Garbanotas bosistas“. Prie šios dainos „Gražesnė“, skambėjusios šį rytą nuo M.Žilinsko galerijos stogo, savo apranga buvo prisiderinę ir „Auros“ šokėjai bei šokėjos. Apie penkiolika minučių trukusiame improvizuotame performanse Soboro kupolų fone visi jie buvo gražuolėmis, kurios išreiškė savo emocijas dėl laimės karantino sąlygomis. Šios, kaip ir priklauso esant tokiam režimui, veidus po kaukėmis slėpusios gražuolės dėvėjo ir ypatingus sijonus, kurie leido joms, kaip reikalaujama, išlaikyti reikiamą atstumą tarpusavyje. Jų atstovė portalui kauno.diena.lt teigė, kad M.Žilinsko galerijos stogas šiam pasirodymui pasirinktas taip pat ne atsitiktinai, nes jis, kaip ir kitos panašios įstaigos, vėl atveriamos lankytojams. Tačiau su šiais reikalaujama vengti kontaktų, o nuo šio stogo jų pasirodymą galės matyti ir daugiau žmonių. Gyvai šį improvizuotą pasirodymą stebėjo tik žiniasklaidos atstovai.

Laimingieji nevaldė emocijų

Netikėtomis koncertinėmis scenomis šiandien virto ir Karo muziejaus Didžioji salė, kurioje prieš vidurdienį grojo Kauno simfoninis orkestras, ir M.K.Čiurlionio muziejaus prieigos, kuriose beveik tuo pačiu metu koncertavo ir Karinių oro pajėgų orkestras.

Vos pasigirdus pirmiesiems pastarojo, įsitaisiusio pievelėje prieš saulutę, pučiamųjų instrumentų garsams, iš visų pusių ėmė plūsti renginių išsiilgę žmonės. Po poros melodijų jų jau buvo keliasdešimt. Nemažai – su mažyliais. Dviejų iš jų mama – architektė Dovilė teigė, kad jai labai pasisekė, jog išėjus pasivaikščioti su vaikais, taip netikėtai pateko į tokį koncertą. „Labai jau to pasiilgome ir labai smagu, kad dalinamasi laime ir tokiomis sąlygomis!“ – teigė pašnekovė.

Emocijų nebuvo linkę tramdyti ir kiti šio improvizuoto koncerto žiūrovai, iš pradžių tik lingavę į taktą, bet galiausiai ėmę gatvėje šokti.

Karinių oro pajėgų pasirodymą V.Putvinskio gatvėje jau stebėjo ir kaimyninių namų gyventojai. Kai kurie jų langai buvo lipte aplipę vaikais.

Jaudinanti išpažintis

Vilniaus gatvės dviaukščio priešais Istorinę Prezidentūrą balkonas vidurdienį taip pat tapo improvizuota scena. Iš jo praeiviams, kurių taip pat vis gausėjo, grojo gitaristas.

Jam padarius pertrauką, estafetės lazdelę perėmė Muzikinio teatro solistai, uždainavę jau iš pačios Istorinės Prezidentūros balkono. Jų pasirodymą vainikavo legendinės „Kregždutės“, kurios po saulėtu šios dienos dangum skambėjo ypač jausmingai. Pasigirdus jau pirmiesiems šios dainos akordams, į Istorinės Prezidentūros sodelį plūstantys žmonės nesulaikė šypsenų, o kai kurie ir džiaugsmo ašarų. O pačiame finale jau dauguma dainavo kartu su Muzikinio teatro solistais.

Tarp šių jausmingų Muzikinio teatro solistų pasirodymo žiūrovų buvo ir mama su dukra – žurnalistiką studijuojanti Viltė ir pradinių klasių mokytoja Ingrida. Jos sakė užklydusios čia atsitiktinai – išgirdusios gražią muziką. „Labai smagu – tikra laimės diena!“ – teigė abi. Tačiau į kitą klausimą – kaip jų supratimą apie laimę pakeitė koronaviruso pandemija ir jos ištikimas palydovas – karantinas, pašnekovės jau atsakė tik po nedidelės pauzės. O dukra – ir po nevalingai išsprūdusio atodūsio. Tačiau abi buvo tos pačios nuomonės, kad sulėtėjus gyvenimo ritmui ir atsiradus laiko įsigilinti į smulkmenas, jos tapo daug reikšmingesnės. „Ir visa tai, kaip ir šis koncertas, atrodo daug reikšmingiau ir suteikia daugiau laimės. Galų gale atradome ją ir mažuose dalykuose – išėjus pasivaikščioti, pamačius saulę, giedrą dangų ir paukščius, kažkam uždainavus“, – papildydamos viena kitą teigė mama ir dukra.

Savivaldybė virto filharmonija

Pakelti akis į dangų kauniečius privertė ir pro miesto savivaldybės pastato langus šiandien netikėtai pasigirdę muzikos garsai. Prie Kauno valdžios būstinės, šiandien virtusios filharmonijos filialu, žmonės ėmė būriuotis dar likus pusvalandžiui iki čia įvykusio pučiamųjų orkestro „Ažuolynas“ gyvo garso koncerto. Jo muzikantai sveikino susirinkusius su Laimės diena, įsitaisę miesto valdžios kabinetuose net per du aukštus. O tie, kurie netilpo jų languose, grojo stovėdami ant stogelio virš pagrindinio įėjimo į šį pastatą. Šio koncerto klausėsi jau minia žmonių. Kai kurie iš jų pradėjo šokti jau su pirmaisiais akordais.

„Ąžuolynas“ Kauno miesto savivaldybėje

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Šiandien apie porą valandų Kauno autobusų stotyje veikė ir šiųmečio „Kino pavasario“ specialiai Laimės dienai dovanota vaizdo-garso instaliacija.

Įvairūs netikėtumai šiandien laukė ir pirmųjų vėl atsivėrusių Kauno muziejų bei galerijų svečių, ir bibliotekų lankytojų.

Šventiniai renginiai, atskleidę, kokie išradingi kauniečiai, vyko visame mieste. Šventės organizatoriai net negalėjo atsakyti, kiek tiksliai jų su visomis mažomis, bet nuoširdžiomis iniciatyvomis Laimės dienos proga mieste buvo surengta. Suskaičiuota, kad netoli šimto. O po Kauno rajoną visą dieną važinėjo Laimės autobusas, pro kurio langus taip pat skambėjo muzika, kuria taip pat buvo siekiama pakelti kiekvieno sutiktojo laimės koeficientą.

Patiko net policijai

Tačiau, ko gero, aštriausia šiandieninės šventinės fiestos, skirtos Laimės dienai, Kaune vinimi tapo šokio trupės „Nuepiko“ ir šiuolaikinio cirko akrobatų improvizacija Karaliaus Mindaugo ir A.Mickevičiaus gatvės sankryžoje šalia „Akropolio“.

„Neseniai vairuotojams vėl leista žiūrėti lauko kiną iš savo automobilių. Todėl mes, kaip šokėjai, nusprendėme prisitaikyti prie šios situacijos ir padovanoti jiems dar vieną pramogą, kuri dar suteiks ir naudos. T.y., kad neprailgtų jiems laikas, laukiant, kol užsidegs žalia šviesoforo šviesa, o tuo pačiu, kad jie pasipildytų ir savo teigiamų emocijų atsargas, nusprendėme surengti jiems pasirodymą tiesiog pėsčiųjų perėjoje. Nors iš tikrųjų norime tik skleisti laimės idėją – kad meną galima patirti bet kada. Nes mums visiems, uždarytiems namuose, to dabar labai trūksta“, – dalijosi su portalu kauno.diena.lt savo idėja vienas iš šokio trupės „Nuepiko“ narių Marius Pinigis.

„Nuepiko“ ir šiuolaikinio cirko akrobatų pasirodymas pėsčiųjų perėjoje

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Tokią „Nuepiko“ dovaną šiandien gavo vairuotojai, raudonos šviesoforo akies sustabdyti minėtoje sankryžoje. Jiems sustojus, į ten esančią pėsčiųjų perėją staiga išbėgdavo grupė nutrūktgalvių – ne tik šokančių, bet ir atliekančių akrobatinius triukus. Tų, kuriems tai buvo skirta, reakcijos buvo įvairios. Tačiau dauguma šio improvizuoto pasirodymo žiūrovais tapusių vairuotojų šypsojosi. O kai kurie net plojo ar iš solidarumo pypsino. Tarp priverstinių šios improvizacijos žiūrovų pateko ir policijos tarnybinio automobilio ekipažas. Jo pareigūnė taip pat rodė iškeltą nykštį.

Atsakymas – kaukėse

Apie 15 val. prasidėjo ir bendras šokio teatro „Aura“ bei Kauno valstybinio muzikinio teatro baleto šokėjų pasirodymas iškalbingu pavadinimu – „Išdezinfekuota laimė“.

Šios jungtinės pajėgos, atėjusios nuo Rotušės aikštės iki Centrinio pašto, pakeliui šokio žingsniu imituodamos, kad atlieka visų ir visko dezinfekciją, surengė ties Laisvės alėjos ir I.Kanto gatvės susikirtimu ir improvizuotą koncertą.

Kartu su saviškiais buvusi šokio teatro „Aura“ vadovė Birutė Letukaitė portalui kauno.diena.lt užsiminė, kad ne mažiau už jos šokėjų vilkimus kostiumus yra iškalbingos ir jų dėvimos kaukės. Jomis norėta atkreipti dėmesį, kad per tuos vienerius metus karantine jau nežinia, kuo tapome.

Ši šventinė fiesta, metanti iššūkį nesibaigiantiems ir jau iki gyvo kaulo įgrisusiems karantino išbandymams, tęsis iki pat vidurnakčio. Iki to laiko planuojama šį vakarą Kauno kultūros centro languose prasidėsianti šviesų instaliacija.

Šviesų instaliacija Kauno kultūros centre

Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

o aš

Taip ir nepamačiau išreklamuotų renginių, nes "kad žmonių daug nesusirinktų", miesto valdžiūnai specialiai neskelbė renginio valandų ir vietų. Liudna. Nors mieste buvo daugybė žmonių. Pernai buvo tas pats.

ali-baba

Dabar musu jaunajai kartai nereikia nei tanku nei patranku isjunkit interneta ir neleiskit nueiti i naktini kluba ir skaitykit kad jie psikuskes pacientai.

tadas zurnalistui.

esu kaunietis. renginiu neissiilgau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS