Ribos – tik mūsų galvose: viskas įmanoma (Metų kaunietės rinkimai) | kl.lt

RIBOS – TIK MŪSŲ GALVOSE: VISKAS ĮMANOMA (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 1

Vaikų darželyje auginamos vištos, regos negalią turinti mergina ir šuolis su parašiutu. Tai tik keli, bet iškalbingi faktai iš projekto „Metų kaunietė“ dalyvių, kurias pristatysime šįkart, gyvenimo.

01. Andromeda RYBAKOVIENĖ – Kauno lopšelio-darželio „Spindulys“ ikimokyklinio ugdymo pedagogė, išsiskirianti savo edukaciniais projektais, inovatyviais metodais. Plėtodama vaikų pažintinę veiklą ji į šiuos procesus nuolat įtraukia ir bendruomenę. Išrinkta 2021 m. Kauno metų mokytoja.

„Mano darbas žavi tuo, kad dirbu su pačiais įdomiausiais žmonėmis – vaikais. Jų pasaulis kitoks: pilnas spalvų, jame viskas įmanoma. Jie paperka nuoširdumu, tikrumu. Kiekviena diena mano darbe vis kitokia. Mano darbas – nuolatinė improvizacija. Jeigu sugalvojai du dienos veiklos scenarijus, vis tiek dirbsi pagal trečią. Iš vaikų mokausi gyventi gražesniame pasaulyje“, – kalbėjo moteris, Kaune gyvenanti 36 metus.

Sunkiausia jai matyti, kaip nuvertinamas ikimokyklinis ugdymas, nors įvairūs tyrimai rodo, kad kokybiškas ikimokyklinis ugdymas daro teigiamą poveikį mokymosi pasiekimams, tolesnei socialinei ir emocinei raidai.

„Dabar padėtis po truputį keičiasi, bet dar daug laiko praeis, kol ši svarbi specialybė taps patraukli kūrybingam jaunimui. Ikimokyklinėse įstaigose yra daug puikių pedagogų, kurie turėtų ką parodyti ne tik Lietuvai, bet dirba tyliai ir yra kuklūs. Reikia pasidžiaugti tuo, ką turime“, – sakė pedagogė ir ragino visus nebijoti išsiskirti, būti baltomis varnomis.

Metų mokytojos vardą ji priima ne kaip asmeninį, o kaip visos bendruomenės (vaikų, tėvų ir pedagogų) įvertinimą. „Mūsų darbe vienas nieko nepadarysi, reikalinga stipri komanda“, – konstatavo pašnekovė.

Mano darbas žavi tuo, kad dirbu su pačiais įdomiausiais žmonėmis – vaikais.

Kalbėdama apie „Spindulį“, ji sakė neatsidžiaugianti pokyčiais ir tuo, kad pavyko tėvelius įtraukti į grupės, įstaigos gyvenimą kaip idėjų sumanytojus (valgio gaminimas, sporto varžybos, išvykos į darbovietes, supažindinimas su savo profesija, pramogos su haskiais, vištų, ožkų apgyvendinimas darželyje ir dar daug daug įvairių sumanymų).

Vaikams sudaryta aplinka laisvai raiškai ir viduje, ir lauke, pavyzdžiui, raustis purve, dirbti su tikrais kastuvais, lentomis, malkomis, buities daiktais. „Kokių įdomių inžinerinių sprendimų teko pamatyti! Teritorija tampa panaši į mūšio lauką, bet užtat kiek laimės mažųjų akyse! Vasarą vaikai taškosi baseinėliuose, įsirengia „vandens pramogų parką“, laksto basi, ragauja čia pat užaugintų agurkų, krapų. Esame ir dviračių įsigiję, daug vaikų išmoko jais važiuoti“, – vardijo A.Rybakovienė.

Ji dėkinga auklėtinių tėveliais, kurie supranta, kaip vaikui svarbu būti lauke, ir aprengia taip, kad žiemą vasarą gali po balas taškytis. „Ar daug yra darželių, kurių koridoriuose galima piešti ant sienos? Deja, pandemija labai pakeitė mūsų gyvenimą, bet turime naujų planų“, – nelinkusi pasiduoti pedagogė.

Anot jos, neįmanoma nepastebėti, kaip keičiasi ir pats Kaunas: tvarkosi, gražėja, o Europos kultūros sostinės metai visiems žada daugybę naujų kultūrinių patirčių.

„Kaunas – pats gražiausias Lietuvos miestas, net sovietiniais metais išsiskyrė laisve“, – pridūrė A.Rybakovienė.

14. Oksana DOBROVOLSKAJA – lengvaatletė, viesulu įsiveržusi į paralimpinio sporto aukštumas, įkvepianti ir kitus svajoti, siekti savo tikslų pasirinktoje srityje, nepaisant kliūčių. 2021 m. debiutavo Tokijo vasaros paralimpinėse žaidynėse ir disko metimo varžybose iškovojo aštuntą, o Europos žmonių, turinčių negalią, lengvosios atletikos čempionate laimėjo ketvirtą vietą. Išrinkta 2021 m. Lietuvos metų sportininke paralimpiete.

Aktyviai leisti laisvalaikį mėgo nuo mažumės, kiek save prisimena, bet sportuoti pradėjo tik vėlyvoje paauglystėje. Dėl silpnos regos jai buvo diegiama, kad ši negalia yra stabdys, kad sportas – ne jai. „Patikėjau, kad negaliu, bet su pavydu žiūrėjau į savo klasės draugus, lankiusius kūno kultūros pamokas, būrelius“, – prisiminė mergina.

Paradoksalu, kad jos gyvenimas pasikeitė ir sportą atrado tik tuomet, kai regėjimas dar labiau suprastėjo. Dėl to dešimtoje klasėje ji pradėjo lankyti specializuotą aklųjų ir silpnaregių mokyklą. „Viskas apsivertė aukštyn kojomis. Pasirodė, kad ribų nėra, kad viskas įmanoma. Užsirašiau į visus būrelius, kuriuose reikia būti aktyviam“, – juokėsi O.Dobrovolskaja. Ji sėkmingai išbandė ir plaukimą, ir stalo tenisą, ir daugybę kitų užsiėmimų, pavyko įveikti nemažai turėtų kompleksų.

„Sunkiausia buvo kelionė savarankiškumo link. Paimti į rankas lazdelę, pačiai nueiti į plaukimo treniruotę, pačiai susitvarkyti baseine, susirasti trenerį, grįžti iš treniruotės į mokyklą-internatą ir t.t.“, – vardijo sportininkė.

Disko metimą ji atrado jau būdama studentė. Išbandyti pasiūlė bendrojo fizinio parengimo treneris. „Sutikau priimti tokį iššūkį“, – pasakojo paralimpietė, tuo metu jau dalyvavusi įvairių sporto šakų tarptautinėse varžybose.

Sunkiausia buvo kelionė savarankiškumo link.

Sėkmingai dalyvavo jau pirmosiose disko metimo varžybose. Taip prasidėjo kelionė paralimpinių žaidynių link. 2021 m. sportininkė dirbo su treneriais Rimantu Plunge ir Jonu Burakovu.

Dėl regos negalios jai netrūksta iššūkių ir išėjus iš namų, ir pačiuose namuose, tačiau yra optimistė. Visiems, susiduriantiems su įvairiais sunkumais, palinkėtų labiau tikėti savimi.

„Anksčiau niekada negalvojau, kad galėsiu sportuoti, savarankiškai, be tėvų, artimųjų pagalbos gyventi. Viskas įmanoma, tik reikia ieškoti būdų, kaip tai padaryti“, – pasakojo O.Dobrovolskaja. Matydama geruosius pavyzdžius, pasinaudojusi likimo draugų patarimais, aišku, įdėjusi nemažai pastangų, ji daug ko išmoko.

Mergina įgijo masažuotojos kvalifikaciją, mokosi groti gitara, mėgsta skaityti knygas, išbandyti naujus dalykus, ekstremalų sportą, pavyzdžiui,  išbandė šuolį parašiutu, nuo aukščiausio Lietuvos tilto šoko su virve ir pan. Jos svajonė – prizinė vieta paralimpinėse žaidynėse ir mylima šeima su daug vaikų.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio iškirpkite ir užpildykite kuponą / kuponus ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas,

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

! Jeigu turite galimybę, dienraščio iškarpas į redakciją prašom siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu „MKN XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1,00 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portalo rubrikoje „Metų kaunietė“ kauno.diena.lt/mk. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Etapas group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Clinic DPC“, „East Island SPA“, „Centro kredito unijai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunietis

Tik Jurga Navikienė,ačiū

SUSIJUSIOS NAUJIENOS