Rokų gimnazija pasikeitė neatpažįstamai: strategiją kuria net valytoja | kl.lt

ROKŲ GIMNAZIJA PASIKEITĖ NEATPAŽĮSTAMAI: STRATEGIJĄ KURIA NET VALYTOJA

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Per ketverius metus Rokų gimnazija pasikeitė neatpažįstamai. Kauno pakraštyje esanti mokykla ne tik sparčiai atnaujina erdves, bet subūrė stiprią veiklią bendruomenę.

Subūrė tėvus

Kas gali norėti mokytis mokykloje, kurios prieigose – netvarkingi krūmai, mėtosi buteliai, o klasėse – nublukusios sienos? Negana to, mokiniai nesisveikina su mokytojais. Skamba niūrokai, bet panašiai prieš ketverius metus atrodė ir Rokų gimnazija. Tuomet mokyklai pradėjo vadovauti Kristina Pažėrienė. Jos teigimu, permainos buvo neišvengiamos.

"Viskas prasidėjo nuo erdvių tvarkymo, o po to teko burti  bendruomenę. Nudažyti sienas – paprasta, o štai neformalius dalykus integruoti į ugdymo procesą šiek tiek užtruko. Pradėjome vaikams duoti tai, kas jiems patinka, vėliau jie pamėgo ir tai, ką mėgstame mes", – pasakojo Rokų gimnazijos direktorė K.Pažėrienė.

Ji užsiminė, kad užtruko, kol ir mokinių tėvai, ir personalas suprato, kad visi yra vienos bendruomenės nariai ir tikslo turi siekti kartu. K.Pažėrienė pasakojo, kad dabar visi gimnazijos  darbuotojai dalyvauja vaikų mokymo procese. Štai techninis personalas, atrodo, kad nieko bendro su ugdymu neturi, tačiau Rokų gimnazijos direktorė mano kitaip. Techniniai darbuotojai įtraukiami į visas veiklas, net siunčiami į mokymus kartu su mokytojais.

"Kai bendrauju su techniniu personalu, klausiu, ką jie daro mokykloje. Anksčiau valytoja sakydavo, kad tik valo patalpas. Dabar ji įtraukta ir į kitus procesus – net prisideda prie strategijos kūrimo", – direktorė įsitikinusi, kad mokyklos ateitį turi kurti visi.

K.Pažėrienė pridūrė, kad gimnazijos bendruomenė – ne tik tėvai su vaikais, mokytojai ar techninis personalas. Mokyklai padeda visa Rokų bendruomenė – "Rokų keramika", K.Borutos namelio šeimininkai, vietiniai verslininkai ir paprasti žmonės. Stipri bendruomenė prisideda prie kiekvieno vaiko ugdymo ir kuria bendrą atmosferą.

Tėvų pagalba

Į veiklą įtraukti Rokų gimnazijos moksleivių tėvai daug diskutuoja, išsako pastabas, ką reikėtų keisti ar tobulinti. Mokinių tėvai kartais taip pat griebia teptukus į rankas ir patys eina dažyti mokyklos sienų.

K.Pažėrienė prisiminė, kad tada, kai pradėjo vadovauti gimnazijai, ties pagrindiniu įėjimu augo dideli netvarkingi krūmai. Subūrusi aktyvius tėvus, per kelias dienas išrovė juos ir suformavo gražią pievelę. Tėvai prisidėjo ir prie mokyklos patalpų atnaujinimo darbų.

"Ne paslaptis, kad daugelį metų mokykla buvo apleista. Pasikeitus administracijai, pasimatė pirmieji pokyčiai, todėl ir patiems moksleivių tėvams norėjosi juos pagreitinti. Prisidėjome patys, pirkome dažus. Tikrai ne vienas tėvas yra prisidėjęs, kad mokyklos vaizdas būtų geresnis", – pasakojo būsimo trečioko mama Virginija Bekešienė.

Kiti kalbinti tėvai atkreipė dėmesį, kad Rokų gimnazijos ne tik  rezultatai geri, bet čia ir mokslas nemokamas. "Panemunėje mažėja valdiškų švietimo įstaigų. Kitose – arba įteisintas oficialus mokestis už mokslą, arba privaloma auka. Tėvams pasirinkimas šiame Kauno mikrorajone nėra itin didelis", – pastebėjo vienas tėvų, besidžiaugiantis, kad jo dukra mokosi Rokų gimnazijoje.

Sporto salės ir stadiono statybos gimnazija gavo lėšų iš valstybės bei savivaldybės. Tačiau Rokų gimnazijos direktorė patikino, kad kiti bendri darbai sustiprino visą bendruomenę ir padidino kiekvieno žmogaus tapatumo jausmą.

Bendri renginiai

Į Rokų gimnaziją vaikus leidžiantys tėvai įsitikinę, kad bendruomenę stiprina ne tik bendri darbai, kuriais gražinamos mokyklos sienos, bet ir renginiai. Direktorė K.Pažėrienė pasakojo, kad prie kiekvieno renginio organizavimo gali prisidėti visi: tiek mokiniai, mokytojai, tėvai ar kiti žmonės. Taip gimsta įvairiausių idėjų, kurios leidžia žmonėms geriau vieniems kitus pažinti.

Per metus organizuojami aštuoni renginiai. Kai kurie skirti labiau moksleiviams, tačiau yra ir tokių renginių, kurie tiesiog suburia visą Rokų bendruomenę į vieną vietą – gimnaziją.

"Mes dalyvaujame įvairiuose renginiuose, švenčiame šventes. Į Kaziuko mugę ateina visi Rokai. Buvo labai smagu, kai visi mokyklai rinkome knygas", – pasakojo gimnazijos tarybos pirmininkė Diana Sabienė.

Moteris tikino, kad bendra veikla visus suartina, todėl ir su mokytojais galima atvirai pasikalbėti neformalioje aplinkoje. "Mes gerbiame ir mylime vieni kitus. Ir tai nėra vien mandagumas", – pridūrė D.Sabienė.

Vaikai sugrįžta

K.Pažėrienė pasakojo, kad prieš kelerius metus pasikeitė ir nemažai mokytojų. Dabar susiformavusi komanda veikia darniai. Tai patvirtina ir mokinių apklausos. Jie nurodo, kad iš mokytojo visada gali sulaukti pagalbos. Be to, mokiniai ir tėvai įvardija, kad mokykloje yra saugu – tai visos bendruomenės nuopelnas.

Specialistų kompetenciją galima vertinti ir pagal bendrus Lietuvos reitingus. Šiais metais mokykla šoktelėjo net per šimtą pozicijų į viršų. K.Pažėrienė pasakojo, kad ir patiems mokiniams tapo įdomiau mokytis, nes stengiamasi išnaudoti visas erdves. Todėl pamokos vyksta ir Jiesios kraštovaizdžio draustinyje.

Gražėjanti mokykla, stiprėjantis kolektyvas, o kartu ir visa bendruomenė sugrąžina iš šios mokyklos išėjusius mokinius.

Vis dėlto kalbinti moksleivių tėvai išsakė ir savo nerimą. Direktorė ketina išeiti motinystės atostogų, todėl baiminamasi, kad visas įdirbis gali sugriūti. Pati K.Pažėrienė garantavo, kad  mokyklos tikrai nepaliks.

GALERIJA

  • Gimnazija
  • Gimnazija
  • Gimnazija
  • Gimnazija
  • Gimnazija
  • Gimnazija
  • Gimnazija
  • Gimnazija
  • Gimnazija
  • Gimnazija
  • Gimnazija
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Silva

Kai direktorė fantazuoja- tai valytoja strateguoja...

Vilma

Nuostabi mokykla.Puiki,sauni direktore Kristina.Draugiski mokytojai,administracija.Aciu uz silta sukurta atmosfera. Gera dirbti kartu. Tik jusu deka mes galime kartu daug nuveikti.Jus esate zmogus is didziosios raides.Tokiu geru zmoniu Lietuvoje vienetai.Sekmes jums Kristina.

skaitytojas

Kokią nuomonę išklauso... kiekviena "Boba" ir jos vaikelis teisus. Šitie vaikeliai iš mokyklos išeis , o tėvai galės "džiaugtis savo "kūrinėlias visą gyvenimą. Direktorė pataikauja tėvams ir visiema kas jai naudingas. Patikėkite apart gražėjančių patalpų visa kita ten blogai. YPAČ SU UGDYMU.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS