Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks | kl.lt

NORS ROMAINIAI SPARČIAI PLEČIASI, ŠEIMOS SU VAIKAIS NAUJOS MOKYKLOS NESULAUKS

Kol bus vietų mokyklose kitame miesto gale, tol apie vidurinę mokyklą Romainiuose nebus jokių kalbų, nors čia gyvena daugybė jaunų šeimų su vaikais, o mokykla bendruomenei žadama nuo senų laikų.

Vienintelis tinkamas?

Ant nenaudojamo apleisto pastato Medekšinės gatvėje – balionai ir užrašas "Vaikų darželis", o plyname sklype Vijūkų gatvėje – popieriniai paukščiai. Tokia akcija aktyvios Romainių moterys bandė atkreipti dėmesį į šeimų, auginančių vaikus, kasdienybę.

"Gyventojai nesutinka su projektuojamu darželiu ir sklypo padalijimu Vijūkų gatvėje. Šiame sklype jie norėtų mokyklos su sporto kompleksu. Mikrorajonas sparčiai plečiasi, šiuo metu čia yra apie 3 tūkst. nepilnamečių vaikų ir jų vis daugės", – pateikia argumentus viena akcijos iniciatorių Lina.

Mikrorajono gyventojų nuomone, šis sklypas – vienintelis tinkamas mokyklai. "Kito tokio dydžio laisvo sklypo Romainiuose nėra. Darželio statyba šiame sklype būtų paskutinės vilties dėl vidurinės mokyklos su sporto kompleksu sunaikinimas. Jeigu šis sklypas padalijamas, nebelieka jokios vilties, kad Romainiai turės vidurinę mokyklą", – aiškino moteris.

Susirinkusios gyventojos klausė, kodėl darželiui reikia skirti būtent šį sklypą. Vaikų darželio iš Romainių jos neveja, tačiau mano, kad naująjį būtų galima įkurdinti kitur. "Gyventojai išreiškia norą, kad logiškumo, sąžiningumo principu būtų projektuojamas ir statomas darželis Medekšinės gatvėje", – teigė Lina.

Siūlymas: vaikų darželis galėtų būti įkurtas šiame pastate, jį atnaujinus. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Užaugo su pažadais

Romainiuose veikia mokykla, tačiau tik pradinė. Tai Veršvų gimnazijos Romainių pradinė mokykla, atidaryta prieš trejus metus, tačiau vietų jose atsiranda ne visiems norintiems.

"Nuo ateinančių mokslo metų ten nebus formuojamos ikimokyklinės klasės, nes trūksta vietų. Naujakuriams mažai galimybių patekti – priimami seniausiai savo gyvenamąją vietą čia deklaravusių šeimų vaikai. Mums lieka Milikonių progimnazija Šilainiuose. Ne piko metu iki jos užtrunka nuvažiuoti 20 minučių. Per spūstis kelionė trunka apie valandą", – liejo apmaudą viena iš mamų, sustojusių rateliu pievoje, kurioje norėtų matyti vidurinę mokyklą, o ne darželį.

Mums reikia ne kavinių, grožio salonų ar prekybos centrų, o vidurinės mokyklos su sporto kompleksu.

Lankydamas mokyklą Romainiuose, vaikas iš jos galėtų grįžti pats, jam nereikėtų laukti iki vakaro popamokinėje klasėje. "Romainiuose dabar jau šeštas vaikų darželis kuriasi. Nė viename nėra priešmokyklinės grupės. Esu apskambinusi visas artimiausias mokyklas, ikimokyklinės grupės yra tik Milikoniuose ir Sargėnuose", – pridūrė kita mama.

Romainių gyventojai užaugo girdėdami pažadus dėl vidurinės mokyklos, bet panašu, kad ir jų vaikams į pamokas teks toli važinėti. Viena pašnekovių, augusi Romainiuose ir dabar čia auginanti savo vaikus, pradinę mokyklą lankė Romainiuose, o vėliau buvo priversta važinėti į Raudondvario plente esančią Veršvų gimnaziją. "Tikėjausi, kad nors mano vaikai čia galės lankyti mokyklą", – sakė moteris.

Netelpa norintys

"Mūsų tikslas – išsaugoti šį sklypą. Jeigu tuoj pat neplanuojama statyti vidurinės mokyklos, mes dar galime palaukti. Palauksime kitos valdžios, kuriai prioritetas bus vaikai, o ne pakeisti šaligatvių bortelius", – dėstė kita gyventoja.

Lina priminė, kad vidurinės mokyklos projektas pristatytas dar 2009 m., tik pastatymo vieta vis keitėsi. "Argumentas nestatyti mokyklos Romainiuose – efektyvus lėšų panaudojimas. Jeigu kažkurioje Kauno mokykloje yra laisvų vietų, valdžia nemato reikalo statyti naują mokyklą, nors tos laisvos vietos – kitame miesto gale", – su argumentais nesutiko aktyvistės, daugybės gyventojų pasirašytą raštą įteikusios Kauno miesto tarybos nariams, Kaune išrinktiems Seimo nariams.

Romainiuose yra ir daugiavaikių šeimų, kurių vaikai net ir pagal prioritetą negauna vietų vietinėje mokykloje. "Vežiojame į Milikonių progimnaziją. Vaikai šiemet – pirmokai. Savivaldybės atsakinga moteris deklaravo, kad vietas gavo visi norintys, bet mes negavome. Esame naujakuriai čia", – sakė viena pašnekovių.

Ji mano, kad būtų patogiau, jeigu vaikai galėtų eiti į mokyklą prie namų. "Vežioti tikriausiai teks iki aštuntos klasės. Gal nuo šeštos klasės ir galėtų savarankiškai autobusu parvažiuoti, bet maršrutas labai ilgas. Žmonių daugybė, kaip pasakojo vyresnioji dukra, kai sulipa gimnazistai su didelėmis kuprinėmis, mažiukus stumdo, grumdo, gaila žiūrėti", – kalbėjo daugiavaikė mama.

Prabilus apie vaikų vežiojimą ar jų savarankišką grįžimą autobusu, moterys dalijosi nerimu. "Jeigu nespėji į autobusą, kito reikia laukti apie valandą ar pusantros. Kai kurios stotelės tokios, kad autobusas gatvėje sustoja, nėra kur jo laukti", – sakė viena romainiškių.

Miestas: taip atrodo viena iš transporto stotelių Romainiuose. / Vilmanto Raupelio nuotr.

"Kai aš mokiausi Raudondvario plente esančioje mokykloje, buvo tik vienas autobusas. Mes, penktokai, šeštokai, namo grįždavome lipdami į kalną. Troleibusu privažiuodavome kuo arčiau Romainių kalno ir tada pėdindavome į kalną namo. Aš iki namų greitesniu tempu eidavau maždaug pusvalandį", – kalbėjo kita jauna moteris.

"Kas atsakys už vaikų saugumą, jei ir dabar vaikams taip tektų grįžti? – klausė jos kaimynė. – Tame miške ne vienas įvykis yra buvęs. Esu mačiusi ten iškrypėlį, kuris demonstravosi."

Sudėtingas susisiekimas

"Apmaudu, kad neatsižvelgiama į vaiko ir šeimos gerovę. Ar mes norime po valandą su vaiku sėdėti spūstyje, jį veždami į mokyklą, o vakare – atgal? Pradinukai turi laukti mokykloje iki vakaro, kol juos pasiims tėvai, o vyresnieji su savo sunkiomis kuprinėmis važiuoja pergrūstuose autobusuose. Iš namų irgi tenka išeiti valandą iki prasidedant pamokoms", – apie mokslo metų kasdienybę pasakojo kita pašnekovių.

Ji pasiūlė žvilgtelėti į šalia sklypo, numatyto darželiui, stotelę "Vijūkų gatvė". "Labai geras pavyzdys, koks neva patogus susisiekimas iš Romainių, yra ši viešojo transporto stotelė. Matote, žolė ten užaugusi didžiulė – kaip ten vaikui atsisėsti, kaip erkių neprisigaudyti?" – pateikė pavyzdį moteris.

Atkreiptas dėmesys ir į tai, kad sudėtinga pereiti Romainių gatvę ties stotele. "Ten kalniukas – automobiliai atlekia didžiuliu greičiu. Dukra sako: vos pradedi eiti per gatvę, žiūri – mašina ir tenka bėgti. Šaligatvių nėra, perėjų nėra. Vasarą galima eiti šalikele, o kaip eiti žiemą, kai į šalikeles sustumtas sniegas?" – klausė viena gyventojų. "Taip, žiemą – tragedija", – pritarė jai daugiavaikė mama.

Susirinkusios moterys akcentavo, kad gyventojų Romainiuose daugėja, rajonas plečiasi. "Mums reikia ne kavinių, grožio salonų ar prekybos centrų, o vidurinės mokyklos su sporto kompleksu", – pritarė dar viena gyventoja ir pridūrė, kad mokyklos su sporto kompleksu reikėtų ir tam, kad jaunimas turėtų kur ateiti saugiai pasportuoti po pamokų. "Dar yra ir užklasinės veiklos, ir bendruomeniškumo, kurį skatintų tokia vidurinė mokykla, klausimas", – dėstė pašnekovės.

Sklypas, kuriame gyventojai mato būsimą mokyklą, yra Kauno miesto ribose. Dalis Romainių prikauso Kauno rajonui. "Kauno rajono meras Valerijus Makūnas gyventojais geriau rūpinasi nei mumis Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Žiūrėkit, čia Kaunas – šaligatvių nėra. Ten toliau, kur prasideda šaligatvis, jau Kauno rajonas. Labai gerai matyti, kur yra riba tarp miesto ir rajono", – rodė gyventoja.

Bet vis dėlto gal šaligatviais naujuose kvartaluose turėjo pasirūpinti nekilnojamojo turto vystytojai? "Čia savivaldybė turi pasirūpinti pagal Bendrąjį Kauno planą", – įsitikinusios moterys.

Reikia ir darželio

Nors tarp darželio ir mokyklos statybų tarsi atsirado priešprieša, tačiau, pasirodo, darželio Romainiuose reikėtų, ir gal ne vieno. Visi šioje Kauno dalyje jau esantys – privatūs, tad ir mokestis sunkiai įkandamas.

Galvą pasukti tenka ir tiems Romainių gyventojams, kurie sutiktų leisti vaikus į darželius Šilainiuose. "Vietos valstybiniame darželyje Šilainiuose, kur mums kaip ir priklausytų pagal gyvenamąją vietą, nes Romainiai ir Šilainiai yra ta pati seniūnija, tenka laukti ketverius metus", – sakė romainiškė, vis stebėdama, kaip po pievą bėgioja vos dvimetė dukra. Mergytei vieta darželyje atsilaisvintų po dvejų metų, nors į eilę atsistota vos jai gimus.

Iš savivaldybės darbuotojų išgirsta nuomonė, neva tėvai vis tiek stengiasi rinktis darželį, esantį pakeliui arba prie darboviečių, ne visuomet tiesa.

Būdas: aktyvios gyventojos tiki, kad, Romainiuose atsiradus valstybiniam darželiui ir vidurinei mokyklai, mieste sumažėtų transporto spūsčių. / Vilmanto Raupelio nuotr.

"Darželis buvo pasirinktas pagal darbovietę. Anksčiau ji buvo LEZ, dabar bendrovė išsikraustė į Karaliaus Mindaugo prospektą. Iki darželio, jeigu nebloga eismo situacija, važiuojame pusvalandį ar 45 minutes. Tai nemažas laiko tarpas mažam vaikui išsėdėti. Be to, turiu vežtis ir mažąjį, nes negaliu jo palikti namie. Kodėl valstybinį darželį Kaunas stato Kuršių gatvėje, o ne Romainiuose? Juk mes, veždami vaikus, užkemšame visus Šilainius, Eigulius, sudarome eismo spūstis. Dėl mūsų vaikų sudėtinga vietas gauti šilainiškiams, bet vis tiek pirma buvo pasirinkta statyti naują darželį Kuršių gatvėje, o ne Romainiuose", – konstatavo moterys, užsimindamos apie pirmąjį Kaune per kelis dešimtmečius valstybinį vaikų darželį-plyno lauko investiciją.

Savivaldybė: mokykla neplanuojama

Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė teigė, kad numatytame sklype, nepaisant vietos gyventojų norų ir vilčių, iškils ne vidurinė mokykla, o darželis.

"Miestas šiuo metu projektuoja naują darželį Romainiuose, kuriam numatyta vieta Vijūkų g. 78. Jame numatyta pastatyti vieno aukšto darželį, kuriame veiks bent keturiolika lopšelio-darželio grupių. Paruošiamuosius darbus planuojama užbaigti šiemet, o gavus finansavimą – jau 2022 m. numatyti pirkti rangos darbus. Žinoma, galutinis ikimokyklinės įstaigos projektas bus pristatytas ir Romainių bendruomenei. Vijūkų gatvėje sklypas didesnis ir patogesnis ikimokyklinio ugdymo įstaigai nei Medekšinės g. 17A", – komentavo O.Gucevičienė.

Mokyklos teks luktelėti, kiek – nežinia. "Artimiausiu metu statyti naują  mokyklą šiame mikrorajone neplanuojame. Pagal šiandien turimus prašymus dėl vaikų priėmimo į mokyklas Kaunas gali sutalpinti visus pageidaujančius mokinius ir dar turi laisvų vietų, todėl statyti naują ugdymo įstaigą būtų neracionalus sprendimas. Mūsų tikslas yra stiprinti ir užpildyti esamą mokyklų tinklą. Tačiau Romainių vaikai nepaliekami likimo valiai – jiems sudaromos sąlygos rinktis iš plataus mokyklų, progimnazijų ir gimnazijų spektro", – teigė savivaldybės atstovė.

Ji papildė, kad šiuo metu tėvai, įtėviai arba vaikų globėjai vien Šilainių seniūnijoje gali pasirinkti iš dešimties bendrojo ugdymo įstaigų, kurios "gali pasirūpinti skirtingo amžiaus vaikais".

Šilainių seniūnijoje veikia keturmetės (I–IV kl.) J.Basanavičiaus ir "Santaros" gimnazijos, "ilgametė" (1–8 ir I–IV kl.) J.Grušo meno gimnazija, net trys progimnazijos – T.Ivanausko, Milikonių, Šv.Kazimiero. Mažamečius priima ir P.Mašioto bei "Ryto" pradinės mokyklos. Šilainių seniūnijoje įsikūrusi ir nevalstybinė Kauno Jono Pauliaus II gimnazija. Kauno Romainių mikrorajono teritorija pagal 1–8 klases priskiriama Kauno Milikonių progimnazijai, o pagal 9–10 klases – Kauno "Santaros" gimnazijai. Abi įstaigos turi laisvų vietų ir laukia visų vaikų, nurodė O.Gucevičienė.

Anot jos, Kauno Veršvų gimnazijoje, Romainių g. 28 ir Inkaro g. 9A esančiuose pastatuose, sukomplektuotos šešios pirmosios klasės po 24 mokinius. Į šias klases buvo priimti išskirtinai tik Romainių mažamečiai. Iš viso – 144 mokinių.

"Kiekvienais metais analizuojame tėvelių teikiamus prašymus ir matome, kad tris pastatus turinti Veršvų gimnazija yra pajėgi priimti ir daugiau vaikų – virš 400 5–8 ir I–IV gimnazijos klasių mokinių", – teigė O.Gucevičienė.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus pateiktais duomenimis, šiais metais neskirta lėšų Romainių mikrorajono šaligatviams remontuoti ir įrengti, tačiau rengiamasi rekonstruoti Romainių gatvę.

GALERIJA

  • Vieta: tik šis sklypas, gyventojų nuomone, būtų tinkamas vidurinei mokyklai, bet jame planuojama statyti darželį.
  • Miestas: taip atrodo viena iš transporto stotelių Romainiuose.
  • Būdas: aktyvios gyventojos tiki, kad, Romainiuose atsiradus valstybiniam darželiui ir vidurinei mokyklai, mieste sumažėtų transporto spūsčių.
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
  • Nors Romainiai sparčiai plečiasi, šeimos su vaikais naujos mokyklos nesulauks
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

NELAIMES VARDAS-abejingumas

Apie LUBINU gatves tvarkyma tai tik pasakos sklinda.Tiesa tokie ,,protinguoliai apie 150 metru gatves bande tvarkyti,tai padare taip.kad gatves asfalta paklojo ir dar labiau vandeni paleido i keturiu butu namo kiema,kuris dabar skesta po kiekvieno lietaus.Name auga mazamaciai,bet matyt atitinkami savivaldybes darbuotojai nezino istatymu,kad i kiema nuo gatves negali teketi vanduo /cia ne tik iteka vanduo,bet apsemia dali kiemo/ Daug vaiku eina sia gatve prie 17 autobuso,kad patektu i mokykla.Ziemos metu tai tik dar laimingas atsitiktinumas,kad nebuvo nelaimiu.NERA JOKIU SALIGATVIU,NEAPSVIESTA GATVE,O JUDEJIMAS SIA GATVE LABAI INTENSYVUS.- masinos i abi puses vaziuoja intensyviai,o gatveje tamsu ir slidu

Netiesa

Lubinų g. netvarkoma

...

Kai tokie "vieningi" Romainių gyventojai,tai nei gatvių,nei šaligatvių normalių bus,o ką jau kalbėti apie ugdymo įstaigas. Pradinėje mokykloje netelpa visi norintys,kad juos sutalpinti,naikina paruošiamąją (ir džiaukitės), vienų sąskaita talpinami kiti. Gal būtų laikas susivienyti ir reikalauti kas pažadėta. Ar tegul išparduota "laisvus" sklypus ir pristato prekybcentrių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS