Skandalas dėl manipuliacijų krepšinio varžybų rezultatu baigėsi šnipštu | kl.lt

SKANDALAS DĖL MANIPULIACIJŲ KREPŠINIO VARŽYBŲ REZULTATU BAIGĖSI ŠNIPŠTU

Nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl galimo manipuliavimo krepšinio varžybų rezultatu, tačiau jo centre  atsidūrusiam buvusiam  Panevėžio "Lietkabelio" gynėjui Vaidui Kariniauskui dėl šio skandalo teko skubiai išvykti iš Lietuvos ir karjerą tęsti Graikijoje.

Kilo įtarimų

Beveik prieš keturis mėnesius pradėtas ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nenustačius nusikaltimo požymių. Nors specialiaisiais liudytojais jame buvo apklausti keturi asmenys: beįsisiūbuojant skandalui rungtyniauti į Graikiją išvykęs V.Kariniauskas, jo draugas iš A.Sabonio krepšinio centro laikų, pastarojo brolis ir dar vienas kaunietis. Pastarasis iš pradžių įtartas, kad gali turėti giminystės ryšių su skandalo centre atsidūrusiu V.Kariniausku, tačiau, kaip paaiškėjo, – tiesiog lažybų fanatikas.

Šį ikiteisminį tyrimą inicijavo Lošimų priežiūros tarnyba, gavusi informacijos iš kai kurių lažybų bendrovių apie įtartinus statymus, susijusius su Panevėžio "Lietkabelio" rungtynėmis FIBA Čempionų lygoje su Prancūzijos Dižono JDA klubu.

Nors ir anksčiau buvo siūloma statyti už tai, kiek taškų vienose ar kitose rungtynėse pelnys vienas iš Panevėžio "Lietkabelio" lyderių V.Kariniauskas, tokio ažiotažo ir tokių laimėtų sumų, susijusių su jo pasirodymu, lig šiol nebuvo.

V.Kariniauskas prieš keletą metų su Kauno "Žalgiriu" yra tapęs LKL čempionu ir atstovavęs Lietuvai Rio de Žaneiro olimpiadoje,

Užkliuvo brolių tandemas

Pirmiausia dėmesį į tai atkreipė Lošimų strateginė grupė ("Betsafe").

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad daugiausia tokių pelningų statymų buvo lažybų bendrovėje "Top Sport".

Vienas asmuo, atlikęs 20 statymų po 200 eurų, kad V.Kariniauskas pelnys mažiau, negu devynis taškus, laimėjo 9 296 eurus. Kito, atlikusio du statymus po 200 eurų, laimėjimas siekė 936 eurus, nes V.Kariniauskas, iki tol rungtynėse rinkdavęs vidutiniškai po 10,4 taško, šį kartą pelnė vos du.

Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto bandymo paveikti sąžiningą profesionalių sporto varžybų rezultatą atlikusi Kauno apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyba nustatė, kad daugiausia pelno dėl tokio V.Kariniausko žaidimo turėjo du broliai. Vienas jų, laimėjęs didesnę sumą, kartu su šiuo krepšininku žaidė A.Sabonio krepšinio centre.

Daugiausia pelno dėl tokio V.Kariniausko žaidimo turėjo du broliai. Vienas jų, laimėjęs didesnę sumą, kartu su šiuo krepšininku žaidė A.Sabonio krepšinio centre.

Apklausus pastarąjį specialiuoju liudytoju, šis kaunietis teigė, kad nors šiuo metu jau aktyviai nebesportuoja, iki šiol labai domisi krepšiniu. Ir analizuoja jo peripetijas, nes pažįsta ir nemažai krepšininkų. Esą tada statė už tai, kad V.Kariniauskas pasirodys prasčiau negu įprasta, įvertinęs jo varžovų būsimose rungtynėse galimybes. Ir pasidalijęs savo įžvalgomis su broliu, todėl ir šis statė panašiai.

Treneriui įtarimų nekilo

Trečiasis asmuo pagal lažybų bendrovėje "Top Sport" tada laimėtą sumą – 710 eurų, kaip paaiškėjo, neturi su V.Kariniausku jokių sąsajų. O yra tiesiog sporto lažybų fanatikas, statantis už viską iš eilės, todėl ir dėl V.Kariniausko, esą sužaisiančio prastesnes, nei įprasta, rungtynes, tada pastatęs 400 eurų.

Pats V.Kariniauskas apklaustas specialiuoju liudytojų, išsiuntus jam klausimus į Graikiją raštu. Gautų atsakymų esmė – kad jis labai nustebęs dėl tokių įtarimų, nes minėtos rungtynės buvo nesėkmingos ne tik jam, bet ir visai komandai.

Kauno teisėsaugininkai apklausė ir Panevėžio "Lietkabelio" trenerį bei krepšininkus, žaidusius tada su V.Kariniausku. Tiesa, pastaruosius – jau kaip eilinius liudytojus.

Treneris taip pat patvirtino, kad V.Kariniausko žaidimas minėtose rungtynėse jam jokių įtarimų nesukėlė – tądien nesisekė visai komandai.

Laimėjimai dar neišmokėti

Už manipuliavimą sporto varžybomis Baudžiamasis kodeksas numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Į teisėsaugą dėl kilusių įtarimų besikreipusi Lošimų priežiūros tarnyba teigė lauksianti ikiteisminio tyrimo rezultatų.

Laimėtos sumos specialiaisiais liudytojais šiame tyrime apklaustiems kauniečiams neišmokėtos iki šiol.

Nenorint jų išmokėti ir toliau, prokuroro nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, nesant nusikaltimo požymių, dar galima ir apskųsti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kempinė

Ar ne jo agentas išsuko jį? :) Dabar atidirbinės už procentus iš algos.

Bokso Profesionalai

Kaune pozeminese perejose rengiami buchido turnyrai nes ateme bokso sale savivaldybe o naujos nestato -stavke 1000 eur

ezys

Jei zmogus vidutiniskai tepelno 10 tasku ir statymas kad imes maziau nei 9, kokio velnio imesti tik 2, o ne 4 ar 6? :) Juo labiau kad Kariniauskas bent jau is rinktines kiek pamenu retai kada i krepsi ziuredavo ir daugiausia perdavimus atlikinejo. Norisi tiketi, kad cia tiesiog kvailas sutapimas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS