Skaudi netektis: anapilin iškeliavo baldų kūrėja V. E. Cukermanienė | kl.lt

SKAUDI NETEKTIS: ANAPILIN IŠKELIAVO BALDŲ KŪRĖJA V. E. CUKERMANIENĖ

  • 2

Šiandien portalo redakciją pasiekė žinia, kad eidama 83-uosius metus mirė Lietuvos architektė, garsi baldų projektuotoja Valerija Ema Cukermanienė.

1935 m. spalio 31 d. gimusi moteris buvo Lietuvos architektų sąjungos narė, jai suteiktas meno kūrėjos statusas.

Baldų kūrėja baigė Kauno politechnikos institutą, dirbo Baldų projektavimo konstravimo biure Vilniuje, taip pat bendrovėje „Vilniaus baldų kombinatas“ ir bendrovėje „Skraja“.

Jos baldai eksponuoti tarptautinėse parodose Vokietijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Graikijoje, Indijoje, Danijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje, TSRS, pelnė daugelį apdovanojimų Lietuvos ir TSRS baldų konkursuose.

V. E. Cukermanienė sukūrė baldų administraciniams pastatams, viešbučiams, restoranams ir kavinėms. Taip pat parengė per 50 masinės gamybos svetainės, miegamojo, prieškambario bei kontūrinių baldų komplektų projektų.

„Pavasarį, nutirpus sniegui, pamačiau nepaprasto grožio kelmą, gėlės kontūro formos, baltą ir visiškai sveiką, o ne supuvusį. Pastebėjau, kaip jį apjuosė kylančių į viršų ataugų žiedas. Aš jį apkarpiau, suformavau lyg dekoratyvinį krūmą. Netrukus sujudo visa veja tarp dviejų mūsų namų. Medžio šaknys, kurios buvo neįsivaizduojamo ilgio, ėmė leisti ataugas, kurios augo ne dienomis, o valandomis. Ataugos tiesėsi kaip spinduliai nuo kelmo visomis kryptimis, apskleisdamos tankiu krūmynu abu mūsų kiemus. Taip ir mes ‒ nežinome, ar padarėme kam įtaką savo kūrybine veikla ir kada, ir kaip ji pasireikš. Manau, kad ir nesužinosime, kas, mano manymu, yra labai gerai“, ‒ leidinyje „Literatūra ir menas“ cituojama Kaune gimusi architektė.

Anapilin iškeliavusios meno kūrėjos vyras – taip pat Kaune gimęs Eugenijus Antanas Cukermanas (g. 1935 m. rugsėjo 19 d.) yra Lietuvos tapytojas abstrakcionistas, architektas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pazinojusioji Valyte

Nepaprastai turtinga asmenybe. Tokiu zmoniu lieka vis maziau. Uzuojauta vyrui Eugenijui, sunui Markui, kuri velione Valerija nepaprastai mylejo.

,kurso draugė

Užuojauta vyrui Eugenijui ir sūnui Markui

SUSIJUSIOS NAUJIENOS