Skyrybos pagal išskaičiavimą: dėl turto ir skolų balanso? | kl.lt

SKYRYBOS PAGAL IŠSKAIČIAVIMĄ: DĖL TURTO IR SKOLŲ BALANSO?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Skolose skęstantis verslininkas, prekiaujantis tauriaisiais metalais, Karolis Eigėlis tapo galvos skausmu ne vienam kreditoriui. Dar daugiau mįslių užminė jo skyrybos su žmona: ar tik nebando nusipurtyti skolų?

Vengia bendravimo

Mažiausiai trijų įmonių vadovas K.Eigėlis niekaip nesusitvarko su skolomis. Norą išsisukti nuo kreditorių atvėsino teismai, tačiau net ir teismų priteistas skolas tenka išsireikalauti antstoliams. Ir tai dar ne viskas. K.Eigėlio kreditorius suglumino žinia apie galimas jo skyrybas su sutuoktine. "Fiktyvios skyrybos siekiant išsaugoti turtą? O gal žmona nori atsikratyti prasiskolinusio vyro?" – kilusius klausimus žėrė kreditoriai.

Atrodo, kad kreditoriams dar teks pasikankinti nežinioje, nes abu sutuoktiniai paslaptimi laiko vykstančius procesus. "Tai mano asmeninis reikalas", – į "Kauno dienos" klausimus apie vis negrąžinamas skolas atrėžęs K.Eigėlis nesileido į kalbas. K.Eigėlio sutuoktinė patikino, kad dabar nepalankus metas kalbėti apie skyrybas, esą rudeniop gal ir būtų galima.

"Tai jau ikiteisminio tyrimo medžiaga, todėl net ir negaliu nieko komentuoti", – dėl kreditorių išsakytų nuogąstavimų, kiek poros santykiai gali būti susiję su negrąžinamomis skolomis, atkirto K.Eigėlis. Tiesa, skyrybos nėra baudžiamasis procesas, tad K.Eigėlis kreditoriams užminė papildomą mįslę, kokį ikiteisminį tyrimą turėjo omenyje.

Teismo pripažintų kreditorių sąrašas nėra labai ilgas. "Kauno dienos" žiniomis, teismas pripažino K.Eigėlio skolas dviem kreditoriams. Bendra skola siekia beveik 70 tūkst eurų. Tačiau kreditoriai neabejoja, kad smulkių skolelių K.Eigėlis gali turėti žymiai gausesnę puokštę. "Žinau dar bent keletą žmonių, kuriems jis skolingas, tačiau jie tyli. Buvo laikas, kai intensyviai lakstė į Latviją, po to – į Paryžių", – apie galbūt ir ten paliktą skolų šleifą užsiminė viena iš kreditorių Jolanta (pavardė redakcijai žinoma).

Skiriamasis bruožas

Atrodo, kad K.Eigėlis skolingas ne tik privatiems asmenims. Valstybė taip pat skaičiuoja nesumokėtus K.Eigėlio įmonių mokesčius. "Aukso investicija", "Goldesta", "Ekametas", "Eigesta" – tai tik kelios viešai skelbiamos įmonės, kurios vienaip ar kitaip susijusios su K.Eigėliu. Vienų įmonių oficialiu vadovu K.Eigėlis nesibaimina skelbtis, kitose save nurodo įgaliotu atstovu, oficialia vadove nurodydamas savo seserį Jurgitą.

Analizuojant viešai skelbiamus vien šių keturių įmonių duomenis akivaizdu, kad jos susijusios ne tik per Eigėlio pavardę. Nurodyti telefonai, elektroninio pašto, būstinių adresai sumišę. Bendrovė "Eigesta" nurodo adresą, kurį K.Eigėlis teismams nurodo kaip savo gyvenamąją vietą, viešai skelbiama įmonės vadovės pavardė sutampa su K.Eigėlio sutuoktinės mergautine pavarde.

Kai kuriuose viešuose puslapiuose prie bendrovės "Eigesta" nurodytas telefono numeris, kuriuo naudojasi K.Eigėlis. Tas pats telefono numeris nurodytas ir prie kitų K.Eigėlio įmonių. Įmonių adresai, elektroninis paštas gali sutapti su kitų verslininko įmonių elektroniniu paštu ar kitais duomenimis.

Daugelį šių įmonių vienija ir dar vienas K.Eigėlio skiriamasis bruožas – skolos. Pagal viešai prieinamą informaciją "Aukso investicija" turi beveik 29 tūkst. eurų deklaruotą mokestinę nepriemoką ir 677 eurus skolą "Sodrai". Bendrovės "Ekametas" deklaruota mokestinė nepriemoka siekia beveik 44 tūkst. eurų ir 465 eurus skola "Sodrai". Kol kas vėliausiai įsteigta K.Eigėlio bendrovė "Goldesta" slysta be skolų.

Bandė išsisukti

"Tai nepaprastas žmogus", – neslėpdama kartėlio apie prasiskolinusį verslininką užsiminė viena iš kreditorių Jolanta. Dėliojant bendresnį vaizdą apie K.Eigėlį, jos užuomina darosi visai nedviprasmiška. "Kauno diena" rašė, kad K.Eigėlis pozicionuoja save ne tik kaip verslininką. Jis ir viešose paskaitose moko žmones, kaip sėkmingai susitaupyti papildomų santaupų savo ateičiai.

"Komercinę ūkinę veiklą su tauriaisiais metalais pradėjo vykdyti nuo 2010 m. ir iki dabar vadovauja įmonei, kurios pagrindinė veikla yra tauriųjų metalų supirkimas ir prekyba. Per septynerių metų laikotarpį sukaupė nemažą patirtį tauriųjų metalų srityje, todėl jo patirtis ir pasiūlymai gali būti labai naudingi daugeliui investuotojų. Karolio pagrindinis tikslas yra patarti, kaip sėkmingai susitaupyti savo ateičiai kiekvienam klientui, pagal jo galimybes parinkti geriausią investavimo, kaupimo ir taupymo modelį", – taip prieš kelerius metus vykusiame seminare buvo pristatomas K.Eigėlis.

Teismui pateiktame atsiliepime dėl Eigėlių santuokos nutraukimo bendru sutuoktinių sutarimu kreditorė nurodė, kad nesutinka, jog skola taptų asmeniniu K.Eigėlio įsiskolinimu.

Tuo metu jo skolų bagažas jau buvo solidus. Vienu iš kreditorių tapo žinomas mūsų šalies boksininkas. Iki 2016 m. birželio per kelis kartus aukso investavimo verslininkui sportininkas paskolino 16 tūkst. eurų, kurių K.Eigėliui reikėjo neva investuoti į verslą.

Buvo sutarta, kad spalį suma bus grąžinta, tačiau taip neįvyko. Aukso investuotojas įtikino kreditorių, kad dabar patiria laikinų sunkumų, tačiau vėliau galės laisvai grąžinti sumą su palūkanomis. Skolos grąžinimo terminas buvo pratęstas kelis kartus. Iki 2016 m. spalio K.Eigėlis buvo grąžinęs tik 200 eurų, o 15,8 tūkst. eurų skola vilkosi toliau. Verslininko skolą boksininkas perleido skolos administratoriui, ir tai K.Eigėliui pasirodė puiki galimybė paneigti sandorį.

Vyko tyrimas dėl galimo parašo klastojimo ant vekselio, tačiau sprendimai nebuvo palankūs K.Eigėliui. Apklausiamas specialiuoju liudytoju pats parodė, kad parašas ant skolos vekselio yra tikrai jo. Nepagailėjo investavimo mokytojo ir Kauno apylinkės teismas.

Kreditoriaus ieškinys buvo patenkintas visa apimtimi. Priteista iš K.Eigėlio sumokėti ne tik 15,8 tūkst. eurų siekiančią skolą, bet taip pat kreditoriui sumokėti daugiau kaip 800 eurų palūkanų, dar 5 proc. metinių palūkanų nuo priteistos sumos. K.Eigėlį teismas įpareigojo padengti 467 eurų bylinėjimosi išlaidas ir sumokėti beveik 10 eurų į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą už dokumentų siuntimą.

Kol kas kreditorius atgavo vos 1,3 tūkst. eurų iš beveik 16 tūkst. Skolos išieškojimo procedūra perduota antstoliui.

Neigė sandorį

Antstoliams išieškoti perduota ir kreditorės Jolantos skola. 2014 m. jos paskolinta suma žymiai įspūdingesnė – 50 tūkst. eurų. "Jie abu manęs prašė paskolinti (K.Eigėlis ir sutuoktinė – red. past). O paskui, neatidavęs nė cento, jis padavė mane į teismą, siekdamas paneigti, kad pasirašė vekselį. Bylos vyko dėl sandorio pripažinimo negaliojančiu", – kelerių metų tampymąsi teismuose dėl 50 tūkst. eurų kreditorė prisiminė su siaubu.

Tik 2018 m. birželį Lietuvos apeliacinis teismas patvirtino žemesnės instancijos sprendimą – pinigus besąlygiškai sumokėti vekselio turėtojui t.y. Jolantai. Skolos išieškojimas perduotas antstoliui, ir bendra suma su notaro atlyginimu ir palūkanomis jau viršija 60 tūkst. eurų.

Ar pagrįstai kreditorę šokiravo žinia apie sutuoktinių Eigėlių skyrybas? Galimas hipotetinis pasvarstymas: pora išsiskiria, santuokoje užgyventas turtas lieka sutuoktinės nuosavybe, o užgyventos skolos – sutuoktinio, skelbiamas fizinio asmens bankrotas ir gyvenimas prasideda nuo nulio. Pasaulio istorijoje ne vienas ir ne du atvejai, kai kartą išsiskyrę sutuoktiniai vėliau ir vėl susituokia.

Jolanta atkreipė dėmesį, kad teismui sutuoktiniai nurodo gyvenantys tuo pačiu adresu. Jos žiniomis nurodoma gyvenamoji vieta yra K.Eigėlio sutuoktinės tėvų namai. "Mano mama tikrai nelaikytų savo namuose žento, kuris skiriasi su dukra", – užkliuvusią aplinkybę pakomentavo Jolanta.

Gana artimai su Eigėliais bendravusi Jolanta paatviravo, kad Eigėlių šeimoje žmona buvo tas rakčiukas, paleidžiantis variklį, todėl teismui pateiktame atsiliepime dėl Eigėlių santuokos nutraukimo bendru sutuoktinių sutarimu kreditorė nurodė, kad nesutinka, jog skola taptų asmeniniu K.Eigėlio įsiskolinimu.

Moteris aiškina, kad 50 tūkst. eurų, tuomete valiuta litais – 172 640 litų, Eigėliai pasiskolino būdami santuokoje, todėl ši prievolė yra solidari sutuoktinių prievolė. Jolanta neslepia, kad jos sutuoktinis buvo K.Eigėlio verslo partneris, neslepia ir to, kad palaikė gana glaudžius santykius ir su K.Eigėlio sutuoktine. Tačiau K.Eigėlio sutuoktinė linkusi įsiskolinimą Jolantai palikti kaip buvusio sutuoktinio prievolę.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Inko

O man tas straipsnis labai padėjo apsispręsti su pirkiniu.Norejau nupirkti dovanų aukso luitelį,is Goldinvest elektronines parduotuvės . Dabar suprantu,kad būčiau ilgai laukusi..

Kiek ?

Kiek jūs galit šitą straipsnį laikyt puslapyje? Jau jis čia kokias 2 savaites akis bado. Kokia iš to kam nauda. Trinkit lauk. Daugiau naujienų neturit normalių?

Anonimas

gudrutis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS