Šlaunikaulį moteris susilaužė troleibuse | kl.lt

ŠLAUNIKAULĮ MOTERIS SUSILAUŽĖ TROLEIBUSE

Prieš du mėnesius troleibuse koją susilaužiusi 75 metų Angelė Stanukaitienė skęsta liūdesyje. Dabar vaikščioti beveik negalinti senjorė perspėja, kad viešajame transporte reikia būti atsargiems.

Koja persikreipė į kitą pusę

Kovo 10 d., apie pusę trijų, Savanorių prospekte, "Kalniečių poliklinikos" stotelėje, kaunietė įlipo į 11-ojo maršruto troleibusą.

"Dešinėje rankoje laikiau rankinę ir maišelį, kaire ranka įsikibau į priekinės sėdynės rankeną... – tiesa, teisme dvi liudininkės tvirtino, kad Angelė nesilaikė saugumo technikos – vienoje rankoje laikė rankinę, kitoje – maišelį. – Pradėjus važiuoti troleibusas staigiai trūktelėjo ir kritau atgal."

Ekonomikos technikumą baigusi ir prekybos srityje dirbusi senjorė tėškėsi į rėmą prie vidurinių troleibuso durų, krito žemėn ir akimirksniu pajuto didelį skausmą dešinėje kojoje.

Prie jos suskubo keli troleibuso keleiviai.

"Pajutau, kad kažkas blogai, dešinė koja persikreipė, o vienas vyras panoro batą patiesinti", – kaip vėliau senjorei paaiškino gydytojas, po šleivikaulio lūžio dažnai atrodo, kad batas persisuka į kitą pusę. – Bijojau prarasti sąmonę, nes skausmas buvo didelis, tad troleibuse mobiliuoju telefonu iškviečiau greitąją pagalbą."

Iš pradžių 72 metų vairuotojas pasiūlė keleiviams moterį išsodinti ant suoliuko stotelėje, tačiau negalėdama ištverti skausmo ji liko troleibuse ir laukė greitosios.

Šlaunikaulio lūžis su pasislinkimu. Tokią diagnozę, peršvietę rentgenu senjorei koją, nustatė Kauno klinikinės ligoninės medikai.

Namuose viskas griūva

"Operacija truko daugiau nei dvi valandas, šlaunikaulį sutvirtino varžtais – daugiau nei du mėnesius guliu ir beveik negaliu pajudėti", – atsiduso A.Stanukaitienė.

Pirmą kartą gyvenime lūžį patyrusi moteris neslėpė skausmo, liūdesio ir apmaudo.

Daugiau nei dešimt metų tik viešuoju transportu važinėjančiai moteriai liūdna, kad vairuotojas nepasiteiravo, kaip ji jaučiasi, kad dabar tik padedama vyro ir tik su vaikštyne pajėgia nueiti į tualetą, sėdėti gali ne ilgiau kaip 10–15 min.

"Gydytojas sakė, kad koja gis ilgai, reikia ramaus, gulimo režimo. Be to, galbūt reikės ir antros operacijos, – dūsavo kadaise tik tulžies operaciją išgyvenusi senjorė. – Koja patinusi, skauda. Netrukus vėl važiuosiu pas gydytoją."

Moteris savęs nevadina pedante, tačiau po kojos lūžio jaučia, kad namuose viskas, pasak jos, griūva, nes vyras taip pat nelengvai vaikščioja.

Raudondvaryje gyvenančiai Angelei sunku, kad baigėsi jos šeimininkavimas namuose: iki šlaunikaulio lūžio energinga moteris apsipirkdavo parduotuvėje, turguje, gamino valgyti, prižiūrėjo jau aštuonerius metus pas juos gyvenančią 105 metų senolę – vyro mamą, kurią, sulaukusią šimtmečio, sveikino rajono valdžia.

Dėkoja dukrai ir draugėms

Dienos lovoje moteriai prailgsta, ilgai skaityti ji negali – akyse kaupiasi ašaros. Ko gero, nuo trauminio šoko sutriko širdies ritmas.

Įprasta diena – ilga ir monotoniška: aštuntą valandą vyras atneša pusryčius į lovą. Beje, tai dvelkia ne romantika, bet liūdesiu.

"Kol sėdėdama pavalgau per dešimt minučių, vėl pradedu jausti  skausmą. Vėl guluosi, pažiūriu televizorių, paskaitau, vyras palydi į tualetą, – apie monotonišką dviejų mėnesių kasdienybę pasakojo senjorė. – Jau pavasaris, turime sodelį, o aš negalėsiu po jį vaikščioti, tvarkyti."

Tiesa, senjorė pasidžiaugia, kad ją lanko šeimos gydytoja sunkiai dirbanti ir kitame Kauno gale gyvenanti dukra, jos draugės, kaimynės: "Jos ir valgyti pagamina. Vyras, deja, ne itin geras virėjas. Maistą gamindavau aš. Ką aš be pagalbininkų daryčiau?"

Svajojanti pasveikti, išvengti antros operacijos ir greičiau vėl pradėti vaikščioti senjorė visus ragina viešajame transporte būti itin atidžius, pagalvoti apie saugos diržus, ypač jei važiuoja daugiau nei 20 metų senumo troleibusu.

"Artimieji ir aplinkiniai mane ramina, kad jei ne kojos lūžis, galbūt tą kovo dieną būtų įvykusi didesnė nelaimė? Turėjau susitikti su vyru, gal mus būtų partrenkęs automobilis? – nepaisant skausmo, pesimizmo ir liūdesio, senjorė save guodė ir daug kartų klausė, už ką senatvėje jai ši bausmė. – Save raminu, nors dabar labai sunku. Labai."

GALERIJA

  • Šlaunikaulį moteris susilaužė troleibuse
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

na

žinotum, kad krisi pagalvę pasidėtum. Tiesiog įvyko nelaimė. Jeigu mes visi inotume, kad krisime ar pateiksime į avarijas nevažiuotume.Poniai linkiu grei2iau pasveikti 5veikti visas operacijas, neli8d4ti juk esate gydytojų priežiūroj, o medicina ir medikai daro stebūklus. Sveikatos Jums

pasirūpink

savo saugumu pats ir nereikės ardytis dėl kompensa ijų

nukentejusioji

=inokite, kad visi vykstantys tarnybinius valstybiniu transportu yra Drausti tiek Kautros tiek ir Troleibusu parko. Todel draudimo ismokas reikia reikalauti is Troleibusu parko, jie sumoka kuriuos suzaloja, Man tai pasake jau po laiko, man sulauze ranka, bet as net nezinojau kad man turejo sumoketi tik po 8 metu pasake drauge, jai su=alojo koja, tai jai sumokejo Troleibusu parkas didele kompensacija nes jie apdrausdzia kewleivius nes tai numatyta istatyme. Reikalakite visi is vezeju kompensacijos, nes tai nustato istatymas ir gausite islaidas, bei dar už moraline žala. Kovokite iki galo, kuriuos suzalojo visuomeninis miesto transportas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS