Startavo Metų renovacijos projektų rinkimų balsavimas | kl.lt

STARTAVO METŲ RENOVACIJOS PROJEKTŲ RINKIMŲ BALSAVIMAS

  • 2

Nuo balandžio 22 d. visi Lietuvos gyventojai gali atiduoti savo balsą už, jų nuomone, geriausiai įgyvendintą daugiabučių renovacijos projektą 2017–2018 m. Kauno regionas šįmet turi net du kandidatus šiam projektui laimėti – daugiabučius iš Karmėlavos ir Vievio. Balsuoti už juos arba kitus projektus galite Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) „Facebook“ puslapyje ir naujienų portaluose. Rinkimus inicijuoja BETA, kuri yra atsakinga už Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos administravimą Lietuvoje.

Rinkimuose dalyvaujantys daugiabučiai jau kurį laiką reikalavo atnaujinimo – vienas daugiabutis pasirinko kardinalius pokyčius, o kitas – įgyvendinti svarbiausius renovacijos sprendimus.

Vis dėlto abiejų daugiabučių gyventojai džiaugiasi, kad po renovacijos jų pastatai pakilo į aukštesnę energinio naudingumo klasę ir sumažino energijos sąnaudas.

Saulės kolektoriai sutaupo trigubai

Karmėlavoje, Vilniaus g. 3, stovintis daugiabutis buvo renovuotas kardinaliai – nuo stogo iki pamatų. Šio daugiabučio savininkų bendrijos pirmininkas Vygantas Gasys pabrėžia, kad modernizavimo programos metu buvo pasirinkti ekonomiški sprendimai: apšiltintas fasadas, pakeisti langai, įstiklinti balkonai, pakeista beveik 3 km vamzdynų – vandens, šildymo, nuotekos sistemos, atnaujinta vėdinimo sistema, pertvarkyta elektros instaliacija ir įrengti alternatyvūs energijos šaltiniai.

„Vienas iš geriausių pasirinkimų buvo investuoti į saulės kolektorius karštam vandeniui ruošti – dabar gyventojai sutaupo už šiltą vandenį. Po renovacijos gyventojai džiaugiasi ir šildymo išlaidomis – jos sumažėjo net tris kartus, kai būstas iš E naudingumo klasės pakilo į C. Pavyzdžiui, šio šildymo sezono šalčiausią mėnesį trijų kambarių buto sąskaita siekė tik 30 eurų, o prieš tai ji būdavo 60–80 eurų“, – pasakoja specialistas.

Taip pat buvo įrengta nauja reguliuojamoji kolektorinė šildymo sistema. Jos pasirinkimą lėmė galimybė kiekvienam butui savarankiškai reguliuoti šiluminės energijos suvartojimą. Gyventojai taip pat džiaugiasi ir įdiegta rekuperacine vėdinimo sistema, kuri užtikrina šviežią orą, bei neleidžia išeiti šilumai, susidaryti pelėsiui ar rasoti langams.

„Apskaičiavome, kad naujos šildymo ir vėdinimo sistemos įrengimas bei kiti renovacijos darbai šiame daugiabutyje padėjo sutaupyti 534,91 MWh per metus“, – teigia V.Gasys.

Renovacijos rezultatai pranoko net rangovų lūkesčius

Po daugiabučio atnaujinimo skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo daugiau nei 66 proc.

Tuo metu Vievyje, Semeliškių g. 37B, esantis daugiabutis po modernizavimo programos įgyvendinimo pasiekė aukštesnius, nei tikėtasi, rezultatus. Renovacijos projekte buvo planuota pasiekti C energinio efektyvumo klasę, bet pasirinktos priemonės lėmė, jog pavyko pakilti net į B klasę. Šiuos rezultatus pavyko gauti pasirinkus paprastus, bet svarbiausius renovacijos sprendimus: apšildžius fasado sienas, cokolį ir stogą, pertvarkius ventiliacijos, šildymo ir karšto vandens sistemas bei pakeitus langus.

„Po daugiabučio atnaujinimo skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo daugiau nei 66 proc. Tokių rezultatų pavyko pasiekti dėl tinkuojamo fasadu bei tinkamai apšildyto namo nuo stogo iki pamatų“, – pasakoja pastatą administruojančios įmonės atstovas Ričardas Leckas.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia  BETA. Geriausius 2017–2018 m. įgyvendintus projektus kviečiame rinkti visus Lietuvos gyventojus, o savo favoritą taip pat rinks įvairių sričių ekspertų komisija, kuri vertins renovuotų namų energinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis. Kviečiame balsuoti už, jūsų nuomone, verčiausią laimėti projektą BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portaluose.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Galėsim rinkti greičiausiai sudegusią...

idomu ar uz geriausia

ar uz ''graziausia''.is kur kaunieciai ir kiti gali gauti tinkama informacija apie namo renovacija,jos medziagas darbu kokybe ir dar buti geri sios srities specialistai nustatant kas geriausia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS