Stovyklos – kiekvieno poreikiui: vieni ruošia šimtus eurų, kiti išlaidauti neskuba | kl.lt

STOVYKLOS – KIEKVIENO POREIKIUI: VIENI RUOŠIA ŠIMTUS EURŲ, KITI IŠLAIDAUTI NESKUBA

Vaikams skaičiuojant iki vasaros atostogų likusias dienas, tėvai skaičiuoja, kiek pastarosios patuštins jų kišenę. Vieniems ir poros šimtų maža, kiti žada išsisukti pusvelčiui.

Vasara – rūpestis

"Pirmi metai, kai vasara mūsų šeimai tapo galvos skausmu", – žvelgdama į penkerių sūnų ir dvejais metais vyresnę dukrą kaunietė Viktorija su nostalgija prisiminė darželį.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigą tebelanko jos jaunėlis, o vyresnėlė savo lopšeliui-darželiui ranka mojo praėjusį rugpjūtį. Sulig ta diena šeima atsisveikino ir su ramybe.

"Kur vasarą dėti dukrą? Kuo ją užimti? Tėvų pagalba labai ribota. Giminaičių, kurie bent kelias dienas galėtų prižiūrėti septynmetę, nėra. Mano sesuo – užsienyje. Palikti namuose vienos negalime. Stovyklos?" – dviejų vaikų mama tikino, kad apie jas ėmusi galvoti dar ankstyvą pavasarį.

Sporto, menų, sveikos gyvensenos ar išgyvenimo, pajūryje, kaimo turizmo sodybose ar net užsienyje – pervertusi šūsnį pasiūlymų internete ir įvairiuose lankstinukuose, Viktorija apsistojo ties variantu, kuris labiausiai patiko dukrai ir tiko jai su vyru.

"Išsirinkome "Jūrų liūtą" "Girstučio" baseine. Trenerius, kurie dirbs su vaikais, pažįstame. Stovyklos programa atrodo įdomi. Maitinimas – tris kartus per dieną, – moteris tikino, kad renkantis ne paskutinėje vietoje buvo ir stovyklos kaina. – 119 eurų labai padori suma. Ieškodama radau ir trigubai brangesnių stovyklų. Žinoma, jų ir trukmė kita, bet vis tiek 400 eurų nemokėčiau."

Į stovyklą "Jūrų liūtas" Viktorija mergaitę žada leisti besibaigiant birželiui. Iki tol ji kasdien keliaus pas senelius. Daugiau nei pusę liepos šeima atostogaus drauge prie jūros.

"Liko išspręsti tik rugpjūčio klausimą. Gal dar kokios stovyklos ieškosime", – Viktorija skaičiavo, kad vasara su šeimos poilsiu ir dukros stovyklomis atsieis tikrai nepigiai.

Dalyvauti paskutinėje liepos pamainoje norą pareiškė labai daug mokinių, tačiau priimti galime tik ribotą skaičių.

Spėjo užsiregistruoti

Apie nemokamas dienos užimtumo veiklas ir iš dalies apmokamas vasaros stovyklas, kurias organizuoja Kauno miesto savivaldybė, Viktorija girdėjo jau pernai. Tiesa, tąsyk koją kišo dukros amžius, o šiemet moters užmaršumas.

"Kai prisiminiau apie registraciją, vietų jau nebuvo likę. Keliose stovyklose esame įtraukti į rezervinį sąrašą. Būtų šaunu, jei patektume. Sutaupytume", – Viktorija iki paskutiniųjų neprarado vilties.

Kaunietė Audra dar spėjo įšokti į važiuojantį traukinį – savo pirmoką užrašė į dvi vasaros stovyklas iš gausaus Kauno miesto savivaldybės siūlomo sąrašo. Rugpjūčio pradžioje berniukas su viena bendraklase keliaus į sportinės veiklos stovyklą "Startukas", linksmai, sportiškai, kūrybiškai ir sveikai leis laiką, o šią savaitę jį galima rasti robotikos stovykloje "Kiek tavyje balto?"

"Sūnus labai laukė šios stovyklos. Iš vakaro į kuprinę susidėjo liemenę, kepurę, sausainių ir gertuvę", – Audra džiaugėsi ne tik aštuonmečio užsidegimu, bet ir savo ramybės kaina.

Už penkių dienų stovyklą nuo 8 iki 18 val. su maitinimu Kauno technologijos universiteto (KTU) valgykloje organizatoriai teužsiprašė 20 eurų. Moteris juokavo, kad vieno apsipirkimo maisto prekių parduotuvėje metu duonai, mėsai, pienui ir kitiems būtiniausiems produktams ji neretai išleidžia kur kas daugiau.

"Kai tokios kainos, gailiuosi daugiau kur neužrašiusi", – moteriai bekalbant, iš delno išslydo vienturčio ranka, o jau po akimirkos jis prapuolė bendraamžių būryje. Tuo metu telefonas, kurį berniukas spaudė marškinėlių kišenėje, atsidūrė pačiame kuprinės kampe, šalia sausainių ir gertuvės.

"Nereikia išmaniojo! Čia jau geras ženklas", – į automobilį su šypsena sėdo moteris.

Praeitis ir ateitis

Tuo, kad vaikams neprireiks telefonų, neabejojo ir stovyklos organizatorė Rasa Kasiulynaitė-Timukienė. Tiesa, punkto, draudžiančio naudotis mobiliaisiais įrenginiais, į taisyklių sąrašą ji neįtraukė. Pastarąjį stovyklautojai sudarė patys.

Rasa Kasiulynaitė-Timukienė

"Netriukšmauti, nebėgioti, nesikeikti, nesimušti, susitvarkyti, nelaipioti, būti draugiškiems, nepertraukinėti, kai kalba, kelti ranką, klausyti mokytojų", – lyg žirnius į sieną išbėrusi lentoje surašytus priminimus, nuo žemės vos matoma šviesiaplaukė stovyklautoja suskubo prie stalo.

Čia jos laukė grupės vadovas Julius, dar du komandos nariai ir visa krūva detalių, iš kurių pradinukai turėjo sudėlioti besisukančius vėjo malūnėlius. Vėliau jie piešė komandų pristatymo lapus, žaidė, užkandžiavo.

"Programa įvairi, o priešistorė įdomi. Nors esame labai akademiškose erdvėse, apie robotiką kalbėsime vaikiškai, pasitelkę legendas ir pasakojimus. Čia vaikai sutiks vaidilutes, krivius, sužinos, kam kadaise buvo naudojami meškų ar lūšių nagai, ir begalę kitų dalykų, kuriais tikėjo mūsų protėviai", – informatiką dešimtį metų dėsčiusi R.Kasiulynaitė-Timukienė nenorėjo atskleisti visų detalių.

Stovyklos programą laikyti paslaptyje pasižadėjo ir stovyklautojų tėvai, kad vaikams neišgaruotų netikėtumo džiaugsmas.

"Tarkim, vieną dieną moksleiviai ragaus medų, o paskui iš lego projektuos bites", – stebėdama salėje dūzgiančius vaikus stovyklos organizatorė džiaugėsi kauniečių aktyvumu.

Dar metų pradžioje galvojusi, kaip reikės surinkti norinčius, jau po pirmųjų registracijos valandų R.Kasiulynaitė-Timukienė suprato, kad kitąmet visi norintys į tris pamainas tikrai netilps.

"Dalyvauti paskutinėje liepos mėnesio pamainoje norą pareiškė labai daug mokinių, tačiau priimti galime tik ribotą skaičių", – likę už brūkšnio, anot stovyklos vadovės, pateko į rezervinį sąrašą ir viltingai laukia skambučio, kad jiems nusišypsos laimė.

Dar daugiau įvairovės

Tai jau trečioji vasara, kai moksleiviai gali džiaugtis nemokamomis dienos užimtumo veiklomis ir iš dalies apmokamomis vasaros stovyklomis.

Praėjusiais metais šia galimybe pasinaudojo maždaug 5 tūkst. Kauno moksleivių. Jie išbandė muzikos, meno, sporto užsiėmimus, kūrė animacinius filmus ir šešėlių teatrą, lakstė po cirko areną. Šiųmetė vasara, anot Kauno miesto savivaldybės atstovų, bus ne mažiau aktyvi. Nemokami užsiėmimai, organizuojami Kauno miesto biudžetinėse kultūros, švietimo ir sporto įstaigose. Įvairios veiklos vyks darbo dienomis ir truks nuo 14 iki 16 val.

"Kasmet stengiamės praplėsti veiklų spektrą ir pasiūlyti vaikams vis turiningesnius ir kokybiškesnius užsiėmimus. Siekiame, kad kauniečiams visa tai nieko nekainuotų. Stovyklos neturėtų pareikalauti didelių išlaidų. Tikiu, kad visi norintys tikrai nenuobodžiaus, o iš arčiau susipažinę su naujomis veiklomis galbūt sieks tęsti jas ir po vasaros atostogų", – smagios vasaros jauniesiems miestiečiams linkėjo Kauno miesto mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Mero pavaduotojos koordinuojama Kauno miesto savivaldybės programa "Iniciatyvos Kaunui" šiemet iš miesto biudžeto skyrė 190 tūkst. eurų, iš dalies finansuodama nevyriausybinių organizacijų projektus, skirtus rengti vasaros poilsio stovyklas. Tai esą turėtų žymiai sumažinti jų kainą, o kokybišką poilsį padaryti prieinamesnį dar didesniam kauniečių būriui.

Dar galima registruotis

Registracija į 150 dienos užsiėmimų ir kelias dešimtis skirtingų stovyklų prasidėjo dar gegužės pradžioje. Šiemet tam specialiai sukurta elektroninė registracijos platforma. Tai, anot sumanytojų, padės tiksliau identifikuoti visus norinčius ir užtikrins, kad kiekvienam būtų sudarytos lygios galimybės patekti į pageidaujamas veiklas.

"Be to, nuo šiol susidomėjusieji, pasinaudodami filtravimo sistema, galės greičiau ir paprasčiau iš ilgo sąrašo atsirinkti užsiėmimus pagal savo interesus", – naujosios sistemos pranašumus vardijo savivaldybės atstovai.

Kauniečiai nesnaudė – pusvelčiui siūlomus kelialapius į stovyklas išgraibstė per gerą pusdienį. Tuo metu į dienos užsiėmimus dar drąsiai galite registruotis. Vasarotojų tebelaukia Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Jaunimo, meno ir muzikos skyrius, sporto mokykla "Startas", krepšinio mokykla "Žalgiris", A.Martinaičio dailės mokykla ir daugelis kitų įstaigų.

"Registruojantis labai svarbu įvertinti vaikų sveikatą, atsižvelgti į jų pomėgius ir objektyviai pasverti savo galimybes. Rinktis tik tuos užsiėmimus, kuriuos poilsiaujantys moksleiviai išties pareigingai lankys", – būti atsakingus, galvoti ne tik apie save, bet ir apie kitus kvietė mero pavaduotoja.

GALERIJA

  • Srautas: R.Kasiulynaitė-Timukienė negalėjo patikėti, kad susidomėjimas stovykla bus toks didelis.
  • Stovyklos – kiekvieno poreikiui: vieni ruošia šimtus eurų, kiti išlaidauti neskuba
  • Stovyklos – kiekvieno poreikiui: vieni ruošia šimtus eurų, kiti išlaidauti neskuba
  • Stovyklos – kiekvieno poreikiui: vieni ruošia šimtus eurų, kiti išlaidauti neskuba
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Buvo geriau

Anoje sąjungoje vaikai galėjo visą mėnesį nemokamai būti stovykloje, o kartais net ir kelias pamainas. Šioje sąjungoje vaikai auga ant asfalto dėl to, kad apie milijonieriams skirtas stovyklas gali tik pasvajoti...

Aninimas

Keista kad orlovo nuomones cia nera jis gi visada specas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS