Sumažinus viešojo transporto maršrutų skaičių – bėdos: keleiviai nesijaučia saugūs | kl.lt

SUMAŽINUS VIEŠOJO TRANSPORTO MARŠRUTŲ SKAIČIŲ – BĖDOS: KELEIVIAI NESIJAUČIA SAUGŪS

Kauniečiai susirūpino, kad, sumažinus viešojo transporto priemonių skaičių, ne visada įmanoma laikytis Vyriausybės nurodymo dėl saugaus atstumo, todėl kyla COVID-19 grėsmė.

Vienas šalia kito

Į "Kauno dieną" kreipėsi miestiečiai, pastebėję, kad viešajame miesto transporte nėra jokių galimybių laikytis Vyriausybės nurodymo dėl saugaus atstumo tarp žmonių. Piko valandomis, kai žmonės važiuoja į darbą arba grįžta iš jo, praktiškai visuose autobusuose ir troleibusuose užimtos visos sėdimos vietos ir dar daugybė stovinčių.

Kaip pavyzdys buvo pateiktas 23 maršruto autobusas, kuris važiuoja maršrutu Domeikava–Rokai. "Šiuo maršrutu važiuoju į darbą. Seniau kursuodavo dviejų arba net trijų dalių sujungtas autobusas, o dabar pakeistas į nedidelį. Sėdimos vietos būna užimtos visos ir dar keletas važiuoja stovėdami. Apie saugų atstumą nėra nė kalbos", – pastebėjimais dalijosi kaunietė.

Daugeliui į darbą vis tiek reikia važiuoti, tad gal piko valandomis transporto galėtų būti daugiau.

Moteris nusivylė telefonu išgirdusi "Kauno autobusų" atsakymą, kad sumažinti maršrutų skaičių nurodžiusi savivaldybė ir jie daro taip, kaip liepta.

"Aš nesakau, kad dabar per karantiną turi važiuoti tiek viešojo transporto, kiek buvo anksčiau. Žinoma, važiuojančių žmonių sumažėjo, tačiau toli gražu ne visos įmonės užsidarė dėl pasikeitusių aplinkybių. Daugeliui į darbą vis tiek reikia važiuoti, tad piko valandomis transporto galėtų būti daugiau, o dieną, vakare – mažiau", – svarstė kaunietė.

Žada atsižvelgti

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius pateikė skaičiavimus: "Palyginti su 2019 m. važiuojančių viešuoju transportu 2020 m. sumažėjo 70 proc. Mes viešojo transporto maršrutų sumažinome 30 proc. Tai, palyginti, ne taip drastiškai pagal sumažėjusį važiuojančių skaičių", – paaiškino vedėjas.

Vedėjas įvertino minimo 23 maršruto autobuso keleivių gausą – 29 keleiviai. Tai nereiškia, kad jie įlipo Domeikavoje, o išlipo Rokuose. Tiek keleivių bendrai pasinaudojo šiuo maršrutu.

"Prieš priimdami sprendimą, kuriuos maršrutus panaikinti, apklausėme vairuotojus. Atsižvelgėme į jų pateiktą statistiką, taip pat rėmėmės elektroninių bilietų atsižymėjimo skaičiais", – aiškino M.Matusevičius.

Vedėjas sutiko, kad sprendimui naudota statistika nėra visiškai tiksli dėl kelių priežasčių. Pasak vedėjo, ne visi žmonės, įlipę į viešąjį transportą, pažymi elektroninį bilietą. "Taip pat nematome tų, kurie turi mėnesinius elektroninius bilietus. Kol kas turintys mėnesinius bilietus neprivalo jų pažymėti kiekvieną kartą įlipę važiuoti viešuoju transporto, tačiau ši tvarka keisis ir pažymėti mėnesinį turės kiekvieną kartą. Tada važiuojančių skaičių bus galima įvertinti tiksliau", – dėstė M.Matusevičius.

Skirtingi poreikiai

Vis dėlto grįžkime prie saugaus atstumo tarp keleivių viešajame transporte. Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas sutiko, kad kaunietės pateiktas pavyzdys, kai važiuojant 23 maršruto autobusu visos sėdimo vietos užimtos ir dar yra stovinčių keleivių, neatitinka karantino reikalavimų.

70 proc. – tiek pernai, palyginti su 2019 m., viešajame transporte sumažėjo keleivių.

Šiuo metu viešuoju transportu vežti galima tik sėdinčius keleivius, o atstumas tarp jų turi siekti ne mažiau kaip 1 m. "Mes, žinoma, peržiūrėsime šiam laikotarpiui paliktus maršrutus ir jų intensyvumą. Stengiamės atsižvelgti į keleivių pastabas", – atsakomybės nesikratė vedėjas.

M.Matusevičius neslėpė, kad viešojo transporto poreikis šiuo metu dirbančioms įmonėms labai skirtingas. Tarkime, Taikos prospekte veikia nemažai įmonių, kurios dirba pamainomis, todėl jos norėtų, kad nestigtų autobusų ir 5 val. ryte, ir 22 val. vakare. Kitoms aktualus tradicinis darbo laikas, tad didesnis viešojo transporto poreikis vyrauja prieš 8 val. ryte ir 17 val. po pietų.

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

žmogus

Begalviai valdžioje, išsirinkote tokią valdžią dabar ir turite. Autobusai perpilditi, žmonių saugumas - nulis, kaip apsisaugoti nuo COVID? Pasakykite valdžios atstovai....Matyt, irgi jau protą prarado...Reikalauja to, ko negalima padaryti viešajame transporte.

Keleivė

Tikrai tįaip, sumažino autobusų kiekį, važiuoja vos ne kas valandą, lauki lauki, o apie saugumą net kalbos negali būti, nes žmonės vos ant galvos lipa, vietų laisvų autobusuose jau nebūna, tenka stovėti prisiglaudus, ka jie begalviai pridarė....Reikalauja atstumo, saugumo, neįmanoma apsisaugoti....Ką valdžia dabartinė pridarė?

Kava

O, į Vainatrakiu kapines aš galiu važiuoti 61 autobusų? Jei esu kaunietė... Neįskaitoma?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS