Sustabdė: Pakarklės miške žvyro karjero nebus | kl.lt

SUSTABDĖ: PAKARKLĖS MIŠKE ŽVYRO KARJERO NEBUS

  • 20

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) nepatvirtino bendrovės „Rizgonys“ planuojamos ūkinės veiklos – naudingųjų išteklių gavybos Kvesų smėlio ir žvyro telkinio naujame plote – poveikio aplinkai vertinimo programos (PAV).

Išnagrinėjusi visą išsamią kitų institucijų informaciją, agentūra nustatė, kad planuojama ūkinė veikla neatitinka Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo ir Miškų įstatymo nuostatų.

Sprendimas netvirtinti programos priimtas įvertinus, kad Kauno rajono savivaldybės teritorijoje yra nenaudojamų naudingųjų iškasenų telkinių ar jų dalių, išsidėsčiusių ne miško žemėje, kuriems neišduoti leidimai naudoti žemės gelmių išteklius.

Kauno rajono savivaldybė nuosekliai laikėsi neigiamos pozicijos dėl galimybių kasti naudingąsias iškasenas miško teritorijoje. Kauno rajono savivaldybės taryba 2021 m. balandžio 20 d. yra nepritarusi „Rizgonys“ planams plėtoti ūkinę veiklą į Pakarklės miško teritoriją patenkančiose vietose.

2022 m. birželio 30 d. Kauno rajono savivaldybės taryba vienbalsiai priėmė kreipimąsi į Aplinkos ministeriją, prašydama pakeisti Pakarklės miško paskirtį iš ūkinės į rekreacinę ir suteikti jam II B kategoriją, tačiau toks sprendimas nebuvo priimtas.

Praėjusių metų pabaigoje „Rizgonių“ bendrovė nusitaikė į kitą Pakarklės miško teritoriją, motyvuodama, kad didelę jos dalį sudaro laukymės, o įstatymas nedraudžia jose kasti naudingųjų iškasenų. Kauno rajono savivaldybė prašė planuotojo patikslinti (sumažinti) PŪV teritoriją, ją numatant ne miško žemėje. Buvo surengtos konsultacijos su Valstybinių miškų urėdijos (VMU) atstovais, kartu ieškota sprendimų, kaip apsaugoti mišką. Į situaciją sureagavo ir Aplinkos ministerija.

Atsižvelgta į reikšmingus faktus: planuojamoje karjero teritorijoje auginami vertingi genetiniai sodinukai, taip pat yra jautrių gretimybių – Karklės ichtiologinis ir Paštuvos botaninis draustiniai, o Nacionaliniame kraštovaizdžio tvarkymo plane Pakarklės miškas išskiriamas kaip vienas vertingiausių kraštovaizdžių, kuriam būtina taikyti griežčiausius vizualinės apsaugos reikalavimus.

„Norėčiau padėkoti visiems, kurie padėjo išsaugoti Pakarklės mišką: vietos bendruomenei, Lietuvos miškininkų sąjungai, Valstybinei miškų tarnybai, visuomeninėms organizacijoms. VMU vadovo Valdo Kaubrės iniciatyva planuojamoje teritorijoje pakeista žemės paskirtis buvo ypač reikšmingas argumentas. Taip pat esu dėkingas AAA už profesionaliai išnagrinėtą poveikio aplinkai programą ir atsakingai priimtą sprendimą“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Leonardas

Meras pritare karjerui, o dabar jau tipo jis buvo prieš?? jie ka nori apgauti?

Virga

Gaila kad neraus duobiu.

JP

Manau vertėtų pažiūrėti KRS viešą posėdį, o ten pamatysite kaip neleidžia net iki galo baigti kalbėti Pakarklės miško bendruomenės pirmininko. Meras siūlo pabūti populistams. Tai labai įdomu kurioje vietoje čia yra KRS palaikymas…
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS