Švarios gatvės – atgaiva miestui | kl.lt

ŠVARIOS GATVĖS – ATGAIVA MIESTUI

  • 8

Niekas neabejoja būtinybe nuolat valyti grindis namuose, nes švara yra ne tik estetika, bet ir geros sveikatos sąlyga. Tokia pati taisyklė galioja ir miestų viešosiose erdvėse – švarios gatvės užtikrina gaivesnį orą, sveikesnį klimatą, mažesnį kietųjų dalelių kiekį. Kaunas yra vienas pirmųjų miestų šalyje tam skyręs didelį dėmesį.

Mažos dalelės – dideli rūpesčiai

Viena didmiesčių bėdų yra užterštas oras. Ypač ši problema paūmėja įsivyravus anticiklonams, kai laikosi ramūs, sausi orai. Tada kelkraščiuose kaupiasi dulkės, purvas. Dėl intensyvaus eismo sausi ir lengvi nešvarumai lengvai kyla į orą. Specialistai šiuos teršalus vadina kietosiomis dalelėmis.

Tai visų Europos didmiesčių problema. Kai kuriose ES šalyse: Belgijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje, Vokietijoje – atlikti tyrimai rodo, kad nuo 6 iki 12 proc. prastos gyvenamosios aplinkos sukeliamų ligų lemia devyni aplinkos veiksniai, o vienas iš jų – tarša kietosiomis dalelėmis. Tai ore esančių dalelių ir skysčio lašelių mišinys, kuriame gali būti įvairių komponentų – rūgščių, sulfatų, nitratų, kitų druskų mišinių, organinių junginių, metalų, dirvožemio dalelių, suodžių, nusidėvėjusių padangų, stabdžių, šaligatvių dangos dulkių ir kt. Be to, kietosios dalelės gerai absorbuoja toksines medžiagas ir mikroorganizmus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Kemežaitė sakė, kad dulkės labiausiai dirgina kvėpavimo takus ir gali sukelti įvairias ligas. „Ilgą laiką veikdamos didelėmis koncentracijomis dalelės dirgina kvėpavimo takų ir plaučių audinį. Dirgindamos viršutinius kvėpavimo takus kietosios dalelės gali sukelti ūmias ir lėtines kvėpavimo takų ligas, pavyzdžiui, bronchitus“, – teigė specialistė.

Nemokamas avarinės tarnybos ir kokybės telefonas 8 800 00 111.

Išeitis – gatvių priežiūra

Kaune automobilių eismas gana intensyvus, todėl per metus būna ne viena diena, kai kietųjų dalelių koncentracija yra didesnė nei leistina norma. Dažniausiai taip atsitinka šaltomis žiemos dienomis, pavasariais. Kai medžiai išskleidžia lapus, tarša šiek tiek absorbuojama. Tačiau įsivyravus ilgai trunkančioms sausoms ir karštoms dienoms, dulkių neišvengiamai gausėja.

Ar čia gali pagelbėti komunalinių paslaugų teikėjai? Kauno savivaldybės UAB „Kauno švara“ Miesto valymo ir atliekų valdymo direktorius Darius Stasikonis pabrėžė kad naujos kartos technika pasirinkta siekiant ne tik modernizuoti gatvių valymo procesą, bet ir mažinti dulkėtumą ir oro užterštumą kietosiomis dalelėmis. „Tam būtina valyti gatves specialia technika. Kaunas yra vienas pirmųjų miestų šalyje, modernizavęs gatvių valymo procesą. Miesto gatvės šiandien valomos naujos kartos vakuuminėmis gatvių valymo mašinomis“, – teigė jis.

Autoparkas – vis efektyvesnis

Kauno miesto savivaldybė siekdama mažinti oro taršą ir užtikrinti gatvių švarą numatė finansavimą ir parengė projektą, kuris yra finansuojamas ES struktūrinių fondų. Sėkmingai pritraukus europines lėšas įsigytos septynios vakuuminės gatvių valymo mašinas. „Dar praėjusių metų pavasarį bendrovės automobilių parką pasiekė keturios kompaktiškos naujosios kartos gatvių valymo mašinos. Tad miestiečiai jas jau galėjo pamatyti valančias miesto aikštes, dviračių takus, šaligatvius. Praeitą vasarą į  gatves išvažiavo didesnės ir galingesnės mašinos. Naujosios didesnių gabaritų vakuuminės mašinos pajėgios valyti ne tik aikštes, bet ir pagrindines miesto gatves“, – sakė D.Stasikonis.

Šios mašinos išsiskiria savo efektyvumu dėl ypatingų techninių charakteristikų. Greitai užmarštin nueis dienos, kai paskui gatves valančias mašinas būdavo geriau nevažiuoti dėl iš šepečių kylančių dulkių debesų. Šiuolaikinės mašinos dirba kitokiu principu.

„Prieš pradėdamos šluoti jos pirmiausia sudrėkina dangos paviršių, kad į orą nekiltų dulkės. Vėliau šepečiai nešvarumus nukreipia į siurblius, vakuuminiu būdu sutraukiančius šiukšles į specialią talpyklą. Ant mašinos stogo sumontuota papildoma siurbimo žarna didesnių gabaritų šiukšlėms surinkti. Taip pat įrengta aukšto spaudimo plovimo sistema“, – aiškino D.Stasikonis.

Išvaloma šimtai gatvių

UAB „Kauno švara“ Miesto tvarkymo skyriaus vadovė Jolanta Beidokaitė pasakojo, kad naujoji gatvių valymo technika į gatves išriedėjo anksti pavasarį. Ji valė nuo Kauno miesto gatvių smėlį, druskos mišinį, purvą ir kitus nešvarumus. „Iki gegužės buvo išvalyta daugiau kaip 235 miesto gatvės, atlikta ir papildomų darbų, kaip purvo sankaupų nuvalymas greta šaligatvių. Išvalius susikaupusį purvą, gatvės, kaip ir kasmet, ir toliau prižiūrimos, pagal iš anksto suderintą planą“, – tvirtino J.Beidokaitė.

UAB „Kauno švara“ gatves ne tik valo. Kai ilgai nelyja, tvyrant karščiams jos yra ir laistomos. „Šiemet kaip niekad anksti atėjusi karšta bei sausa vasara įdarbino ir naujas mūsų gatvių priežiūros-laistymo mašinas. Jas savivaldybės administracija įsigijo ir paruošė darbui dar praėjusių metų rudenį“, – sakė J.Beidokaitė.

Gatvių laistymas pradėtas gegužės mėnesį ir laistoma karštomis dienomis pagal patvirtintą tvarką.

Visa tai prisideda prie geresnės ir sveikesnės kauniečių aplinkos kūrimo.

Laistomi ir žvyrkeliai

Sausomis dienomis labai svarbi drėgmė dar neišasfaltuotose gatvėse. Ten dulkėtumas sausomis dienomis itin didelis. Čia taip pat atvažiuoja bendrovės „Kauno švara“ laistymo mašinos. Jos lieja ne paprastą, bet druskingą vandenį. „Žvyrkelių dulkėjimo mažinimo tikslais naudojamas kalcio chloridas. Dėl gerų higroskopiškumo savybių jis žvyro dangose sulaiko drėgmę net ir ilgiau trunkančios sausros laikotarpiu, nes sugeba absorbuoti drėgmę iš aplinkos, esant labai mažam santykiniam oro drėgniui. Absorbuoti iš oro vandens garai žvyro dangoje, apdorotoje kalcio chloridu, kondensuojasi, drėkina ją. Žvyro dangoje sudrėkusios smulkiosios dalelės didina  tūrį, mažina žvyro dangos poringumą, įgauna rišamųjų savybių, suriša mineralines daleles, stabilizuoja dangą, neišdulka“, – aiškino J.Beidokienė.

Siekdama sumažinti taršą bendrovė atlieka ir papildomus smulkesnius darbus: prižiūri ir tvarko šaligatvius, laiptus, požemines perėjas, žaliuosius plotus, viešojo transporto stoteles, šluoja, surenka šiukšles.

Visa tai prisideda prie geresnės ir sveikesnės kauniečių aplinkos kūrimo.

Turite klausimų ar pasiūlymų? Matote netvarką, pastebėjote atvirą šulinį, duobę, įgriuvą, nulūžusį medį, vandentiekio avariją, neveikiantį šviesoforą ar kitą avarinę situaciją, keliančią pavojų jums ir aplinkiniams? Praneškite. Mums rūpi!

Nemokamas avarinės tarnybos ir kokybės telefonas 8 800 00 111.

GALERIJA

  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
  • Švarios gatvės – atgaiva miestui
„Kauno švaros“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Būtina išasfaltuoti aikšteles Minkovskių g. prie Fredos, Kauno grūdų įmonių, kuriomis naudojasi įmonių produkciją vežantis sunkiasvoris transportas. Šios aikštelės po lietaus pavirsta purvynu ir purvu teršiama Minkovskių g.

Sandra

Sutinku, kad Kauno gatves,šaligatvius ,prie daugiabučių įvažiavimus reikia valyti nuo mešvarumų, o kur drėkinimas gatvių, šaligatvių, miestas dūsta nuo dulkių ir sauso oro.

Goodmood

Vieni valo gatves, kiti išpjauna duobes ir su skalda palieka kelioms dienoms. Skalda išdraikoma po visą gatvę.. Tada vėl valom... Nekalbu apie saugumą, kai po judrią gatvę išbatstyti gabalai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS