Sveikatą tikrinkite dabar, kad nereiktų stumdytis eilėje | kl.lt

SVEIKATĄ TIKRINKITE DABAR, KAD NEREIKTŲ STUMDYTIS EILĖJE

  • 2

Kauno miesto visuomenės sveikatos biuras pataria: moksleivių sveikatą patikrinkite dabar ir rudenį nereiks stumdytis eilėje prie šeimos gydytojo kabineto.

Kauno miesto visuomenės sveikatos biuras pataria: moksleivių sveikatą patikrinkite dabar ir rudenį nereiks stumdytis eilėje prie šeimos gydytojo kabineto.

Kiekvienais metais prieš naujus mokslo metus visi moksleiviai iki 18 metų mokyklai privalo pateikti vaiko sveikatos pažymėjimą, todėl rugsėjo pradžioje poliklinikose susidaro didžiulės eilės ir sveikatos patikrinimas tėveliams, auginantiems mokyklinio amžiaus vaikus, virsta tikru galvos skausmu. Kad taip nenutiktų, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ragina tėvus pasirūpinti vaikų sveikatos profilaktika jau dabar, o ne rudenį.

Sveikatos apsaugos ministerija šiemet pakoregavo vaiko sveikatos tikrinimo taisykles. Anksčiau kiekvienais metais vaiko sveikatos pažymėjimą tėveliai turėjo pateikti tik iki rugsėjo 15 d., tačiau, kad visiems būtų patogiau, šio termino atsisakyta. Jei vaikas nekeičia mokyklos, jo sveikatos pažymėjimas galioja visus metus, todėl nebūtina artėjant naujiems mokslo metams visiems vaikams strimgalviais pulti tikrintis sveikatos (jeigu sveikatos pažyma dar galioja).

„Pavyzdžiui, jei tėvai vaiko sveikatą tikrino lapkričio 15 d., tai pažyma galioja iki kitų metų lapkričio 15 d.", – sakė Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė A.Gricienė.

Vis dar pasitaiko atvejų, kai tėvai ar globėjai formaliai žiūri į vaiko sveikatos tikrinimą, tačiau, pasak specialistės, šis patikrinimas labai svarbus.

„Vaikai mokymosi įstaigose praleidžia didžiąją dalį savo laiko, todėl sveikatos pažymoje gydytojo pateiktos išvados ir rekomendacijos dėl vaiko galimybių dalyvauti mokyklos vykdomoje veikloje. Ypatingai pažyma reikalinga ūmių sveikatos sutrikimų atvejais, kai per pamokas mokiniui, pavyzdžiui, dėl alergijos ar lėtinių sveikatos sutrikimų prireikia skubios medicinos pagalbos, turint išsamią gydytojo pažymą, galima skubiai įvertinti situacijos pavojingumą ir imtis atitinkamų priemonių", – sakė A.Gricienė.

Specialistė primena tėveliams, kad dėl moksleivio sveikatos pažymos į savo šeimos gydytoją reikia kreiptis įprasta tvarka: iš anksto užsiregistruoti, atvykti nurodytu laiku ir, svarbiausia, kad vaiką lydėtų vienas iš tėvų arba teisėtų globėjų, nes be jų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima.

Taip pat tėvai ar globėjai turėtų žinoti, kad prieš einant pas šeimos gydytoją pirmiausia su vaiku reikėtų apsilankyti pas odontologą ir patikrinti vaiko dantų būklę, o pas šeimos gydytoją reiktų vykti tik gavus išvadą apie vaiko dantų būklę. Kiekvienais metais gydytojas, tikrindamas vaiko sveikatą, turi įvertinti jo ūgį, svorį, kūno masės indeksą, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, nervų, virškinamojo trakto, urogenitalinę, skeleto ir raumenų bei endokrininės sistemos funkcinę būklę. Taip pat atliekami kraujo bei šlapimo tyrimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

mama

mano sunu jau 5metus seimos gydytoja siuntineja pas ortopedus bet tie neranda prie ko prikipti ,susidaro toks vaizdas svarbu tik siuntima parasyti ir pasiusti mama su vaiku

Bevertis

Visas sis tikrinimas kaip ir skiepai yra bevertis. Naudingas tik medikams,nes sitaip jie turi darbo. Kai vaikas rimtai suserga daznai daktatrai diagnozes net teisingos nenustato,ka kalbeti apie reikalinga tuo metu gydyma. Daktarai taip iprate prie sveiku vaiku rutininio tikrinimo,kad nemoka atpazinti serganciu ir nebezino net kas tam vaikui yra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS