Šventinės rinkliavos mokyklose – be ribų? | kl.lt

ŠVENTINĖS RINKLIAVOS MOKYKLOSE – BE RIBŲ?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Pasipiktinimą internete sukėlė pasklidusios ketvirtokų išleistuvių šventės kaina. Tėvai prisipažino, kad ir kitose Kauno švietimo įstaigose klesti abejotinos rinkliavos.

Brangios išleistuvės

Socialiniame tinkle "Facebook" didelę audrą sukėlė paviešintos sumos, kurias turi tėvai skirti Kauno Prano Mašioto pradinės mokyklos ketvirtokų išleistuvėms. Skelbiama, kad šventei už 300 eurų bus nuomojama salė "Tautos namuose", 900 eurų atsieis padėkų raštų mokyklai spausdinimas, dar 1 tūkst. teks sumokėti už restoraną, kuriame vaišinsis 25 mokyklos darbuotojai, įskaitant mokytojus.

Sąraše įvardyta, kad dar 1 tūkst. eurų kainuos dovana mokyklai – lauko muzikos instrumentai. Siūloma klasės vadovui įteikti 1 000 eurų vertės kelionės čekį. Tokia pat dovana numatyta ir mokyklos direktorei. Dar 300 eurų skirta fotografo ar kitoms išlaidoms. Viską sudėjus išeina 4,5 tūkst. eurų suma, kurią turi padengti visų ketvirtų klasių mokinių tėvai.

Išvydę tokias sumas tėvai neslėpė pykčio. Internautai plūdo, kad kalba eina tik apie ketvirtokų išleistuves. Retoriškai klausta, o kokios sumos laukia dvyliktoje klasėje. Šis įrašas sulaukė daugelio žmonių reakcijos. Vieni svarstė, kad tėvai savo vaikams patys kuria šventę ir gali nuspręsti, kiek pinigų daug, o kiek mažai. Kiti nepagailėjo aštrios kritikos mokyklos vadovybei.

"Labai laukiau, kada galų gale kam nors iš tėvų trūks kantrybė ir pradės viešinti toje mokykloje vykstančius pinigų rinkimus. Ten savotška reketo sistema nuo labai seniai vyksta", – akmenį į šios mokyklos daržą sviedė komentatorė Odeta.

"Mes Kalėdoms ar mokyklos pabaigimui (Švedijoje) renkame po 2 eurus. Auklėtoja gauna gėlių puokštę, vaikai bažnyčioje padainuoja, paskui – piknikas su savo atsineštu maistu mokyklos kiemelyje", – savo patirtimi svečioje šalyje pasidalijo Živilė.

Šventėje neliko vaikų

Kiti internautai atkreipė dėmesį, kad per išleistuvių šventę mokykla ir mokytojai tapo pagrindiniu akcentu, tačiau visi tarsi užmiršo pirmiausia žiūrėti į vaikus ir sukurti jiems įsimintiną kelionę į penktąją klasę.

"O kam išvis tos šventės? Pamanykit, net keturias klases baigė, tai bent... Juk čia jau išeina ne vaikų, o tik mokytojų ir tėvų šventė. Vaikai čia niekuo dėti. Neduočiau nė euro ir net vaiko neleisčiau į tokią šventę", – pasisakė anonimu prisistatęs komentatorius.

Labai laukiau, kada galų gale kam nors iš tėvų trūks kantrybė ir pradės viešinti toje mokykloje vykstančius pinigų rinkimus. Ten savotška reketo sistema nuo labai seniai vyksta.

"Bet kyla klausimas, kaip prie šventės vaikams prisideda sąmatoje numatyti kelionės čekiai direktorei ir auklėtojoms? Sutinku, tarkime, dėl dovanos mokyklai ar padėkos auklėtojai, bet tik tokiu atveju, jei tai yra tėvų iniciatyva, o ne spaudimas iš mokyklos pusės. Anksčiau auklėtojoms dovanai užtekdavo 100–200 litų, o dabar jau 1 tūkst. eurų reikia. Kas toliau?" – antrino Jolita.

Dovanų neprašė?

Kilus ažiotažui dėl pradinukų išleistuvių kainos, "Kauno dienai" P.Mašioto pradinės mokyklos direktorė Aušra Burbienė tikino, kad apie nemalonią situaciją esą sužinojusi tik iš žiniasklaidos.

"Šią situaciją vertinu kaip tėvų iniciatyvą ir nuo jos visiškai nusišalinu. Nuo dovanų nusišalinu, už patalpų nuomą sumokės mokykla. Kadangi dėl nuomos vyksta derybos, negaliu pasakyti, kokią sumą teks tam skirti, tačiau ieškome pigiausio varianto. Už padėkas, atvirukus taip pat bus sumokėta iš mokyklos lėšų. Dėl tėvų sprendimo mokyklai padovanoti lauko muzikos instrumentus jų ir paklauskite", – mokyklos vadovė tikino savo poziciją išdėsčiusi ir miesto valdžios atstovams.

Paklausta, ar 4,5 tūkst. eurų siekianti suma už išleistuves yra didesnė nei ankstesniais metais, direktorė bandė aiškinti, negalinti palyginti sumų. Ji tikino niekada nemačiusi nė vienų metų išleistuvių šventės išlaidų sąrašų. Ir nepamiršo paminėti, kad pernai tėvai mokyklai padovanojo šachmatus, kuriais vaikai naudojasi.

"Kiekviena klasės savivalda tariasi, ką jiems daryti. Noriu nuraminti, kad pakviečiau klasės komitetų pirmininkus ir tarybos pirmininkę. Be to, raštu atsiribojau nuo šios, kaip galima pasakyti, propagandos. Visų dovanų atsisakysime viešai. Juk asmeninės iniciatyvos ir lieka asmeninėmis iniciatyvomis", – pokalbį baigė Kauno P.Mašioto pradinės mokyklos vadovė.

Renka ir kitur

P.Mašioto pradinė mokykla tikrai nėra vienintelė Kauno švietimo įstaiga, kurioje klesti šventinės rinkliavos. Internete tėvai pasidalijo įvairia patirtimi iš kitų miesto mokyklų. Didžiojoje daugumoje įstaigų tėvai renka pinigus paskutinio skambučio, šimtadienio ar išleistuvių šventėms. Kauniečiai įvardijo, kad sumos svyruoja ir yra labai įvairios, tačiau vidurkis – 70 eurų. Paprastai į šią sumą įeina dovanos mokyklai ir mokytojams, maistas šventės metu, kartais net šventės vietos nuoma.

Tėvai diskutavo, kad nemažai atsieis ir dvyliktokių apranga, nes merginos neretai ne tik šimtadieniui, bet ir išleistuvių šventei perka naujas sukneles, darosi šukuosenas. Todėl išlaidų pareikalaus ne tik ant limuzinai, laivai, kitos pramogų ir padėkos mokyklai, bet kainuos ir asmeninis pasiruošimas šventei.

"Mano dukros mokykloje šimtadieniui metėmės maždaug po 50 eurų. Šventėme mokyklos salėje, tad reikėjo pasirūpinti tik maistu. Nuo visų abiturientų įprasta mokyklai dovanoti dovaną, nusprendėme palikti didelius molinius vazonus su įspaustu laidos numeriu. Mokytojams buvo simbolinė dovanėlė – po graviruotą šaukštelį. Tokia mintis kilo, nes praėjusi laida dovanojo puodelius, tad pagalvojome, kad bus komplektas. Klasės auklėtojams nupirktos kiek didesnės dovanos, mūsų klasė padovanojo marškinėlius su vaikų nuotrauka, kiti, kiek žinau, dovanojo rašiklį. Išleistuvėms rinkliava bus mažesnė, nes jau nebus dovanų mokyklai", – apie šventines rinkliavas kalbėjo viena Dainavos gyventoja.

Šventė vaikams

Vis dėlto kauniečiai tikina, kad kai kurios mokyklos turi šventines rinkliavas, tačiau jos orientuotos į vaikus ir jų šventę, padėka mokytojams nueina į antrą planą. Viena kaunietė savo vaikus leidžia į Jono Pauliaus II mokyklą ir šiemet bus rengiamos ketvirtokų išleistuvės. Šiai šventei tėvai skiria 50 eurų, tačiau planuojama visos dienos pramogų diena.

"Nusprendėme visi vykti į ekskursiją. Kartu su klasės auklėtojomis plauksime laivu. Bus užsakytas gidas. Be to, vaikai dalyvaus orientacinėse varžybose, tad visą dieną turės ką veikti", – apie tai, kaip vaikai atsisveikins su pradine mokykla, pasakojo kaunietė Jūratė.

Dar kiti tėvai tikino, kad mokykloje išleistuvių šventė bus organizuojama minimaliomis išlaidomis.

"Mano dukros mokykloje mokytoja per susirinkimą dėl išleistuvių aiškiai ir paprastai pasakė tėvams, kad mokyklos nuostata ir pozicija dėl išleistuvių – kūrybiškumas, originalumas ir bendruomeniškumas. Negali būti kalbos apie kažkokias dovanas direktorei, mokytojoms ar mokyklai. Mokytoja pasakė, kad gerbtume jų orumą ir geriausia dovana yra nuoširdi padėka ir geras žodis. Manau, kad čia griežta direktorės pozicija. Taip turėtų būti", – kalbėjo kitos mokyklos pradinukų mama Ernesta.

Mokytoja per susirinkimą aiškiai pasakė, kad mokyklos pozicija dėl išleistuvių – kūrybiškumas, originalumas ir bendruomeniškumas.

Jaučia pareigą?

Aktyvus mokyklų reikalais besidomintis tėvas Andrius Murauskas tikino, kad rinkliavos švietimo įstaigose turi keletą aspektų. Vienas jų – tėvų siekis atsidėkoti pedagogams ir parodyti valstybei, kad ši mokytojais per mažai rūpinasi.

"Jei rinkliavos skirtos mokyklai, yra signalas, kad valstybė ir savivaldybės per mažai rūpinasi pačia mokykla. Jei tėvams reikia patiems dažyti sienas, susimesti šachmatams ar lauko instrumentams, vadinasi pati švietimo įstaiga negali įsigyti tinkamų ugdymo priemonių", – sakė pašnekovas.

Anot jo, šventinės rinkliavos yra labai individualios, tad priklauso ne tik nuo mokyklos, bet ir jos bendruomenės.

"Juk ir namuose visi skirtingai švenčiame. Vieniems sumuštiniai tinka, kitiems ir lašišos nebus gana, tad, kaip švęsti išleistuves, yra kiekvienos bendruomenės reikalas. Bėda ta, kad pati bendruomenė yra nevienalytė ir kai kur atsiranda iš tėvų ne visai adekvačių pasiūlymų, o kiti sukandę dantis, nors iš neišgali, bando tai išpildyti. Tada atsiranda įtampa.

Grįžtant prie P.Mašioto mokyklos pavyzdžio, ten rinkliavos – gana nemažos. Tačiau esu kalbėjęs su keliais tėvais. Jie problemų nemato ir tikina, kad reikia žinoti, kur leidi vaiką, nes čia yra tokios tradicijos. Bendrai padėkos mokytojams ir direktoriams dar kartą parodo valstybės neįgalumą, nes tėvai jaučia, kad mokyklos administracijai valstybė nepakankamai atsilygina. Tėvai patys bando kompensuoti ir rinkliavomis prisidėti prie mokytojų atlyginimo", – nuomonę apie rinkliavas išsakė A.Murauskas.

Nenormali praktika

Viešojoje erdvėje pasklidusi informacija ir joje minimos šventėms renkamos sumos šokiravo ir Kauno miesto savivaldybės administraciją.

"Tai nėra normalu. Manome, kad tėveliai turėtų objektyviai įvertinti savo norus ir susilaikyti nuo nepagrįstų ketinimų teikti tokias brangias dovanas", – dėstė administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė.

Ji teigė, kad buvo nedelsiant suorganizuotas susitikimas su mokyklos direktore ir ketinama toliau analizuoti situaciją.

"Vienareikšmiškai nepritariame tokiems dalykams, jų nepalaikome ir manome, kad rinkliavos mokyklose yra negalimos. Apie tai Kauno mokyklos ir darželiai yra įspėti net raštiškai. Paramos būdų mokykloms gali būti įvairių – labdaros sąskaitos ar vadinamoji 2 proc. parama. Tėvai gali atsidėkoti mokytojams, mokyklai savo valia ir iniciatyva, bet tai negali kilti iš pačios mokyklos", – sakė Kauno savivaldybės atstovė.


Kitos rinkliavos

"Kauno dienos" skaitytojai atskleidė, kad miesto švietimo įstaigose klesti ir kitokios rinkliavos. Tėvai privalo atnešti pinigų mokyklos remontui ir skirti 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio paramą.

"Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad ne vienoje mokykloje ir klasėje yra dalijamos 2 proc. paramos skyrimo mokyklai deklaravimo anketos, o jei tėvai užpildo internetu, yra prašoma atnešti kopijas. Ne tik man atrodo, kad tai prasilenkia su bet kokia etika. Juk mokytojos sudarinėja sąrašus, kas pervedė 2 proc. paramos, o kas ne, ir tuos sąrašus pateikia mokyklos valdžiai. Mokytojoms tai irgi nepatinka", – dėstė kaunietė Vilija.

GALERIJA

  • Tradicija: įprasta išleistuvių proga padovanoti simbolinę dovaną mokyklai.
Rašyti komentarą
Komentarai (50)

cha

jau prasidėjo keistenybės, parašius komentarą, gauni žinutę, kad esi eilėje pas moderatorius, kurie, manytina, pagal "užsakytą muziką" sprendžia, ką viešinti, o ko - ne.. nes dar prieš kelias dienas to nebuvo. Eikite sąžinės išpažinties, ketvirtoji valdžia

Teisingai, į tave žiūri, kaip į antrarūšį.

Anonimas

O, kaip "malonu" man pasakyti, atsiprašau, bet aš neturiu pinigėlių ir negaliu duoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS