Tarptautinė Ukrainos mokykla už gerą startą dėkoja ir Kaunui | kl.lt

TARPTAUTINĖ UKRAINOS MOKYKLA UŽ GERĄ STARTĄ DĖKOJA IR KAUNUI

Tarptautinė Ukrainos mokykla metus palydi su gera nuotaika – filialai keturiuose Lietuvos miestuose dirba sėkmingai, o norinčiųjų mokytis skaičius vis auga.

Viršyti planai

Ukrainos ambasados iniciatyva pirmąjį filialą atidariusi 2022-ųjų vasarą Vilniuje, VšĮ Tarptautinė Ukrainos mokykla per metus sėkmingai išsiplėtė.

Šiandien nuo karo pabėgę Ukrainos vaikai ir paaugliai mokosi Klaipėdoje, Šiauliuose ir Kaune. Pastarieji du filialai duris atvėrė vėliausiai, tačiau ugdymo procesas juose įsibėgėjo gana sėkmingai, o norinčių patekti į filialus skaičius nenumaldomai auga. Vien tik Kaune pirminiai planai viršyti beveik du kartus.

„Galvojome, kad reikės daryti dvi pamainas, tačiau kol kas apsieiname su viena“, – kalbėjo Kauno padalinio vadovas Artūras Džiugelis. Šiuo metu vyksta derybos su Kauno miesto savivaldybe ir, jei viskas klostysis sėkmingai, pavasarį Kauno padaliniui bus perduotos greta esančios tuščios patalpos.

„Savivaldybei nepatogu duoti nesutvarkytas patalpas, tačiau mums tinka ir tokios. Viską pasidarysime patys“, – mokyklos bendruomenė, anot A. Džiugelio, įrodė, kad sutelkę jėgas jie gali labai daug. Antai, prieš naujuosius mokslo metus, kai jau buvo baigti remonto darbai, moksleivių tėvai savo iniciatyva rinkosi į pustuštes klases, valė langus, sienas, grindis.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Dėkoja geradariams

Įsikuriant patalpose Kaune, kuriose anksčiau buvo Kauno technologijos universiteto Inžinerijos licėjus, dalis daiktų buvo perkama už Tarptautinio Ukrainos švietimo paramos ir labdaros fondo, kuris padeda ikimokyklinio, mokyklinio ir akademinio amžiaus vaikams, lėšas.

Nemažai prisidėjo ir gers valios žmonės. Baldus, be kurių Kauno filialas negalėjo pradėti ugdymo proceso, dovanojo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) bendruomenė, kelios miesto mokyklos, įmonės, organizacijos. Tiesa, paramos poreikis vis dar išlieka. Moksleiviams, kurie po pamokų lieka mokykloje organizuojamuose būreliuose, neretai stinga kanceliarinių priemonių, knygų, kompiuterių.

„Esame sudarę sutartis su tiekėjais, tačiau ne visuomet turime pinigų pirkiniams“, – anot A. Džiugelio, nuoma Kaune nekainuoja, tačiau komunaliniai mokesčiai nėra labai maži.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kaunas – pavyzdys

Į „Kauno dienos“ redakciją atvykusi Tarptautinės Ukrainos mokyklos vadovė Olena Vnukovska džiaugėsi ugdymo įstaigos plėtra, o bendradarbiavimą su Kauno valdžia vadino pavyzdiniu. Miesto meras, anot jos, ne tik geranoriškai leido rinktis patalpas, bet ir prisidėjo prie to, kad ukrainiečiai naujojoje mokykloje jaustųsi kuo geriau.

„Ukrainiečiams labai reikia tokios mokyklos, nes vis dar nėra bendro sutarimo tarp abiejų valstybių, t. y. Lietuvos švietimo mokyklos neturi teisės išduoti Ukrainoje galiojančio atestato – mokinys gauna tik patvirtinimą, kad mokėsi ar baigė mokyklą Lietuvoje, todėl po karo grįžęs į savo šalį jis negali tęsti mokslų bendrojo lavinimo mokykloje ar studijuoti aukštojoje mokykloje, nes lietuviška švietimo programa neturi Ukrainos švietimo sistemos atitikties sertifikato“, – sudarius sutartį su Ukrainos valstybiniu licėjumi, atestatai, kuriuos moksleiviai įgijo ir įgis Lietuvoje, galios ne tik Ukrainoje, bet visoje Europoje.

Už pagalbą įkuriant ukrainiečių mokyklą Kaune O. Vnukovska dėkojo ne tik Kauno miesto savivaldybei, „Kauno dienai“ ir jos akcininkui Mindaugui Mickevičiui, bet ir VDU, bendrovėms „Narbutas Lietuva“, „Žalvaris“, „Baldai1.lt“, „Nordcurrent group“, „Brandas“, „Wilbergs“, „Vipps MobilePay“, SDG, „Iterato“, „Imlitex“, VšĮ „Mums rūpi“, Vygandui Blandžiui, Živilei Blandytei ir Artūrui Zuokui.

GALERIJA

  • Tarptautinė Ukrainos mokykla už gerą startą dėkoja ir Kaunui
  • Tarptautinė Ukrainos mokykla už gerą startą dėkoja ir Kaunui
  • Tarptautinė Ukrainos mokykla už gerą startą dėkoja ir Kaunui
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Gairės: Tarptautinė Ukrainos mokykla, filialai Lietuvos miestuose, kaunas, Olena Vnukovska, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS