Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių | kl.lt

UŽ KURORTĄ MIESTE NEGAILI IR TŪKSTANČIŲ

  • 30

Kaune ir miesto prieigose vienas po kito dygsta nauji gyvenamųjų namų kvartalai. Nuo Šančių iki Romainių, nuo Akademijos iki Sargėnų. Panaši ir sklypų situacija. Savą pirkėją randa ir žemės lopinėlis kur nors pramoninėje miesto zonoje, ir tyrlaukiuose.

Trūksta originalumo

Lyg du vandens lašai vienas į kitą panašūs namukai statomi ištisomis gatvelėmis ir kvartalais. Vystytojai neretai net nesivargina pasiūlyti įdomesnių architektūrinių sprendimų. Kam vargintis, jeigu mintyse – tik pelnas. O esant didelei paklausai jis vis tiek garantuotas. Anot architektų, taip ir lipdoma dėžutė prie dėžutės, apdirbama vienodomis medžiagomis bei spalvomis, tad dažnokai vienas namas tampa tiek panašus į kitą, kad kurį vakarą namo grįžtantis naujakurys tamsoje gali susipainioti ir vietoj savo namo atverti kaimynų kotedžo duris.

Pastaruoju metu miestas itin sparčiai plečiasi nuo Vilijampolės Raudondvario kryptimi. Bet šioje teritorijoje tarp gausybės vienodų kotedžų, daugiabučių ar kvartalų projektų matyti ir vienas kitas originalesnis pasiūlymas. Artėjant karštajam metų laikotarpiui ypač patraukliai atrodo sklypai, nusidriekę arčiau vandens.

"Pirkėjas dažnai elgiasi ir logiškai, ir priklausomai nuo aplinkybių. Kai orai atšyla, iš tiesų pastebime kur kas didesnį užklausų srautą dėl namų ir sklypų gamtos apsuptyje, ypač prie vandens telkinių. Tiesa, Kauno apskrityje tokių variantų nedaug. Jau tenka dairytis į tolimesnius rajonus ir atokesnius Lietuvos kampelius", – pasakojo mūsų kalbintas vienos didžiausių Kaune nekilnojamojo turto agentūros atstovas.

Dėmesiu nesiskundžia

Pravažiavus Kaniūkus Raudondvario kryptimi, į akis krenta suformuotas uždaras sklypų kvartalas prie pat Lampėdžio ežero. Nuo judroko kelio aukštu pylimu bei tvora atitverta teritorija sudomino ir mus. Užsukome pasikalbėti su joje besidarbuojančiais meistrais. Kol kas teritorijoje matyti tik vienas dygstantis kotedžas, tad sukame jo link. Pakeliui mus pasitinka projektą vystančios bendrovės atstovas Žilvinas Morkūnas. Jis papasakojo apie kauniečių dėmesį traukiantį kvartalą.

"Įdomu, kad mes nesivaikome masinio pirkėjo, tad niekur nesireklamuojame, nerengiame skambių pristatymų su kviestinėmis įžymybėmis, bet dėmesiu nesiskundžiame, – šypsojosi pašnekovas. – Aišku, sklypai čia nepigūs, bet žmonės mato, už ką moka, kur investuoja, kokia čia išskirtinė aplinka, todėl interesantų netrūksta. Kol kas laisvų sklypų dar turime, bet ne tiek ir daug. Matyt, kauniečiai jau subrendo tokiems projektams."

Iš esmės tai yra kurortinė vieta miesto teritorijoje. Sklypai ribojasi su ežeru, kuris yra labai švarus ir tinkamas maudytis, žvejoti bei kitoms pramogoms.

Vyras prasitarė, kad tarp besidominčių yra ne vienas žinomas kaunietis, tarp jų ir garsūs krepšininkai.

Kvartale suformuotas 21 sklypas – nuo 6 arų iki 18-os. Dauguma – apie 10 arų. Į visus juos atvestos komunikacijos, įrengtas kvartalo apšvietimas. Žemės kaina čia 11–16 tūkst. eurų už arą. Tai gerokai brangiau, nei kainuoja eiliniai sklypai mieste, tačiau ir privalumai akivaizdūs. Bene didžiausias – neišvykstant iš miesto iškart patenkama į gamtos apsuptį.

Iš namo – tiesiai į ežerą

Einame pro antrąją, arčiau kelio ir kiek toliau nuo pakrantės esančią sklypų liniją. Nors dieną eismas čia gana judrus, triukšmo beveik negirdėti – viską sugeria žemės pylimai ir aplinkinė augmenija. Ir čia, ir pirmojoje sklypų juostoje vaizdas ir garsas – lyg pajūrio kurorte. Girdėti vandens teliuškavimas, iki kurio vos keli metrai. Pakrantė smėlėta, maloni minti. Kraštovaizdis taip pat įspūdingas. Iš visų sklypų atsiveria platus vaizdas į Lampėdžio ežerą ir jį juosiantį draustinį.

"Iš esmės tai yra kurortinė vieta miesto teritorijoje. Sklypai ribojasi su ežeru, kuris yra labai švarus ir tinkamas maudytis, žvejoti bei kitoms pramogoms. Tuo tikslu į ežerą nutiestas platus lieptas būsimiems kvartalo gyventojams. Be to, numatyta galimybė privačius lieptus nusitiesti ir mūsų sklypų pirkėjams. Gamtos teikiamų privalumų čia tikrai daug, tačiau drauge nenutolstama nuo miesto. Juk Raudondvario plente puikus susisiekimas su centru, kitais rajonais. Per piko valandas yra lengvai pasiekiamų alternatyvių maršrutų, visai šalia išvažiavimas į aplinkkelį", – vardijo Ž.Morkūnas.

Analogų nėra

Nekilnojamojo turto specialistai patikslino, kad Kaune vis dar galima rasti išskirtinių sklypų prie vandens telkinių – Kauno marių ar upių, tačiau ištisinio tokio kvartalėlio, kaip pastarasis prie Lampėdžio ežero, nėra. Pašnekovų nuomone, jo lokacijos unikalumas gali sudominti labiau pasiturintį pirkėją, pavyzdžiui, dėl savo užimtumo laiką itin vertinančius verslo žmones, kurie nori gyventi gamtos apsuptyje, tačiau kasdien iš namų į darbą ir atgal nevažinėti po 100 km.

"Iš tiesų tai vienas iš mūsų kozirių. Juk žmonių laikas dabar taip pat kainuoja, o čia 10–15 min. – ir tu jau miesto centre", – pritarė Ž.Morkūnas.

Specialistų nuomone, kvartalo Lampėdžio pakrantėje kaina yra aukšta, tačiau išskirtiniams sklypams taikoma kiek kitokia kainodara. Jų kaina gali būti ir dvigubai ar trigubai didesnė nei kitų sklypų, tačiau pirkėjas turi suvokti pridėtinę vertę, kurią jis gaus.

"Ar tokio išskirtinio sklypo kaina yra racionali, tiksliausiai nusako rinkos reakcija. Jei žmonės domisi ir perka sklypus, vadinasi, kaina logiška, o pirkėjas supranta, kad jis ne tik nepraras pinigų, bet ateityje ir laimės iš tokio sandorio", – aiškino mūsų kalbintas nekilnojamojo turto agentūros atstovas.

Anot jo, vienas didžiausių Lampėdžio kvartalo privalumų yra tai, kad jam negresia kraštovaizdžio permainos. Juk dažname kvartale šalia vandens ar parko pirkėjas idealų vaizdą mato tik kol aplinkui nėra kaimynų. Juo labiau jis negali lemti, koks vaizdas ateityje bus horizonte, už kelių šimtų metrų. Tad vėliau neišvengiamai išauga koks daugiabutis ar kitas didesnis statinys, užgožiantis gamtos grožį. Lampėdžio sklypai orientuoti į pietus, tad visi namai ir terasos veikiausiai bus nukreipti į kitame krante esantį kraštovaizdžio draustinį, kuriame bet kokios statybos yra draudžiamos, tad kvartale gyvenantys žmonės visada mėgausis ežero žydrumu ir miško žalsva.

GALERIJA

  • Naujakuriai: kvartale jau dygsta pirmieji kotedžai.
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
  • Už kurortą mieste negaili ir tūkstančių
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (30)

naujausios zinios

Yra savivaldybes isakymas nukasti pylima skirianti sklypus nuo kelio ... tada 20 000 uz ara matysite kaip ausis savo

Tvarkingu uzdaru namuku kvartalas

Atroodo zymiai tvarkingiau nei tarpusavy nesuderintu namu kvartalas. O siaip, ana savaitgali ten buvau, pusynas kvepia... tik, gal, zmoniu ir masinu srautas didokas? Kas nebijo zmoniu, tiems visai nieko ten gyventi. Bet be masinos susisiekimas su miestu gal sudetingesnis? Toli eiti nereikia?

Tomas

Atėmė iš žmonių priėjimą prie vandens ir džiaugiasi, kad keli mudakai tipo ant ežero kranto gyvens.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS