COVID-19 užsikrėtusi kauniečių pora slėpė, kur lankėsi, bet tarnyboms tai – nė motais | kl.lt

COVID-19 UŽSIKRĖTUSI KAUNIEČIŲ PORA SLĖPĖ, KUR LANKĖSI, BET TARNYBOMS TAI – NĖ MOTAIS

Lyg iškreiptų veidrodžių karalystėje. Medikams už jų pasiaukojimą per koronaviruso įkarštį vietoje taip laukiamo finansinio paskatinimo kabinami beverčiai medaliai. Neatsakingiems piliečiams, kurie vyko į užkrato paveiktą šalį, po kelionės iš karto sudalyvavo pobūvyje, o jau žinodami diagnozę delsė atskleisti, kur lankėsi, kurie asmenys dar pavojuje, – jokių pasekmių.

Uždraudė teikti informaciją

Pora iš Kauno, kuriai kovo 10 d. buvo diagnozuotas koronavirusas buvo vieni pirmųjų šios infekcijos atvejų mūsų šalyje. Vėliau susirgusiųjų skaičius ėmė taip greitai pūstis, kad sutuoktinių istorija, kurioje netrūksta stebinančio neatsakingumo, paskendo informacijos jūroje.

Žinių apie šį atvejų buvo pateikiama trupiniais, vėliau tarnybos visai nutilo. Sutuoktiniai medikams buvo raštu pareikalavę, kad apie juos ir jų būklę nebūtų teikiama jokia informacija, nors apribojant teisę žinoti apie pavojingo viruso plitimą, kaip liga veikia pacientus ir pan., būtų akivaizdžiai pažeistas visuomenės interesas.

Pabandėme sudėlioti visą paveikslą bei pasidomėjome, kuo baigėsi šių kauniečių neatsakingas elgesys.

Sužinojo iš kitų

Nuo užsikrėtimo niekas neapsaugotas, tačiau informacijos slėpimas, kur lankytasi, su kuo bendrauta, negali būti pateisinamas. Maršrutų ir kontaktų atsekimas yra svarbi efektyvaus infekcijų protrūkių prevencijos ir valdymo dalis.

Paskelbus žiniasklaidoje apie nustatytus COVID-19 ligos atvejus, su NSVC susisiekė įmonių atstovai, kuriose lankėsi susirgusieji.

Regis su tuo nesutinka minėta pora iš Kauno.  Sutuoktinius, gydytus ligoninėje, visuomenės sveikatos specialistais bandė iškvosti, tačiau, panašu, kad daugiau informacijos gauta iš viešosios erdvės, o ne iš pirminio šaltinio. Susidaro įspūdis, kad apie konkrečias lankymosi vietas jie pasakydavo tik tuomet, kai liudininkams paviešinus informaciją, tai yra, priremtiems prie sienos nebelikdavo, kur trauktis.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Orinos Ivanauskienės, vykdant epidemiologinę židinio diagnostiką pirminės apklausos metu NVSC specialistams buvo pateikta tik informacija apie lankymąsi „Akropolyje“.

„Kitų viešų lankytų vietų nebuvo nurodyta. Vėliau, paskelbus žiniasklaidoje apie nustatytus COVID-19 ligos atvejus, su NSVC susisiekė įmonių atstovai, kuriose lankėsi susirgusieji“, – sakė specialistė.

Nieko neužkrėtė

Pora slidinėti vyko jau žinodama apie pavojų regione, į kurį vyko. „Jie buvo Veneto regione, Kortino slidinėjimo kurorte“, – sakė Kauno klinikinės ligoninės direktorius Albinas Naudžiūnas, komentuodamas pacientų savijautą. Ir sutuoktiniai ne tik neatsisakė kelionės, kas tuo metu jau buvo rekomenduojama, bet ir nesistengė karantinuotis grįžę.

Kovo 11 d., per spaudos konferenciją informuota, kad žinomi du artimi giminaičiai, su kuriais susirgusieji bendravo kovo 8 dieną. Direktorius tuomet akcentavo, kad „artimas kontaktas laikomas daugiau nei 15 minučių ir artimesniu nei metro atstumu“.

Vėliau paaiškėjo, kad vyro mama po kontakto su infekuotais žmonėmis dvi dienas dirbo su vaikais Kauno Žaliakalnio progimnazijoje. Moteris buvo izoliuota paaiškėjus sūnaus ir marčios diagnozei.

Laimei, nuo poros niekas neužsikrėtė. „COVID-19 ligos atvejų susijusių su paminėtais atvejais Kauno apskrityje nebuvo registruota“, – informavo O.Ivanauskienė.

Baudžiami nebus

Sutuoktinių, gimusių 1980 ir 1985 m, diagnozė patvirtinta kovo 10 d. Į Lietuvą iš Šiaurės Italijos grįžo lengvuoju automobiliu kovo 7 d. ryte, o vakare, apie 18 val., jau dalyvavo pobūvyje restorane „Višta puode“. Tiesa, pastaroji informacija patvirtinta tik tuomet, kai apie tai pradėjo ūžti socialiniai tinklai, paskelbė žiniasklaida.

Šiuo metu jau aišku, kad pora kovo 9 d. lankėsi Kauno „Akropolyje“. Tą pačią dieną vyras „pasijuto susirgęs“. Tačiau žmonai sutuoktinio būklė, panašu, kad nebuvo joks pavojaus signalas. Sekančią dieną ji lyg niekur nieko lankėsi pas odontologę. Tą pačią dieną jai ir vyrui diagnozuotas koronavirusas.

Kaip įvertintas šios poros elgesys grįžus iš Italijos? Kaip įvertintas jų nenoras atskleisti, kur ir kada lankėsi?

„Grįžę iš kelionės asmenys registravosi NVSC, nuo COVID-19 ligos nustatymo izoliavosi ir paaiškėjus papildomoms aplinkybėms teikė visą reikiamą informaciją, todėl atsakomybė vienos ar kitos rūšies nebuvo taikoma“, – teigė O.Ivanauskienė.

Problemos tęsiasi

Sunkumų buvo kilę ir bandant atsekti koronavirusu užsikrėtusių uzbekų maršrutus.

„Vertinant susirgusiųjų maršrutus susiduriame su problema, kad tiksliai negali atsakyti kada ir kur buvo, nes sunkiai orientuojasi naujoje vietoje“, – portalui kauno.diena.lt teigė NVSC Vilniaus departamento Vidaus administravimo skyriaus specialistė Austina Vžesniauskaitė, paklausta, kodėl taip ilgai nebuvo paskelbta, kur lankėsi sergantys užsieniečiai.

Pirminiais duomenimis, septyniolika sergančių uzbekų, buvę apgyvendinti bendrovės „Hegelmann Transporte“, kurioje bandė įsidarbinti, bendrabutyje Pramonės g., laisvu nuo mokymų laiku liepos 2-9 d. nuo 12 iki 14 val. ir nuo 17 val. dažniausiai lankydavosi aplinkinėse parduotuvėse“ „Maximoje“ (Pramonės pr. 29), „Lidl“ (Pramonės pr. 6B), prekybos miestelyje „Urmas“ (Pramonės 16, Kaunas).

Dar keturių sergančių asmenų, susijusių su „Hegelmann Transporte“, maršrutai nepaskelbti.

A.Vžesniauskaitė teigė, kad liepos 17 d. duomenimis, izoliacijoje esančių žmonių skaičius yra 102.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Jons

Tolkiems pritaikyti straipsnį.

na

jei sugaudavo sportuojanti sveika zmogu, ar i miskeli isejusi pasivaikscioti be kaukes, bausdavo visu pajegumu, o cia sirgdami gastroliavo, gal ne viena dar ir uzkrete, tai nieko, svarbiausia dar ir neviesinti, ot teisybe pas mus

Kawenskas

Ačiū komentatoriams Astai, o ypač Klaipiedietei! Siūlau kuom skubiau išsitirti, ne nuo covid, bet psikiškai! Taip pogi prašom neiti į gatves ar visuomene. Sedekit namuose! Labai prašom. Nu, bet b... tokiu prietranku kaip jus matau dar 100 metų į priekį pritaupyta.... :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS