V. Jokužis liko ištikimas pakaunei | kl.lt

V. JOKUŽIS LIKO IŠTIKIMAS PAKAUNEI

"Elinta" mokesčių sumoka daugiau nei bet kuri kita vidutinio verslo įmonė, jos įkūrėjas ir vadovas Vytautas Jokužis yra įsitikinęs, kad pagrindinė aukštųjų technologijų įmonių grupės nauda yra Lietuvos vardo ir Kauno rajono garsinimas.

Yra krepšinio fanas

Pakaunės įmonės išradimu – trimačių vaizdų skeneriais "iQube" – naudojasi ne tik Kauno "Žalgirio" krepšininkai, bet ir 32 Amerikos futbolo nacionalinės lygos komandos, Madrido "Real" ir Liverpulio futbolininkai, "Tour de France" dviratininkai. Skeneriai, skirti ypač tiksliai išmatuoti paciento pėdą, padeda ortopedams kurti idealiai konkrečiai kojai tinkančius batų įdėklus ir taip sportininkams išvengti traumų.

Paklaustas: kieno yra fanas: futbolo ar krepšinio, V.Jokužis šypsojosi: "Tokio klausimo Lietuvoje užduoti negalima. Savaime aišku, kad krepšinio, ypač dabartiniu metu." O štai darbinėje veikloje simpatijos apsiverčia. "Žalgiriečiai turi mūsų gaminių, tačiau gerai pagalvojus, trimačių skenerių ortopedinei ir sporto avalynei daugiausia yra Amerikoje", – tvirtino įmonės vadovas.

O štai "Elintos" sukurtomis hibridinėmis pavaromis naudojasi žymiausios Oslo (Norvegija), Vokietijos, Nyderlandų, Danijos transporto kompanijos. Pakaunėje "gimusios" pramonės automatizavimo sistemos, vaizdo apdorojimo priemonės, elektromobiliams ir hibridiniams automobiliams skirti elektros varikliai ir jų valdikliai, baterijų blokai, įkrovos stotelės elektriniams automobiliams ir kita produkcija sėkmingai parduodama JAV, Australijoje, Europoje.

Drąsa pasiteisino

Lietuvos elektronikos inžinierius, technologijos mokslų daktaras, verslininkas, įmonių grupės "Elinta" vadovas V.Jokužis su pasididžiavimu sako: "Visas mano gyvenimas yra Kauno rajone. Gimiau Ežerėlyje, čia pradėjau lankyti pradinę mokyklą, vidurinę baigiau Kačerginėje. Tiesa, studijavau Kaune, KTU. Dabar gyvenu ir dirbu pakaunėje."

Jo įkurta "Elinta" už dviejų metų minės jubiliejinius – trisdešimtuosius – veiklos metus. 2007 m. "Elinta" buvo drąsi inovatorė ir pirmoji žengė į Laisvąją ekonominę zoną (LEZ) Karmėlavoje, čia pasistatė pastatą ir susikūrė gamybinę bazę. "Tuo metu LEZ buvo vienas kelias ir žalias laukas. Reikėjo būti labai drąsiam, kad priimtum tokį sprendimą, tais laikais aš tik svajojau apie tai, kas šiuo metu vyksta Karmėlavoje. Čia viena po kitos kuriasi įmonės, ateina didelės pasaulinio kompanijos, kurios tampa mūsų užsakovais. Man tai labai džiugu", – neslėpė pašnekovas.

Trimačių vaizdų skeneriais naudojasi ne tik Kauno "Žalgirio" krepšininkai, bet ir 32 Amerikos futbolo nacionalinės lygos komandos, Madrido "Real" ir Liverpulio futbolininkai, "Tour de France" dviratininkai.

Atsikėlusioms didelėms įmonėms reikia robotizuotų linijų, naujų technologijų, su jomis "Elinta" jau yra pasirašiusi sutartis. "Žingsnis į pakaunę prieš 28 metus šiandien, ir kuo toliau, tuo labiau, pasiteisina. "Continental", "Hella", "Hollister" automatiškai kelia mūsų kvalifikaciją, plečia žinių bagažą. Apsilankę įmonių grupėje, jie pagiria, kad mes puikiai dirbame ir pakviečia pasidairyti, kaip dirba partneriai Vokietijoje. Tokios komandiruotės mūsų darbuotojams yra dar vienas aukščiausio pasaulinio lygio universitetas automatizacijos srityje", – sakė V.Jokužis.

Verčia naują lapą

Technologijos mokslų daktaras patikino: "Turime ir gausybę naujų idėjų. Šiuo metu pradedame intensyviai dirbti su kompiuterinės regos sistemomis gamybos kontrolei. Jį sukūrus, žmonėms nereikės sėdėti ir tikrinti, ar gaminys pagamintas tinkamai."

Iki šiol "Elinta" dirbo pagal modelį verslas verslui. Šiemet įmonė savo istorijoje verčia naują lapą ir pradės dirbti vartotojui. Metų pabaigoje į serijinę gamybą išeina naujas įmonės gaminys – elektrinė pavara dviračiui "Rubbee". Ji per keletą sekundžių bet kurį dviratį pavers elektriniu. V.Jokužis apgailestavo, kad serijinė elektrinių dviračių pavarų gamyba vyks Kinijoje.

Nors "Rubbee" dar negaminamas, tačiau jau dabar žinomas pasaulyje. Neseniai vykusios "Eurobike" parodos dalyviai patvirtino, kad susidomėjimas elektrine pavara dviračiui yra milžiniškas. "Šiuo gaminiu jau tikima, apie Lietuvoje sukurtą gaminį reportažus yra parengusios Los Andželo, Maskvos, dvi vokiečių, Pekino televizija, reklamą per 60 kanalų yra parodžiusi "Reuters" agentūra", – pasakojo įmonių grupės vadovas.

Tiesa, elektrinė pavara dviračiui negrasina "Elintos" vardo, gaminio pavadinimas "Rubbee" suteiktas ir įmonei, o ši įsteigta todėl, kad atsirado naujas segmentas – verslas vartotojui. "Realiai naujoji įmonė "Rubbee" kol kas tėra vienas darbuotojas – direktorius, tačiau mes jau sugebėjome parduoti 20 proc. šios įmonės akcijų Lenkijos kompanijai "Maxcom". Ji investavo 1,6 mln. eurų, kad mes galėtume pradėti elektrinių pavarų dviračiams gamybą. Tai "Elintos" fenomenas – kai reikia sukurti naują produktą, mes suvienijame visų 108 įmonės darbuotojų patirtį", – tvirtino V.Jokužis.

GALERIJA

  • Populiarumas: daugiausia trimačių skenerių ortopedinei ir sporto avalynei yra Amerikoje.
  • Pagalba: skeneriai, skirti ypač tiksliai išmatuoti paciento pėdą, padeda ortopedams kurti idealiai konkrečiai kojai tinkančius batų įdėklus.
  • V. Jokužis liko ištikimas pakaunei
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Negražu girtis, Jokužiuk. Jaunas būdamas nebuvai toks pagyrūnas...

Gediminas

to:] Pavydas niekada nieko nesukūrė ir nepastatė. Kas tamstai trukdo įsikurti LEZ? Pirmyn, ar tik tokius komentarus sugebi rašyti?

:]

Įsikūrę LEZ'e, kuriame melžia mokesčių lengvatas. Darbuotojai visi iš Kauno. Rubbee jau kokius 10 metų niekaip nepakyla nuo žemės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS