V. Matijošaitis: Kaunas nusiteikęs nutraukti partnerystes su Rusijos miestais | kl.lt

V. MATIJOŠAITIS: KAUNAS NUSITEIKĘS NUTRAUKTI PARTNERYSTES SU RUSIJOS MIESTAIS

  • 0

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis pirmadienį ketina sušaukti neeilinį miesto tarybos posėdį. Jame ketinama aptarti pagalbą Ukrainai ir jos gyventojams. Posėdyje taip pat bus svarstoma dėl partnerystės su Sankt Peterburgu ir Kaliningradu nutraukimo.

Apie tai sekmadienį V. Matijošaitis pasidalino laiške, išplatintame žiniasklaidai.

„Matydamas, kad man nesant Kaune pradedama dezinformacijos kampanija, noriu užbėgt už akių papildomoms provokacijoms. Kreipiuosi atviru laišku, būdamas Liuksemburge, kur Ešas prie Alzeto, kaip ir Kaunas, pradėjo Europos kultūros sostinės metus. Kelionė buvo planuota ir išskristi teko savaitės viduryje, prieš pat žinią apie prasidėjusį atvirą karą“, – rašoma laiške.

„Pirmadienį, vos grįžęs į Kauną, ketinu sušaukti neeilinį miesto tarybos posėdį dėl pagalbos Ukrainai ir jos žmonėms. Miestas jau dabar pasiruošęs priimti nuo karo bėgančius ukrainiečius. Tuo pačiu stengsimės padėti ir jų tautiečiams, likusiems savo šalyje. Esame numatę konkrečius veiksmus – beliko gauti tarybos narių pritarimą“, – teigė Kauno miesto meras.

Pasak V. Matijošaičio, tarp Kaunui strategiškai svarbių klausimų bus svarstoma ir dėl partnerystės sutarties su dviem Rusijos miestais nutraukimo.

„Tai nėra vienasmeniai sprendimai. Kviečiu vieningai tuo pačiu pasekti ir kitus didžiuosius Lietuvos miestus. Šią savaitę Kaunas laiškais kreipėsi į Sankt Peterburgą ir Kaliningradą, kviesdamas miestų vadovus paraginti savo šalies valdžią nutraukti karinę agresiją prieš Ukrainą. Atvirai pripažįstu, jog nebetikiu, kad čia sulauksime grįžtamojo ryšio ir tokie prašymai bus išgirsti, o nesulaukus atsakymo, nebelieka ir dialogo“, – laiške tikino meras.

Miestas jau dabar pasiruošęs priimti nuo karo bėgančius ukrainiečius. Tuo pačiu stengsimės padėti ir jų tautiečiams, likusiems savo šalyje.

V. Matijošaičio žiniomis, Kaunas jokių tęstinių projektų su šiais miestais faktiškai nevykdo, todėl dabar atitinkamų veiksmų imsis pati Kauno taryba. Su Baltarusijos miestais Kaunas išvis niekaip formaliai nesusijęs.

„Kam apskritai reikėjo tokių partnerių Rusijoje, kokius ryšius norėjo užmegzti ir palaikyti su tais miestais, tegul atsako anksčiau dirbę Kauno merai. Su jų tuometiniais 1999 ir 2007 metų sprendimais neturiu nieko bendro. Mano ankstesnis darbas vadovaujant verslui kai kam tapęs gera „bačka“, nuo kurios mėgsta rėkauti visokio plauko politikai. Tegul tai lieka jų sąžinei. Viskas būtų kitaip, jei bent vienas žinotų apie viešai nematomą pusę, prasidėjusią dar nuo Euromaidano 2014 metais. Aš žinau. Ir ukrainiečiai žino“, – teigiama laiške.

„Kartu su visa Lietuva ir pasauliu sergu už mūsų brolišką tautą. Jei kažkam norisi pigaus populiarumo garsiai šaukiant lozungus ir skelbiant deklaracijas, gali ir toliau politikuoti. Aš tokiose manipuliacijose nedalyvausiu. Užtat esu visiškai tikras, Kaunas ir kauniečiai pagal išgales padarys viską, kad karo niokojamos Ukrainos piliečiais mūsų mieste būtų pasirūpinta iš širdies. Tam reikia ne žodžių, o realių ir neatidėliotinų veiksmų. Slava Ukraini!“ – nurodė Kauno miesto meras.

Gairės: Visvaldas Matijošaitis, karas Ukrainoje, Meras, pagalba Ukrainai, Ukraina, laiškas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS