Verslą Kačerginėje išjudino dviračių takas | kl.lt

VERSLĄ KAČERGINĖJE IŠJUDINO DVIRAČIŲ TAKAS

Įrengus dviračių taką, Kačerginėje vienas po kito pradėjo kurtis nauji verslai. Padidėjusia apyvarta džiaugiasi ir prekybos centras "Bostonas", o kavinei-barui "Kačerga" teko padvigubinti darbuotojų skaičių.

Anksčiau miestelyje veikė tik viena maitinimo įstaiga "Kačerga", o dabar pasistiprinti galima neseniai įkurtuose "Velo bare" ir "Grill kiemelyje". Jų savininkai tikina, kad konkurencijos nėra, savaitgaliais vos spėjama aptarnauti klientus.

Pagausėjus dviratininkų ir turistų srautams, atsirado ir kitokių paslaugų. Evaldas Naujokas nuomoja baidares, o "Kankorėžio" viešbutyje daromas manikiūras ir pedikiūras.

Žolininkė Rūta Borutienė ketina rengti edukacijas ir norinčius supažindinti su Kačerginėje augančiomis vaistažolėmis, o dviračius, be "Kačergos", nuomoti ketina ir kita bendrovė.

Idėjų daugėja

Kačerginės seniūnė Aistė Ivanovaitė-Petraitienė sakė, kad į seniūniją kreipiasi vis daugiau žmonių su verslo idėjomis. Jų yra visokiausių: nuo maisto gaminimo, aptarnavimo iki pramogų. "Vienas žmogus prieplaukoje nori įrengti pirtį ir teikti paslaugas", – vardijo seniūnė.

A.Ivanovaitė-Petraitienė įžvelgia ir kitų galimybių: "Manau, kad Kačerginei dar reikėtų SPA. Kačerginės sanatorija turi puikių specialistų, tačiau apie tai mažai kas žino, todėl ir mes galėtume daugiau apie tai skleisti žinią. Reabilitologui parinkus procedūras, būtų galima apsilankyti pas kineziterapeutą, masažuotoją."

Kačerginės seniūnė A.Ivanovaitė-Petraitienė sakė, kad į seniūniją kreipiasi vis daugiau žmonių su verslo idėjomis.

Skirtingi ir išradingi

"Dviračių takas buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios šiandien turime tai, ką turime, nors niekada nesvajojome apie verslą, susietą su paslaugomis. Stebėdami vis didėjančius dviratininkų srautus nusprendėme įkurti "Velo barą". Tai nėra vien kavinė, tai ir poilsio vieta dviratininkams. Visada sakau, kad mes parduodame ne maistą, o pusvalandį malonaus poilsio", – šypsojosi "Velo baro" savininkas Vytautas Sabaliauskas.

"Velo bare" klientų pirmiausia paklausiama, ar jie nori pavalgyti, ar pasmaguriauti. Smaguriams siūlomi ypatingi ledai, o gurmanams – velošonkai (šonkauliukai), šviežios austrės, ėriuko karka ar bolivinių balandų suvožtinis, kiti įmantrūs patiekalai.

Šalia veikia ir "Grill kiemelis". Jame šeimininkauti leidžiama svečiams. Parduotuvėje įsigiję medžio anglių, šašlykų, lankytojai patys juos ir išsikepa. Tai tikra pramoga miestiečiams, kurie tokių galimybių namuose neturi. Beje, "Grill kiemelis" naudoja ekologiškus vienkartinius indus.

"Negaliu atsidžiaugti dviračių taku, juo galima važiuoti ir paspirtuku, ir riedlentėmis, ir riedučiais. Pas mus anksčiau dirbo 4–5 žmonės, o dabar – 10 ir daugiau. Kačerginė tapo gražesnė, patrauklesnė. Sulaukiame penkis kartus daugiau lankytojų", – tikino "Kačergos" savininkė Teresė Bindokienė.

Pasak "Kačergos" savininkės T.Bindokienės, atsiradus dviračių takui, kavinė-baras sulaukia penkis kartus daugiau lankytojų.

Dėl klientų nesipeša

Visų minėtų maitinimo įstaigų savininkai vienbalsiai tvirtino, kad konkurencijos nėra. "Netgi nesame pajėgūs tokį srautą aptarnauti, reikėtų plėstis", – kalbėjo Stanislovas Pranckūnas, viešbučio "Kankorėžis" ir "Grill kiemelio" savininkas. "Negali konkuruoti skulptūra su tapyba, nes tai skirtingi dalykai", – šmaikštavo V.Sabaliauskas.

"Patys turistai atsirenka, ko jiems labiau norisi. Vieniems patinka pasėdėti "Velo bare" ir paragauti pikantiško kepsnio. Skubantys renkasi priešais esantį "Grill kiemelį" ir suvalgyti sumuštinį ar kruasaną, mat šeimininkas pats kas rytą kepa šiuos "Mantingos" skanėstus. S.Pranckūnas puikiai pažįsta savo klientus, žino, kas kokį įdarą labiau mėgsta, kiek kuriam apskrudinti kruasaną. "Kačerga" vėlgi turi savo klientų ratą. Kiek žinau, konkurencijos nėra, visi gražiai sugyvena, kiaušiniais nesimėto", – šypsojosi seniūnė.

Dviratininkai labai patenkinti dviračių taku, todėl ir Kačerginės gyventojai labai stengiasi, tvarko savo teritorijas.

"Grill kiemelio" savininkas pasakojo, kad yra dviratininkų, kurie specialiai iš Kauno atmina 7 val. suvalgyti kruasano ir važiuoja į darbą. O vakare, apie pusę dešimtos, jau kiti atskuba pasimėgauti tartaletėmis.

"Kačergos" savininkė taip pat džiaugiasi atsiradusiomis naujomis maitinimo įstaigomis. Ši dviračius nuomojanti verslininkė nesijaudina ir dėl to, kad į miestelį su savo paslaugomis ketina ateiti "City Bee". "Mes nesistengiame plėtoti šio verslo, o dažnai dviračių ir pritrūksta. Džiaugiamės galėdami padėti, kai dviračiai sugenda, juos suremontuoti. Kačerginei reikia ir didesnės dviračių remonto dirbtuvės", – tvirtino T.Bindokienė.

Praplėtė verslą

"Grill kiemelio" ir viešbučio "Kankorėžis" savininkas S.Pranckūnas tvirtino: "Dviratininkai labai patenkinti dviračių taku, todėl ir Kačerginės gyventojai labai stengiasi, tvarko savo teritorijas. Mes net viešąjį tualetą įrengėme."

Kažkada ne tik aplinkiniams, bet ir pačiam verslininkui buvo kilęs klausimas, kas gyvens "Kankorėžyje". Dabar Kačerginė ir "Kankorėžis" žinomi Ukrainoje, Anglijoje ir kitose šalyse. "Nepatikėsite, viešbutyje nei vasarą, nei žiemą nėra laisvų vietų, todėl dar papildomai įrengėme porą naujų kambarių", – patikino verslininkas.

"Kačergos" savininkės nuomone, svečius į Kačerginę traukia ne tik dviračių takas, bet ir aktyvus kultūrinis gyvenimas, aukšto meninio lygio renginiai. "Tikiuosi, kad ir kitais metais bus tęsiama "Liepos vakarų" tradicija. Pas mus atvažiuoja ne tik kauniečiai, Kačerginę žino ir vilniečiai, čia vyksta darboviečių šventės. Atvažiavę traukiniu iš Vilniaus, Kaune sėda ant dviračių ir atmina į Kačerginę. Manau, kad labai svarbu, jog čia, gamtoje, smagiai laiką gali praleisti visa šeima. Kačerginėje dar trūksta paplūdimio, bet, tikiuosi, kad ateityje jį turėsime", – sakė T.Bindokienė.

S.Pranckūnas mini ir kitą kryptį, į Kačerginę atvažiuoja dviratininkai iš Klaipėdos, Rusnės ir kitų pajūrio vietovių.

S.Pranckūnas, viešbučio "Kankorėžis" ir "Grill kiemelio" savininkas, ketina plėsti paslaugas.

Pradžia ir pasirengimas pradžiai

Baidares nuomojantis Evaldas Naujokas dirba vos pusantro mėnesio. "Mano mintis ir buvo, atsiradus Mažajam pakaunės turizmo žiedui, sugalvoti ką nors įdomaus. Pagalvojau, kad dviratininkai galėtų ne tik minti pedalus, bet ir kokią nors atkarpą plaukti baidarėmis, o aš atvežčiau į vietą baidares ir dviračius", – sakė E.Naujokas.

Sykį jam jau pavyko išnuomoti net dešimt baidarių, o vieną sekmadienį teko aptarnauti net tris skirtingus baidarininkų maršrutus. E.Naujokas spėjo pastebėti, kad yra klientų, kurie laiką ant vandens nori praleisti ir pasibaigus darbo dienai.

Kadangi baidarių nuoma yra sezoninis verslas, E.Naujokas jį nori išvystyti taip, kad dirbdamas vien vasarą, kaip ir Palangos gyventojai, sukauptų kapitalą žiemai. "Specialistai sako, kad, norint taip gyventi, reikia turėti bent 40 baidarių. Tačiau pas mus maršrutai yra trumpi ir aš galiu puikiai išsiversti su 20 baidarių, tas pačias išnuomodamas du kartus per dieną: ryte ir vakare", – optimizmo nestokojo vyras.

Puoselėdamas savo verslą kačerginietis ne tik įsigijo baidarių, priekabų joms ir dviračiams pervežti, kitos būtinos įrangos, bet ir pats savo rankomis pasistatė garažą inventoriui laikyti.

Kantriai savo verslo idėją vysto ir žolininkė R.Borutienė. "Renku tik tai, kas auga aplinkui: panemuniuose iki Pyplių piliakalnio. Manau, kad nereikia vaikytis ženšenių, šafranų ir kitų egzotiškų augalų. Lietuviškas šafranas yra medetka, o ženšenis – raugerškis, jų šaknys labai panašios, galime aptikti lietuvišką atitikmenį bet kokiam išgarsintam augalui. Dviračių taku pavažiavus panemune, galima rasti visą vaistinėlę", – šypsojosi moteris.

Žolininkė R.Borutienė planuoja rengti edukacijas ir norinčius supažindinti su Kačerginėje augančiomis vaistažolėmis.

R.Borutienė savo žiniomis ketina pasidalyti su kitais. Ji planuoja rengti edukacijas ir norinčius supažindinti su Kačerginėje augančiomis vaistažolėmis.


Komentaras

Šarūnas Šukevičius, Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius

Investuodama į kokį nors objektą, Kauno rajono savivaldybė apsvarsto, kokią pridėtinę vertę tai galėtų sukurti.

Kačerginė yra geras pavyzdys, kad einame teisingu keliu. Smulkusis verslas yra svarbus, nes kuria darbo vietas.

Dviračių taką tęsiame iki Zapyškio, šiemet jį tikimės užbaigti. Galime tik pasidžiaugti, kad verslininkai jau šiandien ieško vietos Zapyškyje, kur galėtų įkurti kavinę. Dviračių tako krantinėje turėtų susiformuoti poilsio zona su suoleliais, paplūdimiais ir mažosios architektūros elementais.

Kartu su žinomais architektais rengiame visų trijų Kauno rajono kurortinės teritorijos miestelių plėtros vizijas. Suprantame, kad labiausiai reikia investuoti į gatvių, šaligatvių, skverų, kitų viešųjų erdvių sutvarkymą.

Būtina formuoti kiekvieno miestelio savitumą, todėl namus statančius naujakurius skatinsime ieškoti estetiškesnių architektūros sprendinių, specialistai yra pasiryžę parengti specialias atmintines, aprašus.

Esu įsitikinęs, kad gražėjant aplinkai, didėjant lankytojų srautams, kurortinėje teritorijoje plėtosis ir paslaugų sektorius.

GALERIJA

  • Dermė: anot savininko V.Sabaliausko, „Velo baras“ nėra vien kavinė, tai ir poilsio vieta dviratininkams.
  • Perspektyva: S.Pranckūnas, viešbučio „Kankorėžis“ ir „Grill kiemelio“ savininkas, ketina plėsti paslaugas.
  • Planai: E.Naujokas baidarių nuomos verslą nori išvystyti taip, kad dirbdamas vien vasarą sukauptų kapitalą žiemai.
  • Pagyvėjimas: prekybos centras „Bostonas“ džiaugiasi padidėjusia apyvarta.
  • Verslą Kačerginėje išjudino dviračių takas
  • Verslą Kačerginėje išjudino dviračių takas
  • Verslą Kačerginėje išjudino dviračių takas
  • Ketinimai: žolininkė R.Borutienė planuoja rengti edukacijas ir norinčius supažindinti su Kačerginėje augančiomis vaistažolėmis.
  • Proveržis: Kačerginės seniūnė A.Ivanovaitė-Petraitienė sakė, kad į seniūniją kreipiasi vis daugiau žmonių su verslo idėjomis.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Gerai dar būtų, jei toj "Kačergoje " ir nesukčiautų....

Juozas

Kačerginė, žinoma, puiki. Bet dviračių takas metalo drožlėm užterštas, prasidūrimai tapo masiniu reiškiniu. Jeigu nenusiteikęs su dviračiu krapštytis, suki vairą kitur.

Marius

Prekybos centras "Bostonas":))) Gal amerikiečiai įkūrė?:) Kada bus kebabinė "Vašingtonas"? Ar drabužių išparduotuvė "Niujorkas"?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS