Viešosios tvarkos skyrius ėmėsi apsileidėlių | kl.lt

VIEŠOSIOS TVARKOS SKYRIUS ĖMĖSI APSILEIDĖLIŲ

Trejus metus veikiantis Kauno rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius vadovaujasi principu: daugiau tvarkos, mažiau protokolų. Tai reiškia, kad bet kuriuo atveju pirmiausia ieškoma kompromiso. Labiausiai skyriaus darbuotojus džiugina tai, kad įspėti ar nubausti asmenys pažeidimų nekartoja, tačiau pastebi, jog vis dėlto esama ir piktybinių pažeidėjų. Pernai dėl viešosios tvarkos pažeidimų tebuvo du teismai: vieną savivaldybė laimėjo, kitą pralaimėjo.

Pirmaisiais veiklos metais pakaunėje daugiausia būta išorinės reklamos taisyklių pažeidimų, o 2019 m. identifikuota daugiausia Kauno rajono savivaldybės teritorijos tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimų. 2017 m. tokių pažeidimų būta 68, 2018 m. – 107, o pernai užfiksuota 840 atvejų. Šios srities pažeidimai sudaro 80 proc. visų pažeidimų.

Pažeidimai keičiasi

"Siekdami nustatyti išorinės reklamos taisyklių pažeidimus, nuolat organizavome reidus. Jų metu paaiškėjo, kad 90 proc. reklamos skleidėjų neturėjo tam reikalingų leidimų ir nemokėjo savivaldybės nustatytos rinkliavos. Iš viso buvo nustatyti 135 pažeidėjai, didžioji dauguma jų išsiėmė leidimus, sumokėjo nustatytą rinkliavą ir reklaminius stendus įteisino, tačiau buvo ir tokių, kurie reklamos atsisakė ir stendus paprasčiausia pašalino", – sakė Kauno rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Sergejus Lemziakovas.

Pastaruosius dvejus metus skyrius daugiausia dėmesio skyrė šiukšlintojams ir apsileidėliams. S.Lemziakovas pastebėjo, kad vieni Kauno rajono savivaldybės teritorijos tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidėjai taip elgiasi sąmoningai, kiti net nenutuokia, kaip atrodo jiems priklausantys sklypai ar pastatai. "Pasitaikė ne vienas atvejis, kai žmonės kažkada nusipirko, paveldėjo ar kitaip įsigijo žemės, tačiau nieko joje iki šiol nedaro, o kažkas veža ir čia pila šiukšles, statybines atliekas. Taip formuojasi sąvartynas, o sklypo savininkas, aišku, nieko apie tai nežino", – teigė pašnekovas.

Daugiausia problemų 

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas pastebėjo, kad kuo didesnė  seniūnija, tuo daugiau ir esama Kauno rajono savivaldybės teritorijos tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimų. Jų nestinga ir tose vietovėse, kurios itin sparčiai urbanizuojamos. Paprašytas įvardyti vietą, kuri labiausiai išsiskiria šiukšlintųjų ir apsileidėlių skaičiumi, S.Lemziakovas sakė, kad tokia yra Garliavos apylinkių seniūnija, kurioje itin gausu statybų. "Vieni iš karto susitvarkė, kitus teko įspėti, o kai kam skyrėme ir piniginę baudą", – vardijo vedėjas.

Sergejus Lemziakovas

2017 m. Viešosios tvarkos skyrius išrašė 3 500 baudų, o 2018 m. šis skaičius jau šoktelėjo iki 4 800, o pernai pasiekė 5 200 eurus. Baudas tvarkos prižiūrėtojai gali išrašyti beveik pagal 100 straipsnių. Jos skiriamos ne tik už jau minėtus, bet ir už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, ženklų nepaisymą, neįgaliųjų vietų užstatymą ir kt.

Viešosios tvarkos skyriaus taip pat kontroliuoja triukšmo šaltinius, atliekų tvarkymą, kaip laikomasi želdynų ir želdinių apsaugos, renginių viešose vietovėse bei prekybos ir paslaugų tiekimo viešose vietose taisyklių.

Triukšmautojai – Domeikavoje

Praėjusiais metais pasitaikė du atvejai, kai teko imtis priemonių dėl triukšmautojų. Gyventojai skundėsi, kad savitarnos automobilių plovykla Domeikavoje nakties metu viršija nustatytą triukšmo ribą. Įmonės savininkui buvo pasiūlyta pašalinti triukšmo šaltinį arba įrengti triukšmą slopinančią sienelę. Jis pasirinko trumpesnį plovyklos darbo laiką: nuo 7 iki 22 val.

Kitos situacijos, taip pat Domeikavoje, pernai išnarplioti nepavyko. Kol kas sprendimas dėl keliamo triukšmo autoservise nepriimtas, laukiama savininko reakcijos ir veiksmų, gal jam pavyks susitarti su gyventojais, nepatenkintais ramybės drumstimu.

Netgi šiandien nežinau, neturiu vienareikšmio atsakymo, kaip vis dėlto reikėtų elgtis su "Penkta koja".

Stengiamasi spręsti

Kauno rajone fiksuojama palyginti nedaug atvejų, kai nepaisoma Gyvūnų laikymo gyvenamosiose vietovėse taisyklių. Būtent toks atvejis pernai buvo rezonansinis, ir problemos kol kas nepavyko išspręsti iki galo. "Netgi šiandien nežinau, neturiu vienareikšmio atsakymo, kaip vis dėlto reikėtų elgtis su "Penkta koja". Globoti gyvūnus yra kilni misija, tačiau ši viešoji įstaiga privalo užtikrinti gyvūnų laikymo sąlygas, paisyti higienos normų ir nepažeisti šalia gyvenančių žmonių interesų. Gerai jaustis turi visi: ir gyvūnai, ir žmonės. Nors "Penktos kojos" direktorė ne kartą įspėta ir bausta už įvairius administracinius nusižengimus, tačiau padėtis gerėja ne taip greitai, kaip norėtųsi", – sakė S.Lemziakovas. Vis dėlto, jo žodžiais, jaučiamos teigiamos įmonės vadovės pastangos, nemažai prie konflikto sprendimo prisideda ir savivaldybės administracija, projektuojama garsą slopinanti sienelė, jai įrengti bus skirtas finansavimas.

Kiti nustatyti šios srities pažeidimai mažesni: vieniems trukdo rytais giedantis kaimynų gaidys, kitiems – lojantis šuo, treti nepatenkinti netoliese auginamų žąsų skleidžiama smarve, tačiau ir dėl jų kentė ne vienas, o keli ar keliolika kaimynų.

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas pabrėžė, kad šiuos, kaip ir želdynų ir želdinių apsaugos pažeidimus, dažniausiai nurodo gyventojai. Paprastai kreipiamasi dėl sodinukų susodinimo nesilaikant atstumo, nesilaikant aukščio ir kitų reikalavimų. "Nubausti teko nedaug, bet įspėjimų tikrai nemažai surašėme ir perspėjome pažeidėjus. Dalis augalus pašalino, kiti persodino, treti susitarė tarpusavyje su kaimynais, gavo raštiškus sutikimus. Kartais mums, liaudiškai tariant, užtenka visus susodinti prie vieno stalo", – pastebėjo savivaldybės atstovas.

Trečia rūšis pažeidimų, apie kuriuos skyriui paprastai praneša gyventojai, yra atliekų tvarkymas. Dažniausiai tai sodų bendrijų problema, kai svetimos atliekos išverčiamos į čia esančius konteinerius, tačiau tokių atvejų pasitaiko ir gyvenvietėse, nors čia dažniau skundžiamasi dėl perpildytų konteinerių. "Konteinerių kiekis konkrečioje vietoje priklauso nuo gyventojų, sudariusių sutartis su atliekų vežėjais, skaičiaus. 2018 m. viduryje ir praėjusių metų pradžioje su seniūnijomis tikrinome, kas nėra sudarę sutarčių. Tokių atradome ne vieną ir ne du, dauguma jų susitvarkė, užteko tik įspėjimų, bet vienas kitas buvo ir piktybinis, tai nepadėjo", – teigė S.Lemziakovas.

Tik nedidelė dalis pažeidėjų būna piktybiniai.

Neproblemiškos sritys

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas pastebėjo, kad pernai nekilo problemų dėl renginių viešosiose vietose. Savivaldybės atstovas patikino, kad, prieš išduodant leidimus viešiems renginiams, organizatoriams iškeliama nemažai reikalavimų. Bet organizatoriai dažniausiai būna jau patyrę, ne pirmą kartą darantys šį darbą, todėl nesusipratimų pavyksta išvengti, pernai neteko nutraukti nė vieno renginio.

Pernai pasitaikė ir vos vienas konfliktas dėl prekybos ir paslaugų tiekimo viešose vietose. Jis kilo lapkričio 1–2 d. Karmėlavos kapinėse, nes atsirado neteisėtai praplėtusių išpirktas prekybos vietas. Kartu su seniūnijos atstovais skyriui problemą pavyko išspręsti be nuobaudų.

GALERIJA

  • Viešosios tvarkos skyrius ėmėsi apsileidėlių
  • Proporcija: tik nedidelė dalis pažeidėjų būna piktybiniai.
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kontrastai

XXI amžius: vystoma technika, pasaulis įsiveržė į Kosmosą. Gamyklose vystoma robotizacija. Tačiau yra du pasauliai. Viename - progresas, nauji išradimai, o kitame - atsilikimas, patentų vagystės, išradimų kopijavimas. Mes ropščiamės ir sovietinio pasaulio atsilikimo. Bet praeities palikimas žymus: kalėjimuose - beveik 10 tūkst vagių, apgavikų, žmogžudžių. Valdžioje, įmonėse - vagystės, kombinacijos, korupcija, gamtos teršimas. Žmonės toleruoja blogybes (girtavimą, kontrabandą ir kt.). Nemokame pasinaudoti žmogaus laisvėmis.

ALGIS

IŠ NUOTRAUKŲ MATOSI , KAD LAUKIA A L Y T A U S LIKIMAS - LAUKIAM..

Ona

Išties liūdna, kad dar esame homosovietikus. Ne patys jaučiame poreikį tvarkytis, o to imamės, kai kas nors nubaudžia. Kad kaltinam ne teršėjus, o gamtos saugotojus ir kt. prižiūrėtojus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS