Vilkijos viliotinis gyventojams ir turistams | kl.lt

VILKIJOS VILIOTINIS GYVENTOJAMS IR TURISTAMS

Pastaraisiais metais gražėjo visi trys Kauno rajono miestai: Garliava, Ežerėlis ir Vilkija. Ties keturiais planuotais Vilkijos miesto atnaujinimo darbais jau galima dėti pliusus: sutvarkytas Šv.Luko skverelis, Čekiškės gatvėje įrengtas šaligatvis, paskutiniai akcentai dėliojami ir vaikų žaidimų aikštelėje šalia daugiabučių namų Tulpių gatvėje.

Atrodo didesnis

Šv.Luko skverelyje, priešais Pirminės sveikatos priežiūros centrą, valstybės saugomoje Vilkijos senojo miesto vietovės teritorijoje, nutiesti nauji takai, pastatyti suoliukai, žaliuoja naujai pasėta žolė, nepaisant prabėgusios kaprizingos vasaros, žydi daugiametės gėlės, įrengtas naujas apšvietimas. "Įrengiant naują apšvietimą, iškėlėme senas gelžbetonines atramas, stulpus, laidus, kurie darkė aplinką ir neleido sukurti jos vientisumo", – pasakojo Vilkijos seniūnas Kazys Bačėnas. Pašalinus nudžiūvusius pavojingus medžius, apgenėjus dar tvirtus, skveras tapo šviesesnis, atrodo netgi didesnis.

Miestelio senjorai ir neįgalieji džiaugiasi sutvarkytais laiptais, vedančiais į ligoninę, klinkerio trinkelių takeliais saugiai ir patogiai galima pasiekti biblioteką, kultūros centrą ir kitas įstaigas. Aplink skverą atkurtas akmenų grindinys vietos gyventojams ir svečiams primena, kokia unikali buvo Vilkija prieš kelis amžius.

Šaligatvis puošia miestą

Čekiškės gatvėje įrengta beveik du 2 km naujo šaligatvio, kuriame pailsėti kviečia aštuoni nauji suoliukai. "Dabar šaligatvis atitinka visus šiuolaikinius reikalavimus, yra platus, patogus, nebeliko senų gelžbetoninių atramų jo viduryje, kurios yra ne vieno miestelio galvos skausmas. Panaikinus atramas, sumontuoti nauji, gražesni ir ekonomiškesni šviestuvai. Jie mažiau akina vairuotojus, o šaligatvis puošia miestą", – vardijo K.Bačėnas.

Atliekant rekonstrukciją, įrengtos įvažos į namus, laipteliai įkalnėse ir nuokalnėse. Čekiškės gatvė, besikertanti su Bažnyčios gatve, kuri atsiremia į Šv.Luko skverelį, jau sudaro tvarkingą Vilkijos centro vaizdą.

Atvažiuoja net iš aplinkinių kaimų

Nors prie Nemuno yra treniruoklių kompleksas, tačiau šalia esantis parkas nėra pritaikytas vaikų žaidimams. Tai poilsio vieta, todėl norintiems pasimankštinti tėveliams nėra patogu atsivesti savo atžalas, nes jiems parke greitai nusibosta.

"Vaikų žaidimų aikštelė yra lopšelyje-darželyje "Daigelis", tačiau ją vaikai lankyti gali tik darželio darbo metu. Tiesą pasakius, Vilkijoje iki šiol nebuvo erdvės susiburti šeimoms su mažyliais. Dabar į Tulpių gatvėje įrengtą vaikų žaidimų aikštelę renkasi ne tik šalimais esančių daugiabučių mažieji gyventojai, bet ir iš gretimų gatvių, netgi artimesnių kaimų", – pasakojo Vilkijos seniūnas.

Žaidimų įrenginiai išties yra įdomūs: įspūdingas žalias žiogas, spalvingoji bitė, ryškioji boružė, Tulpių gatvėje apsigyveno ir didžiulis voras. K.Bačėnas sakė nenorėjęs įprastų, kone kiekviename kaime esančių karstyklių ir čiuožynių, tokie įrenginiai, kokius pasirinko, – antri Lietuvoje.

Tiesa, aikštelė dar neužbaigta, tačiau didžioji darbų dalis jau padaryta: sutvarkyta teritorija, įrengtas apšvietimas, pastatyta vaizdo kamera, suoliukai, netrukus bus paklotos tokios dangos, kad pargriuvę mažieji nesusižeistų. Nuo aikštelės iki visų daugiabučių namų veda nauji, klinkerio trinkelėmis grįsti takai. "Tai, kad tokios aikštelės šioje vietoje labai trūko, liudijo ir pačių gyventojų bandymai pastatyti sūpynes", – tvirtino seniūnas.

Visi išvardyti objektai sutvarkyti įgyvendinant ES struktūrinių fondų remiamą projektą "Vilkijos miestelio atnaujinimas".

Projektas jau priimtinas bendruomenei

Seniūnas džiaugėsi, kad, tarpininkaujant Kauno rajono savivaldybės vadovams, pajudėjo įstrigusi masinių renginių vietos prie Nemuno prieplaukos tvarkyba. Mat ankstesnis projektas buvo nepriimtinas gyventojams – labiausiai vilkijiečiams nepatiko suprojektuoti suoleliai, kurie, jų nuomone, užėmė pernelyg daug erdvės ir kėlė slogią nuotaiką.

Bendruomenės pageidavimu projektas buvo pakoreguotas: suprojektuota žemesnė pakyla, kuri neužstos vaizdingos Nemuno pakrantės. Be to, dabar priešais sceną numatyta palikti pievelę, kurioje bus galima iškylauti, o vykstant šventei – šokti. Šalia trinkelėmis išgrįsto tako ketinama įrengti trylika įvairių suolelių. Vieta bus pritaikyta ir neįgaliesiems.

Pasinaudos džiazo žvaigždės legenda

Įrengtą sceną numatyta pavadinti L.Armstrongo vardu. Tiek vyresnio amžiaus, tiek jauni Vilkijos gyventojai puikiai žino ar bent jau yra girdėję apie šią džiazo legendą. Panašu, kad ir L.Armstrongas yra girdėjęs apie šį Kauno rajono miestelį, vadinamą Lietuvos Šveicarija. Šiandien belieka spėlioti ir apie kitą dalyką – ar būtų L.Armstrongas užkopęs į tokias šlovės aukštumas, jei jo į savo šeimą nebūtų priėmę emigrantai iš Vilkijos Karnovskiai.

Trimitininko ir džiazo žvaigždės sąsajos su Lietuva viešai paskelbtos jau seniai. Mat nuo septynerių metų Luisą priglaudė litvakų (lietuvių kilmės žydų) šeima, gyvenusi Naujajame Orleane. Tačiau iki šiol niekam nešovė į galvą mintis pasidomėti, o iš kur konkrečiai yra kilę L.Armstrongo įtėviai.

Keliautojus dar labiau traukia legendos, todėl Kauno rajono savivaldybė tikrai pasinaudos L.Armstrongo sąsajomis su Vilkija. Jo vardu pavadintame amfiteatre ateityje galbūt rengsime trimitininkų festivalį ar džiazo koncertus.

Prieš keletą metų pavyko išsiaiškinti, kad būsimas L.Armstrongo legendos pradininkas Leiba Karnovskis (Ziskind-Leib Karnovsky (Karnofsky) gimė Vilkijoje 1864 m. rugpjūčio 13 d. Karnovskių vaikaitis Jacobas Karno neaptiko L.Armstrongo įmotės Tilės Karnovsky (Ester Tillie (Toby) Kaufman) įrašo apie gimimą, tačiau yra įsitikinęs, kad ir ji gimė Vilkijoje, nes tokią nuorodą rado 1889 m. spalio 21 d. Niujorke išduotame senelių sutuoktuvių liudijime.

Kalvotu kraštovaizdžiu ir vieninteliu upių keltu besididžiuojanti Vilkija jau dabar yra turistų traukos centras. "Keliautojus dar labiau traukia legendos, todėl Kauno rajono savivaldybė tikrai pasinaudos L.Armstrongo sąsajomis su Vilkija. Jo vardu pavadintame amfiteatre ateityje galbūt rengsime trimitininkų festivalį ar džiazo koncertus", – sumanymais dalijosi Kauno rajono savivaldybės mero patarėjas Edmundas Mališauskas.

Netrukus Vilkijoje turėtų užvirti amfiteatro statybos darbai. "Seniūnija irgi nesnaudė: savo jėgomis sutvarkėme aplinką, praplėtėme laivų nuleidimo prieplauką šalia kelto, surentėme tiltelį, išgrindėme akmenimis, pastatėme keletą suoliukų", – darbus vardijo K.Bačėnas.

Vilkijos centras jau sutvarkytas, o Kauno gatvė, pasak seniūno, dar tebėra galvos skausmas ir iškrenta iš bendro konteksto. Ji taip pat kertasi su Bažnyčios gatve. Gera naujiena: jau skirta lėšų ir šiemet bus užbaigta Kauno gatvės projektavimo darbų studija. Tuomet numatomus pakeitimus reikės suderinti su gyventojais, o kitais metais bus projektuojamas gatvės pertvarkymas. "Tvarkytinų objektų sąraše yra ir A.Marmos gatvė, vedanti į vaikų lopšelį-darželį "Daigelis". Prie šios gatvės numatyta įrengti šaligatvį ir dviračių taką. Jau atliktas atramų iškėlimo projektas, tikimės, kad šiemet bus parengtas apšvietimo įrengimo projektas", – vylėsi seniūnas.

GALERIJA

  • Vilkijos seniūnas Kazys Bačėnas
  • Vilkijos viliotinis gyventojams ir turistams
  • Čekiškės gatvės šaligatvis atitinka visus šiuolaikinius reikalavimus
  • Naujoji vaikų žaidimo aikštelė vilioja ne tik mažuosius miesto gyventojus
  • Vilkijos viliotinis gyventojams ir turistams
  • Kauno rajono savivaldybė skyrė lėšų Bažnyčios ir kelių kitų gatvių medinukų dažams
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Dangis

Nieko įspūdingo ta Vilkija, net galima drąsiai teigti, kad griunanti, kiek pastatatų ten puna griūna, nieko ten joje nėra kas liečia laiko praleidima, liūdnas niūrus miestelis, tvarkos mažai, vaikams žaidimo eikstelės klaikios, eilinės čiuožyklos, kaip ir kiekvienam darželyje, tik kitas profilis, maitinimo ystaigu, kas liečia kavinuke kokia visiškas 0,ir apskritai kaip Kulautuva Raudondvaris Domeikava Ežerėlis, Vilkijai iki jų toli toli gražu, net nepasiekiama.

Janytė

Labai negatyvūs vietiniai gyventojai....gal todėl ir nėra kur turistams ar pravažiuojantiems pavalgyti....nėra verslių, bet kartu ir geranoriškų žmonių....pavydas, apkalbos, šmežtas tvyro Vilkijoje

Kaunas

Norėdami pagerinti verslą kovokite dėl dviračio tako iki Kulautuvos. Nors gerai būtų ir kelias. Vietiniai žmonės uždirbtų pinigų. Dviračių turizmas plečiasi. Kas pirmas sutvarkys infrastruktūrą, tas ir uždirbs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS