Apgautai kaunietei vilties įžiebė straipsnis | kl.lt

APGAUTAI KAUNIETEI VILTIES ĮŽIEBĖ STRAIPSNIS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Kauno dienos" straipsnis iš fiktyvios santuokos spąstų padėjo išsivaduoti Londone gyvenančiai 22 metų kaunietei. Užsieniečio kalinta lietuvė vis dar yra Anglijoje, tačiau ją ėmėsi globoti policija.

"Kauno dienos" straipsnis iš fiktyvios santuokos spąstų padėjo išsivaduoti Londone gyvenančiai 22 metų kaunietei. Užsieniečio kalinta lietuvė vis dar yra Anglijoje, tačiau ją ėmėsi globoti policija.

Bijojo būti atstumta

Už pakistaniečio fiktyviai ištekėjusią lietuvaitę, kuri ne tik buvo įkalinta, bet ir kentė nuolatinį vyro smurtą, išgelbėjo Lietuvos "Carito" Kauno skyriaus darbuotojos, pasitelkusios pagalbon partnerius iš Londono kriminalinės policijos.

Nelaimėlė susisiekė su Lietuvos "Caritu" elektroninio pašto adresu caritas@anti-trafficking.lt. Ji teigė išdrįsusi kreiptis pagalbos tik perskaičiusi "Kauno dienoje", kad taip atsitiko ne jai vienai, o jos likimo draugėms ne tik pavyko išsigelbėti, bet ir sulaukti labai reikalingos užuojautos. Iki tol ji pagalbos prašyti nedrįso, nes bijojo, kad neišvengs tradicinių tokiais atvejais kaltinimų ir bus besąlygiškai pasmerkta. Moteris abejojo, kad ja patikės artimieji, juo labiau policija. Tačiau po publikacijos suprato, kad yra organizacija, galinti padėti patekus į tokius spąstus.

Pasigailėjo, kad pagailėjo

Lietuvė prisipažino susiviliojusi vienos interneto svetainės skelbimu apie siūlomą fiktyvios santuokos sandėrį – jai, nerandančiai darbo, labai reikėjo pinigų. Be to,  nuoširdžiai pagailo šį skelbimą parašiusio pakistaniečio, kuris guodėsi, kad tėvynėje yra persekiojamas dėl savo įsitikinimų ir dėl to skubiai turėjęs ją palikti. Geriausias būdas tai padaryti – patekti į Europą, o lengviausias kelias – vesti ES pilietę.

Galiausiai jie susitiko Londone, kur ir įvyko fiktyvi santuoka. Tačiau po jos sutuoktinis staiga iš malonaus ir jausmingo vyro virto sunkiai nuspėjamu monstru. Pakistanietis ne tik atėmė lietuvės asmens dokumentus, įkalindamas tarp keturių sienų ir niekur neišleisdamas, bet ir pradėjo smurtauti. Smurto protrūkiai vis dažnėjo.

Griebėsi šiaudo

Tai truko apie porą savaičių, kol lietuvei per laimingą atsitiktinumą pavyko pasprukti. Ji be dokumentų ir pinigų prisiglaudė pas Londone gyvenančią pažįstamą. Vis dėlto įtampa neatlėgo, nes nenuspėjamo būdo sutuoktinis žinojo jos namų adresą Lietuvoje, o tai vertė baimintis dėl artimųjų saugumo. Kaip tik tuo metu įsibaiminusi moteris perskaitė internetinę minėto "Kauno dienos" straipsnio, kuriame buvo rašoma apie fiktyvias santuokas ir jose slypinčius pavojus, versiją.

Galiausiai, įveikusi kaustančią baimę ir persekiojantį gėdos jausmą, ji ryžosi kreiptis pagalbos į Lietuvos "Caritą", kurio koordinates taip pat surado internete. Įstaigos darbuotojos atsakė nedelsdamos – paragino apsišarvuoti kantrybe ir neprarasti vilties. O pačios internetu susisiekė su partneriais iš Londono kriminalinės policijos.

Jau kitą dieną nelaimėlė buvo saugi. Londono policija šiam įvykiui skiria daug dėmesio, nes kovą su fiktyviomis santuokomis prilygina terorizmo prevencijai ir laiko tai viena iš prioritetinių savo veiklos krypčių.

Pavyzdinė operacija

Sėkmingai išsigelbėjusi kaunietė – dar Londone, tačiau jau nesibaimina dėl savo likimo. Vyksta intensyvus ikiteisminis tyrimas.

Tai – jau ne pirma bendra Lietuvos "Carito" ir Anglijos policijos operacija gelbstint į panašius spąstus patekusias lietuvaites. Pernai taip pat operatyviai buvo išgelbėta į seksualinę vergiją Londone patekusi mergina iš vieno mažo Lietuvos miestelio. Ji irgi  buvo laikoma po devyniais užraktais specialiai išnuomotame bute.

Nelaimės ištiktoji prisiminė žinanti rajono socialinės darbuotojos, su kuria buvo tekę bendrauti, telefono numerį. Daugiau apgaule į Angliją atviliota mergina neturėjo kam paskambinti. Tačiau, susisiekusi su ne kartą apie panašius spąstus perspėjusia socialine darbuotoja, skambinusioji negalėjo pasakyti, kur yra įkalinta. Bendromis pastangomis pavyko išsiaiškinti tik tai, kad pro langą ji mato kinų restorano iškabą. Tai ir buvo kabliukas, už kurio pavyko užsikabinti.

Iškabos turinį socialinė darbuotoja perpasakojo Lietuvos "Carito" programos "Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms" vadovei Kristinai Mišinienei. Pastaroji skubiai susisiekė su jau minėtais Londono kriminalinės policijos partneriais, kurie sugebėjo nustatyti, kuriame šiaurinio Londono bute lietuvaitė įkalinta. Po pusantros valandos ji buvo išlaisvinta.

Pradėjo veikti SOS numeris

Minėti atvejai įkvėpė įsteigti visą parą veikiantį programos "Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms" SOS numerį (+370 679 61 617), kuriuo ketinama teikti pagalbą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

Specialistų komanda, kurią sudaro socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas, jau konsultuoja nukentėjusiuosius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų – prostitucijos, fiktyvių santuokų ar panašių seksualinio išnaudojimo atvejų, išnaudojimo priverstiniam darbui ir nusikaltimams daryti, taip pat pabėgusius nepilnamečius.

Kviečiami šiuo numeriu skambinti ir šeimų nariai bei bet kokių tarnybų atstovai, turintys įtarimų apie galimus tokio išnaudojimo, smurto ar apgavystės atvejus.
"Mes visada akcentuojame, kad niekada nereikia nuleisti rankų", – teigia K.Mišinienė.

Skaičiai pribloškia

2011 m. Jungtinėje Karalystėje užfiksuota 110 fiktyvių lietuvių ir pakistaniečių santuokų. Tai 2012 m. tyrimo apie fiktyvias santuokas – kaip vieną nelegalios migracijos kanalų, pirmą kartą atlikto ES, taip pat ir – ir Lietuvoje, duomenys.

Konstatuota, kad Airijoje lietuvės, kaip ir latvės, dažniausiai fiktyvias santuokas sudaro su pakistaniečiais, išeiviais iš Bangladešo ir indais. O absoliutūs lyderiai ES, labiausiai linkę į tokias santuokas užsienyje, yra lietuviai, latviai ir lenkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

beprotė

Nieks kits čia nekalts ,prasideda su babajais , o po to gali būti , net užmėtytos akmenimis .

vat jums

va jums vyrai uzsienieciai musulmonai. proto neturi. Cia gal tik dabar apie fiktyvias santuokas prakalbo, kai tekejo, tikriausiai galvojo, kad tik uzsienyje gyvent su uzsienieciu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS