Vis gerėjanti pakaunės demografinė situacija – iššūkis ir galimybė | kl.lt

VIS GERĖJANTI PAKAUNĖS DEMOGRAFINĖ SITUACIJA – IŠŠŪKIS IR GALIMYBĖ

Kauno rajonas jau seniai įsitvirtino augančių šalies vietovių sąraše ir vis dar stabiliai auga. 2021 m. pradžioje gyvenamąją vietą pakaunėje buvo deklaravęs 102 271 gyventojas, o šiemet jau – 105 580. Taigi, demografinis pokytis yra 2 787 žmonės, kai prieš tai buvusiu lyginamuoju laikotarpiu augta 1 217 asmenų.

Įspūdingi pokyčiai sąraše

Kasmet gyventojų skaičiumi sumažėjanti Garliava vis dar tebėra didžiausia Kauno rajono seniūnija. 2021-ųjų pradžioje čia buvo deklaruoti 10 952 gyventojai, o šiemet – 10 795. Garliavos seniūnijoje fiksuotas didžiausias – 157 – gyventojų sumažėjimas pakaunėje. Greičiausiai taip yra dėl to, kad Garliava – stipriai urbanizuota, čia jau išsemtos gyvenamųjų namų plėtros galimybės, todėl šeimos kuriasi kaimyninėse Garliavos apylinkių ir Alšėnų seniūnijose.

Kaip ir pernai, antroje vietoje pagal gyventojų skaičių šiemet tebėra Domeikavos seniūnija. Palyginti su praėjusių metų pradžia, registruotų gyventojų skaičius padidėjo 577. Šių metų pradžioje čia jau gyveno 10 648 žmonės. Jei tendencijos išliks, netrukus Domeikava iš Garliavos atims didžiausios Kauno rajono seniūnijos titulą.

Vis dėlto didžiausias teigiamas demografinis šuolis – 601 registruotu gyventoju – įvyko Ringaudų seniūnijoje. 2021-ųjų pradžioje čia gyveno 8 316 žmonių, o šių pradžioje – jau 8 917. Sparčiausiai augusi seniūnija pagal šį rodiklį jau yra trečia Kauno rajone, į ketvirtą poziciją nustūmusi 426 gyventojais paaugusią Garliavos apylinkių seniūniją. Palyginimui: ankstesniais metais Garliavos apylinkių seniūnijoje gyventojų skaičius padidėjo 195, o Ringaudų – 383.

Originalumas: šis netradicinis statinys kyla Ringaudų seniūnijoje. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Sparčiai (585 gyventojais) augo ir Užliedžių seniūnija. Ji, turinti 7 677 gyventojus, yra penktoji Kauno rajone, tačiau gali atsitikti taip, kad demografinėje lentelėje po kelerių metų Užliedžiai aplenks lėčiau augančią Garliavos apylinkių seniūniją.

Augo keturiolikoje seniūnijų

Džiugina, kad patraukli yra ir Alšėnų seniūnija, kurioje gyventojų skaičius padidėjo 209, Karmėlavos seniūnija (176) bei nedidelė ir nutolusi Batniavos seniūnija, per metus išaugusi 174 registruotais gyventojais.

Gyventojų skaičius didėjo ir kurortinės teritorijos statusą turinčiose vietovėse. Zapyškio seniūnija, kurios tik dalis turi šį statusą, paaugo 20, Kačerginės seniūnija – 24, o Kulautuvos seniūnija – 33 gyventojais.

Statistiniai duomenys liudija, kad gyventojų skaičiaus augimas fiksuotas keturiolikoje iš 25 Kauno rajono seniūnijų.,

Norai: naujakuriai nori ir privatumo, ir patogumo. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Mažėjo mažiau

Gaila, bet nykštukinė, pernai sausį 683 gyventojus turėjusi, Linksmakalnio seniūnija šiemet jų turi 25 mažiau. 58 gyventojų sumažėjimą fiksuoja Čekiškės seniūnija, 45 – Vilkijos apylinkių seniūnija, tiesa, šie skaičiai kiek mažesni nei ankstesniu laikotarpiu, 38 – Ežerėlio seniūnija.

Labiausiai demografinį nuosmukį pavyko suvaldyti Neveronių seniūnijoje. Palyginti su 2021 m., gyventojų skaičius čia sumažėjo tik 17, kai ankstesniu laikotarpiu – 88.


Komentaras

Rūta Slivinskienė

Ringaudų seniūnė

Rūta Slivinskienė. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Seniūnijoje sparčiai statomi individualūs gyvenamieji namai, daugėja gyventojų. Kuriame kaime šiuo metu vyksta didžiausia plėtra, sunku net išskirti, nuolat statoma Bajorų, Poderiškių, Noreikiškių, Ringaudų, Miriniškių, Mitkūnų, Virbališkių, Pyplių, Gaižėnų, Karkiškių ir Kazliškių kaimuose.

Ringaudus jau kartais sunku vadinti kaimu. Keičiasi bendras vaizdas, tampame šiuolaikiškesni, daugėja prekybos centrų, kuriasi naujų verslo įmonių. Džiaugiamės, kad esame patrauklūs ir stengiamės su visais palaikyti draugiškus ryšius.

Pernai Noreikiškėse atidarytas naujas lopšelis-darželis panaikino vietų trūkumą. Už tai esame dėkingi Kauno rajono savivaldybei ir „NOA namai“ kvartalo vystytojams.

Daugėja gyventojų – kyla vis daugiau iššūkių, seniūnijos darbuotojams tenka vis didesni krūviai.

Svarbiausias mūsų uždavinys – siekti organizuoti ir užtikrinti viešųjų paslaugų tiekimą, įgyvendinti valstybės ir savivaldybės priimtus teisės aktus, skatinti dalyvauti savivaldos procese.

Sprendimas: pernai Noreikiškėse atidarytas naujas lopšelis-darželis panaikino vietų trūkumą vaikams. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Seniūnaičių sueigose daugėja svarstomų klausimų skaičius. Tai rodo įvairius gyventojų poreikius. Ringaudų seniūnijos seniūnaičiai yra labai pilietiški, rūpestingi, aktyviai dalyvauja susirinkimuose, jei būna sprendžiamas ne jų gyvenamos vietovės klausimas, net nuvyksta į tą kaimą, susipažįsta su problema iš arti.

GALERIJA

  • Norai: naujakuriai nori ir privatumo, ir patogumo.
  • Sprendimas: pernai Noreikiškėse atidarytas naujas lopšelis-darželis panaikino vietų trūkumą vaikams.
  • Originalumas: šis netradicinis statinys kyla Ringaudų seniūnijoje.
  • Rūta Slivinskienė
  • Vaizdas: Domeikavos seniūniją puošia Suopių kvartalas.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Petras

Ačiū, kad pagaliau Aplinkos ministerija pagimdė infrastruktūros įstatymą, kuriuo bus apribota ta nedarni plėtra laukuose. Dėl tokios padėties kaltę turėtų prisiimti Aplinkos ministerija, Vystytojai, naujieji gyventojai. Dalis kaltės žinoma tenka ir savivaldybei. Kontrolė, darbas su gyventojais iš savivaldybės turėjo būti didesnis. Įstatymų netobulumas ir atvedė į tokią situaciją.

barakus

perka budulei

Kawenskas

Nelabai tikiu šią statistika, bet ir nesidomiu... Antra vertus kiek teko matyti naujei keptų "šuns būdelių" tai nie viena neatitinka kainos,bet geras įsiūlytojęs/pardavėjes ras kaip gražei įstumti į banko kilpą...su "gera" tipo nuolaida...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS