Žemės ūkio ministerija neskuba reaguoti į STT išvadas? | kl.lt

ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJA NESKUBA REAGUOTI Į STT IŠVADAS?

Po apie galimą korupciją Žemės ūkio ministerijoje prabilusio Gintauto Labanausko atleidimo iš pareigų praėjo daugiau nei mėnuo, tačiau, atrodo, ministerijos klerkai vengia bet kokių pokyčių.

Net po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktų rekomendacijų, ministerija neskuba ir tik žada keisti ekologinių ūkių sertifikavimo taisykles.

"Turiu surinkęs ir toliau renku nemažai svarbios informacijos, galinčios padėti atskleisti esamos sistemos ydas ir negeroves, galimus korupcijos ir protegavimo atvejus", – dar prieš atleidžiamas iš "Ekoagros" direktoriaus pareigų viešai aiškino G.Labanauskas.

Jo teigimu, Ekologinio žemės ūkio taisyklėse palikta spragų, leidžiančių nesąžiningiems ūkininkams naudoti chemiją. Jis akcentavo, kad turi būti pašalintos perteklinės taisyklės, priimtos pernai gruodį.

Po viešų G.Labanausko pasisakymų, STT atliko Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų žemės ūkio ministro įsakymu, antikorupcinį vertinimą ir pateikė pasiūlymus dėl jų tobulinimo. Atliekant vertinimą nustatyta, kad ūkio subjektams suteikiama teisė savo iniciatyva ir ištekliais sertifikavimo įstaigai įrodyti, kad jų užauginta produkcija neužteršta.

Darbo netekęs G.Labanauskas laikosi savo išsakytos kritikos ŽŪM atžvilgiu.

Tačiau STT pastebėjo silpnas Ekologinio žemės ūkio taisyklių vietas ir pateikė Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) pastabas. G.Labanausko kritikuotame įsakyme nėra nustatytų kriterijų, kuriais vadovaudamasi sertifikavimo įstaiga, šiuo atveju "Ekoagros", gali pripažinti, kad įrodymai yra objektyvūs, o nesant nustatytų objektyvių įrodymų pateikimo terminų, galimi netikslūs tyrimų rezultatai.

STT pabrėžė, kad sertifikavimo įstaigai pačiai savo nuožiūra sprendžiant dėl įrodymų objektyvumo ir tinkamumo, be nustatytų kriterijų, sukuriamos sąlygos korupcijos rizikai. Tarnybos vertinimas patvirtino ir labiausiai buvusio "Ekoagros" vadovo kritikuotą grįžtamąją įsakymo galią, kuri sudaro išskirtines sąlygas tiems ūkio subjektams, kuriems jau taikytos sankcijos už pažeidimus, naudojant neleistinas sintetines chemines medžiagas.

Neprieštaraus STT siūlymams

"Kauno diena" paprašė ŽŪM įvertinti STT išdėstytas pastabas. Atsiųstuose atsakymuose maža graužaties dėl neaiškaus įsakymo, sukuriančio sąlygas korupcijai. "Nepaisant to, kad ministerijos pasiūlyta praktika lanksčiai taikoma kitose ES šalyse, neprieštarausime STT siūlymams. Siūlomus pokyčius susiderinę su ekologinius ūkius sertifikuojančia įstaiga, artimiausiu metu papildysime taisykles.

Žemės ūkio ministerija gavo iš STT pasiūlymus dėl Ekologinio žemės ūkio taisyklių tobulinimo. Esame dėkingi už šios institucijos įžvalgas ir suformuotas gaires, kaip taisyklės galėtų būti tobulintinos, kad jas įgyvendinant nesusidarytų prielaidos galbūt neskaidriai veikai", – biurokratiškai atsakė.

Aistros nenurimo

ŽŪM neatsakė į "Kauno dienos" klausimą, kiek jiems žinoma apie tai, kad "Ekoagros" darbuotojai kreipėsi į STT ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT), tačiau mielai atsakė apie skandalingai pašalinto "Ekoagros" direktoriaus G.Labanausko vadovavimo laikotarpio tyrimą.

"2019 m. Žemės ūkio ministerija atliko VšĮ "Ekoagros" auditą. Jo metu nustatyti trūkumai darbuotojams mokant priedus ir priemokas, priimant ir atleidžiant darbuotojus bei apiforminant direktoriaus komandiruotes", – ŽŪM pažymėjo, kad iš dalies pasitvirtinto pateiktame skunde nurodyti faktai.

G.Labanauskas dabar tikina neturintis jokio poreikio daugiau viešinti ministerijos užkulisius, tačiau buvęs "Ekoagros" vadovas tiki, kad galbūt nešvarūs darbeliai bus atskleisti.

"Ekologinio žemės ūkio taisyklės neatitinka sveiko proto kriterijų. Nesuprantu, kodėl iki šiol įmonėje neatliekami tyrimai. Galbūt korupcinis įsakymas tėra ledkalnio viršūnė. Kol nepradėjau daryti tvarkos, siaubingi dalykai vyko trečiose šalyse. Manau, tik laiko klausimas, kada ikiteisminio tyrimo institucijos tai nustatys", – "Kauno dienai" dėstė G.Labanauskas.

Jis įsitikinęs, kad ekologiniame sektoriuje Lietuva turi didžiulių galimybių. Pasaulinės tendencijos rodo didžiulį ekologinės produkcijos poreikį. Buvęs "Ekoagros" vadovas ragina nesugadinti savo sertifikavimo ženklo.

"Būtų labai liūdna, jei šią nišą dėl nekompetencijos ar kitų dalykų ministras su savo komanda užlenktų. Tas taisykles reikėjo skubiai atšaukti, atsiprašyti žmonių, kurie ekologiškai ūkininkauja, ir pasakyti, kad daugiau tokių nesąmonių nedarys. Ministras turėjo pripažinti, kad suklydo ar yra kvailas, bet ne korumpuotas", – kritikos negailėjo G.Labanauskas.

Ministras turėjo pripažinti, kad suklydo ar yra kvailas, bet ne korumpuotas.

Nekompetencija ar kita?

G.Labanausko žiniomis, buvę sertifikavimo įmonės kolegos patys išsiuntė užklausą į STT ir FNTT, todėl atskiro pareiškimo buvęs vadovas jau nesirengia daryti. "Sudarytos sąlygos nesąžiningiems ūkininkams, kurių, tikiu, yra nedaug. Problemos esmė – chemizuotą produkciją pateikti kaip ekologišką ir gauti už tai išmokas", – paprastais žodžiais užčiuoptą bėdą sertifikavimo sektoriuje dar kartą pabrėžė G.Labanauskas.

Jau nujausdamas, kad gali būti atšauktas iš "Ekoagros" direktoriaus pareigų, G.Labanauskas dėstė, kad Lietuvos ūkininkai turi turėti galimybes konkuruoti, kaip, pvz., lenkai. Abejotinais Ekologinių ūkių taisyklių pakeitimais esą mažinamas pasitikėjimas lietuviškų ūkių produkcija. Sąžiningi ūkininkai praranda norą dirbti. Esą, jei naudodamas chemiją gali gauti pigiau tą patį produktą, kam apsisunkinti.

"Pusę metų neleido įsteigti papildomo skyriaus. Spalio mėnesį turėjo būti patvirtintas įmonės "Ekoagros" strateginis planas, bet jo nepatvirtino. Tada ir kyla klausimas – ar tai tik nekompetencija, ar dar ir kiti dalykai. Tai jau turėtų būti ne mano vertinimas. Vertinti turėtų kitos institucijos", – aiškino G.Labanauskas.

G.Labanauskas pritaria STT siūlymams tobulinti taisykles ir sukurti tinkamas procedūras, užtikrinančias ūkio subjektų teisę ginčyti sertifikavimo įstaigos išvadas ir objektyvius bei nesuinteresuotų subjektų atliekamus sertifikuojamų objektų tyrimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

To EKO

Pasisakė Timas Trubila.

UPEIVIS

VAJĖ,VAJĖ Labanauskas ir vėl neištylėj.Apie savi tegu pašneka,kodėl jį iš visur [šveje

NESUPRATĘS

ŽŪM neskuba reaguoti į G. LABANAUSKO sapalionea?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS