Aistros dėl vilos griovimo: bus teisiamas tik nesusivaldęs architektas | kl.lt

AISTROS DĖL VILOS GRIOVIMO: BUS TEISIAMAS TIK NESUSIVALDĘS ARCHITEKTAS

  • 44

Kauno teisėsaugininkai baigė vienintelį ikiteisminį tyrimą, pradėtą dėl tarpukario vilos Perkūno alėjoje griovimo. Jame kaltinimas viešosios tvarkos pažeidimu pareikštas žinomam Kauno architektui Audriui Karaliui.

Portalas kauno.diena.lt rašė, kad šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pagal minėtiems darbams vadovavusio UAB "Dauriusta" direktoriaus pareiškimą.

Šis iš jo buvo priimtas po nufilmuoto incidento su į įvykio vietą atvykusiu A.Karaliumi, kuris nesuvaldė savo pykčio dėl to, ką išvydo. Ir ne tik nuplėšė nuo minėto policiją išsikvietusio asmens veido apsauginę kaukę, bet ir šį pastūmė, dėl to pastumtasis nukrito kartu su statybviete juosiančia tvora.

 

 

Kadangi visai tai vyko matant nemažai žmonių, Kauno policija nusprendė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvaros pažeidimo, už kurį gresia viešieji darbai, arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

A.Karalius nelinkęs pripažinti padaręs tyčinį nusikaltimą. Jis teigia tik kovojęs su blogiu.

 

Paveldo namas Žaliakalnyje vėl nelegaliai griaunamas

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Ekspertai, pas kuriuos buvo nusiųstas nukentėjusiojo statusą šioje byloje gavęs asmuo, konstatavo, kad jokių sužalojimų minėto įvykio metu jis nepatyrė.

Šią bylą buvo galima baigti ir susitaikymu. Tačiau tam buvo būtina, kad A.Karalius pripažintų savo kaltę ir gailėtųsi dėl savo poelgio.

 

 

Vilą turės atstatyti

Savininkas privalės nuo pamatų atstatyti beveik nugriautą art deco stiliaus pastatą Kaune, Perkūno alėjoje, nusprendė Kultūros paveldo departamento (KPD) Žalos nustatymo komisija.

Kaip pranešė portalas lrt.lt, antradienį susirinkusi komisija taip pat nusprendė per mėnesį įvertinti pastatui padarytą žalą, ji bus skaičiuojama vertinant viso pastato atkuriamąją būklę, išskyrus pamatus, kurie nebuvo sunaikinti.

Prie sumos taip pat bus pridedama ir kai kurių sunaikintų fasado elementų restauracijos kaina.

"Pastato savininkas nepakluso departamento reikalavimams, juos apskundė teismui. Buvo reikalaujama apsaugoti išlikusius pastato elementus, juos inventorizuoti, sandėliuoti. Tačiau tiek griovimo darbai, kurie buvo vykdomi mechanizuotai, o ne detaliai išardant pastato elementus, tiek aplinkos, oro sąlygų poveikis, kurio nesiimta pašalinti, negrįžtamai paveikė vis dar stovinčius elementus. Todėl komisija priėmė sprendimą žalą skaičiuoti viso pastato", – portalui sakė KPD direktoriaus patarėjas Robertas Motuzas.

Tai reiškia, kad savininkui teks atkurti ne nugriautą dalį, o visą pastatą.

R.Motuzo teigimu, kadangi kitaip atkurti pastato techniškai nepavyks, teks atskirai išrinkti kiekvieną elementą, apžiūrėti juos, įvertinti būklę, galimą panaudojimą.

Jis taip pat sakė, kad šiuo metu yra ruošiama projektinė dokumentacija, atliekami medžiagiškumo, istoriniai, technologiniai tyrimai.

 

Žaliakalnyje toliau įžūliai naikinamas paveldo namas

Vilmanto Raupelio nuotr.

"Šiuo metu pastatas Perkūno alėjoje stovi toks, koks buvo sustabdžius griovimo darbus. Pastatas nebuvo apsaugotas nuo lietaus, sniego, vėjo ar kitų oro sąlygų. Kieme riogso apsnigtos namo nuolaužos, o šalia žingsniuojantys praeiviai gali pamatyti, kaip atrodė kambariai, kuriuos anksčiau slėpė sienos. Dalis konstrukcijos lentų, atrodo, netrukus atkibs, nugarmės žemyn", – rašoma lrt.lt straipsnyje.

KPD komisija taip pat nusprendė, kad namas turės būti atkurtas ne pagal pirminį žinomo tarpukario architekto Aleksandro Gordevičiaus projektą, o pagal tokį projektą, kuris buvo įgyvendintas vilą statant 1928 m.

Anot R.Motuzo, tai padaryti leidžia turimos nuotraukos ir pastato matmenys.

KPD sudarytoje Žalos nustatymo komisijoje yra šeši nariai – KPD ir Kauno miesto savivaldybės atstovai, nepriklausomi ekspertai. Taip pat dalyvauja komisijai nepriklausanti samatininkė, kuri apskaičiuoja sumas dėl žalos ir atkūrimo.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija taip pat yra pateikusi nurodymą atkurti Žaliakalnyje nugriauto buvusio knygnešio, Nepriklausomybės kovų dalyvio, rašytojo ir žurnalisto Petro Rusecko (1883–1945) namo dalį.

Savininkas Artūras Dankovskis 1928 m. pastatytą namą be leidimo pradėjo griauti spalio viduryje, jis teigė, kad pastatas neįtrauktas į saugomų kultūros vertybių registrą. Griovimo darbai buvo sustabdyti po kelių dienų nuo jų pradžios.

Paveldosaugininkai pripažįsta, kad namas Perkūno al. 11 neįtrauktas į Kultūros vertybių registrą, tačiau jie pabrėžia, kad teritorija, kur stovi ši vila, yra Kauno miesto savivaldybės saugoma kultūros paveldo vietovė.

Ne per seniausiai švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė savo socialinio tinklo "Facebook" puslapyje pranešė, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, patikrinusi valstybės įmonės Statybos produktų sertifikavimo centro duomenis, nustatė, kad griovimo darbus atlikusi UAB "Dauriusta" yra neatestuota.

Šaltinis: BNS

GALERIJA

  • Ginčai: A.Karalius kaltinamas viešosios tvarkos pažeidimu.
  • Aistros dėl vilos griovimo: bus teisiamas tik nesusivaldęs architektas
  • Ultimatumas: dabartiniam vilos savininkui yra nurodyta atstatyti nugriautas šio kultūros paveldo statinio dalis iki balandžio pabaigos.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (44)

zk

Dabar zonoj turės los patrankas.

"Pasaka" ir "Los Patrankos"

Kaune Savanorių prospekte 60 metų veikė "smetoniškas" kino teatras. Art deco stiliaus statinio projektą 1939 m. parengė architektas J. Segalauskas. Statyba baigta 1940 m. pavasarį. Tada tai buvo vienas iš gražiausių ir moderniausių kino teatrų Kaune. Beveik nepakitęs jis veikė iki 1996m. B Vėliau apie 2000 m. pastatas buvo pritaikytas naktiniam klubui. Radikalios rekonstrukcijos projekto autorius nekas kitas,o architektas Audrys Karalius. Jos metu ardant vidines sienas iš esmės buvo pakeistas autentiškas vidaus išplanavimas, erdvės, apdaila. Buvusioje salėje įrengus perdangą suformuotas antrasisis aukštas. Net fasadas buvo išdarkytas naujais disonuojančiais elementais. Įdomu ar architektas tada nesuprato šio statinio vertės, ar samoningai naikino paveldą kurdamas savo autorinį šedevrą?

Kaimynas

Lauko tualetai irgi paveldas, nebandykite griauti ...grožėkites ir rodykite užsieniečiams..., Kaip ir šio graunamo namo surūdijusį stogą ir visa kita....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS